Gemeente Leiden

Vermeend houdt toezicht met jongeren in Leiden

Dinsdag 26 februari 2002 houdt Willem Vermeend, Leidenaar én minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, samen met jongeren toezicht in winkelcentrum Stevenshof. Hieraan voorafgaand krijgt een aantal van de jongeren die deel uitmaken van 'Toezicht door Jongeren' uit handen van de minister een certificaat uitgereikt. Deze certificaatuitreiking vindt plaats in Buurthuis Stevenhof (Trix Terwindtstraat 4) om 15.30 uur.

De bewindsman gaat tijdens zijn bezoek in gesprek met de jongeren en begeleiders. Bovendien reikt hij een aantal certificaten uit aan jongeren die het begeleidingstraject 'Toezicht door Jongeren' (TDJ) succesvol hebben afgerond. TDJ werkt aan veiligheid vanuit een aantal invalshoeken. In de eerste plaats biedt TDJ een toekomstperspectief aan jongeren zonder werk of opleiding die een risico lopen om in de criminaliteit te belanden. TDJ bestaat vier jaar en het blijkt dat jongeren dankzij de intensieve begeleiding en het bieden van regelmaat worden geholpen in de richting van een vaste baan of opleiding. Herwinnen van zelfrespect is daarbij ook een belangrijke pijler. Bovendien leveren de jongeren als toezichthouders een bijdrage aan de leefbaarheid en veiligheidsgevoel op straat. Om dat in de praktijk te proeven gaan de jongeren samen met Vermeend op patrouille in winkelcentrum Stevenshof.

Toezicht door jongeren is een initiatief van de gemeente Leiden en Politie Hollands midden. In de uitvoering wordt nauw samengewerkt met DZB Leiden en de stichting Jeugdzorg Den Haag/Zuid Holland Noord.