Gemeente Deventer

Gemeente Deventer en minister Vermeend maken afspraken over uitstroom uit bijstand

De gemeente gaat extra inspanningen verrichten om een forse uitstroom uit de bijstand te realiseren. Daartoe heeft de gemeente op 20 februari een contract gesloten met minister W. Vermeend van sociale zaken en werkgelegenheid. Daarin staat dat Deventer 1629 mensen met een bijstandsuitkering aan het werk of andere vormen van activering gaat helpen. Eerder sloot de minister hiertoe al een kaderovereenkomst met de grootste gemeenten in Nederland (de G26). Nu gaat het om de Deventer invulling.

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in de afgelopen periode fors gedaald en bestaat nu vooral uit personen zonder arbeidsverplichting (vanwege hun leeftijd of het hebben van zorgtaken) en personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het naar werk of andere vormen van activering begeleiden van deze cliënten is een kwestie van lange adem en vraagt in ieder geval om een actieve en integrale aanpak.

Gezamenlijke aanpak

De G26 willen dit gezamenlijk oppakken. Daarom hebben zij een plan opgesteld, waarin de aanpak is uitgewerkt. De integrale aanpak heeft betrekking op een breed scala van activiteiten. De G26 willen een extra impuls geven aan activering en uitstroom. Ook wordt een impuls gegeven aan het minimabeleid en het handhavingsbeleid. Bij deze aanpak past een intensivering van de kinderopvang en ruimte voor experimenten.

Deventer

Naast een in de afgelopen jaren meer dan gemiddelde uitstroom uit de uitkering, is in Deventer de omvang van de nieuwe instroom afgenomen. Het overgrote deel van de uitkeringsgerechtigden (tachtig procent) heeft een zeer grote of voorlopig zelfs onoverbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt, of heeft zelfs een ontheffing van de arbeidsverplichting op grond van vooral leeftijd of zorgtaken. Specifiek wordt in 2002 aandacht besteed aan de bijzondere positie van allochtonen, alleenstaande ouders en personen die nog niet over een goede positie op de arbeidsmarkt beschikken.

De door de gemeente te leveren extra inspanning bestaat uit het realiseren van 1629 trajecten in de periode tot 2004 en intensivering van de begeleiding van deze trajecten.