Gemeente Deventer

Subsidieregeling Onderhoud Landschapselementen Overijssel

Doel van de subsidieregeling Onderhoud Landschapselementen Overijssel is het wegwerken van achterstallig onderhoud aan kleine particuliere landschapselementen. De herstelde elementen kunnen vervolgens door middel van een contract in de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (SAN) worden onderhouden.

De gemeente Deventer en Landschap Overijssel werken jaarlijks samen aan deze projecten met een gezamenlijk budget.

Wie komt in aanmerking

Particulieren die kleine landschapselementen bezitten (oppervlakte van een hectare of kleiner) met achterstallig onderhoud, die in het buitengebied (dus niet binnen de bebouwde kom) van Deventer en binnen het 'landschapgebiedsplan' liggen (provinciaal beleid) komen hiervoor in aanmerking. Voorbeelden van deze elementen zijn houtwallen, houtsingels, bosjes en poelen.

Hoe gaat het in de praktijk

Een vertegenwoordiging van de gemeente en Landschap Overijssel bezoekt de aangemelde locatie en toetst of de locatie in aanmerking komt. Zo ja, dan wordt in overleg met de eigenaar een lijst met uit te voeren maatregelen opgesteld. Het landschapsbeleidsplan is bepalend voor de eventueel uit te voeren werkzaamheden. Het is gebruikelijk dat de eigenaar ook een bijdrage levert door bijvoorbeeld een gedeelte van de werkzaamheden zelf uit te voeren.

Het wegwerken van achterstallig onderhoud aan een landschappelijk element is per element een eenmalige actie. Aansluitend hierop heeft de eigenaar de mogelijkheid deel te nemen aan de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (SAN). De eigenaar komt dan in aanmerking voor een vergoeding voor het onderhoud gedurende vijf jaar. De landschapselementen waarvoor een vervolgcontract in de SAN wordt aangevraagd hebben voorrang bij de subsidie Onderhoud Particuliere Landschapselementen.

De SAN maakt onderdeel uit van de Rijksregeling Programma Beheer en is dus geen gemeentelijke regeling. Voor inhoudelijke vragen over de SAN kunt u informatie krijgen bij de Dienst Landelijk Gebied in Arnhem, telefoon 026-3781200.

Eigenaren die gebruik willen maken van de Subsidie Onderhoud Particuliere Landschapselementen hebben voor de uitvoering twee mogelijkheden:


1. er wordt een aannemer uitgenodigd die een offerte uitbrengt voor de uit te voeren werkzaamheden. Voldoet de offerte aan de norm dan mag de aannemer het werk uitvoeren.
Op locaties waar de aannemer werk uitvoert wordt van de eigenaar verwacht dat hij bepaalde werkzaamheden voor zijn rekening neemt
2. de eigenaar voert zelf de werkzaamheden uit tegen een normvergoeding, die na toetsing op de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden door de subsidieverleners wordt uitbetaald.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Voor meer informatie of een aanmeldingsformulier kunt u contact opnemen met C. van der Wal van de sector Stads- en Dorpsbeheer, telefoon 693037 of 06-22793539 of met de heer Huis in 't Veld van ISSALA (plattelandsbeheer), telefoon 551614. U krijgt dan een aanvraagformulier thuis dat u ingevuld terug kunt sturen naar de gemeente.

In verband met het beperkte budget is het zaak dat belangstellenden zich zo spoedig mogelijk aanmelden. De sluitingsdatum is 1 mei 2002.