Gemeente Utrecht

Gemeente sluit kindercentrum

Gemeente sluit kindercentrum

De gemeente Utrecht sluit zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk per 1 maart een kindercentrum in de stad. Het kindercentrum beschikt niet over een exploitatievergunning van de GG&GD en voldoet niet aan de wettelijke eisen voor het houden van een kindercentrum. Dit betekent dat de opvang van kinderen plaatsvindt in een situatie die daar niet geschikt voor is en in geval van onvoorziene calamiteiten ernstige gevolgen kan hebben. De gemeente Utrecht ziet zich genoodzaakt het centrum te sluiten vanuit het oogpunt van de veiligheid en volksgezondheid.

In december 2001 ontving GG&GD Utrecht een anonieme klacht van een ouder over het kindercentrum. Vervolgens heeft de inspecteur Kindercentra van de GG&GD een bezoek gebracht aan het kindercentrum en geconstateerd dat het niet voldeed aan de wettelijke eisen die worden gesteld aan het houden van een kindercentrum. Van een kindercentrum is sprake zodra meer dan vier kinderen tegelijkertijd worden opgevangen, ook als dat niet op commerciële basis gebeurt. Er waren teveel kinderen tegelijkertijd aanwezig en het toezicht was onvoldoende. De inrichting van de ruimte (woonhuis) was in diverse opzichten ongeschikt om de kinderen een goede opvang te bieden. Hierdoor is sprake van een onveilige situatie voor de kinderen.

De houdster van het kindercentrum is in de gelegenheid gesteld alsnog een aanvraag voor vergunning in te dienen. Daar heeft zij van afgezien, omdat zij meent niet aan de eisen te kunnen voldoen.

De houdster van het kindercentrum en de ouders zijn geïnformeerd over de verantwoordelijkheid die de gemeente heeft om in een dergelijke situatie een kindercentrum te sluiten. De gemeente realiseert zich dat kinderopvang in Utrecht lange wachtlijsten kent en het vinden van goede opvang tijd kost. Om die reden is besloten dat het kindercentrum zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk op 1 maart moet zijn opgeheven. De datum van 1 maart is gekozen om zo ouders de gelegenheid te geven op zoek te gaan naar vervangende opvang voor hun kinderen.