Gemeente Deventer

NIEUW MODEL SAMENWERKING MET REGIO SIBIU (ROEMENIË)

Tijdens het bezoek van 13 tot en met 16 februari van een delegatie uit het district Sibiu in Roemenië aan Deventer in het kader van de tweede landelijke Midden- en Oost-Europa Beurs is een principeakkoord bereikt over een nieuw model voor interregionale samenwerking tussen de regio's Deventer, Overbetuwe en Sibiu.

Het overleg de afgelopen week was een vervolg op de conferentie over het vernieuwen van de samenwerking, die in oktober in Sibiu is gehouden en had plaats met een uit twintig personen bestaande delegatie van bestuurders, ambtenaren en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit het district Sibiu. De delegatie stond onder leiding van Constantin Morar, president van het district Sibiu en Klaus Johannis, burgemeester van de stad Sibiu.

Het uit Roemenen en Nederlanders bestaande kernteam 'Interregionale samenwerking Sibiu-Deventer/Overbetuwe' neemt de coördinatie op zich van gezamenlijke plannen van partijen die in Nederland en Roemenië op de samenwerking zijn aangesloten. Het team gaat zich met name bezighouden met de integrale planvorming voor de korte en lange termijn binnen het raamwerk van voorwaarden voor EU-toetreding van Roemenië, fondswerving, programmamanagement, het verbeteren van de communicatie tussen alle betrokken partijen en monitoring en evaluatie van activiteiten.

De eerste twee programma's die worden gecoördineerd, zijn gericht op innovatie van het wijkbeheer in de stad Sibiu en het versterken van de locale economie in de Marginimea Sibiului-Cisnadie-Selimbar, dorpen rondom Sibiu. Ook wordt onderzocht hoe de platfora en kernteams aan Roemeense en Nederlandse kant op lange termijn het beste zijn te positioneren en te organiseren.

Het voorlopige kernteam bestaat aan Nederlandse kant uit Jan Achtereekte, Maria Klein Beernink, Johan Kuiper en Monique Peltenburg en aan Roemeense kant uit Liliana Zoldi, Mihaela Popa en drie nog nader aan te wijzen personen namens de Roemeense partners. Het secretariaat van het kernteam is voorlopig ondergebracht bij de gemeente Deventer en de Community Foundation Sibiu.