Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 22 FEBRUARI

2002 IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 22 februari goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

De Vlaamse Infolijn is op drie jaar tijd uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van de Vlaamse
overheidscommunicatie. Niet alleen kan de Infolijn indrukwekkende groeicijfers voorleggen, het is ook een onmisbaar instrument geworden voor de ondersteuning van de meeste mediacampagnes van de Vlaamse overheid en van de sectorale of thematische infolijnen. De Vlaamse regering beslist dan ook het project Vlaamse Infolijn te verlengen tot de nieuwe organisatiestructuur van de Vlaamse overheid in werking treedt, en zal via een nieuwe gunning de verdere uitbesteding van de exploitatie van het frontoffice (call-center en telefoonoperatoren) verzekeren.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL, van minister vice-president Steve STEVAERT en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering keurt een voorontwerp van decreet principieel goed dat uitvoering geeft aan de beslissing van 27 april 2001, waarbij de minister-president werd gelast een ontwerp van kaderdecreet in te dienen dat het faciliterend kader voor publiek-private samenwerking (PPS) verankert. PPS staat voor de samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven voor de realisatie van maatschappelijk nuttige projecten die ook een commerciëel rendement hebben. Via de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven wordt de know-how van beide partijen samen- gebracht. Met PPS wil de Vlaamse regering de doelmatigheid van het beleid verbeteren en besparen op de kosten. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt van het toekomstige beleidsdomein 'Wetenschappen en Technologische Innovatie' principieel de indeling in entiteiten en de taakstelling van elk van die entiteiten goed. De goedkeuring is een vervolg op de regeringsbeslissing van 19 januari 2001 waarbij de basisprincipes voor de reorganisatie van het Vlaamse overheidsapparaat werden vastgelegd en een leidraad is goedgekeurd voor de invulling van de dertien beleidsdomeinen.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT:

De Vlaamse regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit dat de bestaande Belgische wetgeving aan de huidige JAR-vliegverkeersregeling aanpast. Voor het bekomen of hernieuwen van een beroepsvergunning dient een kandidaat de mogelijkheid te hebben om zichtvluchten bij nacht uit te voeren. Aangezien de Belgische wetgeving die mogelijkheid niet voorziet, moet ze aangepast worden.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit dat een aantal bepalingen wijzigt wat het rijbewijs betreft. Zo zou de minimum leeftijd voor een bijzonder rijbewijs voor landbouwtractoren verlaagd worden tot 16 jaar en worden de medische criteria voor het behalen van een rijbewijs aangepast.


* * *

De Vlaamse regering neemt akte van het verslag van het stuurcomité in het kader van de federale Staten-Generaal voor de verkeersveiligheid. Ze verzoekt de federale regering zo snel mogelijk concrete voorstellen te formuleren die de voorliggende intenties in concrete wetgeving omzetten. Ze wenst bovendien dat het luik van de verkeershandhaving concreter wordt uitgewerkt zodat het aantal controles op autosnelwegen, gewestwegen en gemeentewegen reeds vanaf 2002 significant wordt verhoogd.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met twee ontwerpen van koninklijk besluit die betrekking hebben op verkeersveiligheid en handhaving van de verkeersregels door middel van 'onbemande camera's'.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Met het oog op de bespreking in de commissie van het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse regering bepaalt haar standpunt in verband met een voorstel van decreet van de heer Etienne Van Vaerenbergh dat aan minvermogenden het recht op geldelijke bijstand in de kosten van rechtshulp toekent.


* * *

Een voorstel van decreet van mevrouw Ingrid van Kessel beoogt een aantal wijzigingen aan de organisatie, de erkenning en de subsidiëring van de
wijkgezondheidscentra. De Vlaamse regering bepaalt haar standpunt ter zake met het oog op de bespreking in de commissie van het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN:

De Vlaamse regering keurde op 8 september 2000 de Overeenkomst tot herziening van de Overeenkomst betreffende de oprichting van het Europees Universitair Instituut in Florence principieel goed, evenals het voorontwerp van decreet tot instemming met deze Overeenkomst. Het voorontwerp van decreet werd toen voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Die wees er op dat er ook advies van de SERV en de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) vereist was. Na advies van de VLOR en van de SERV wordt het voorontwerp van decreet nu opnieuw principieel goedgekeurd en voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering keurde op 2 september vorig jaar 2 besluiten principieel goed betreffende de berekeningswijze van de 80-85 % norm voor de vaststelling van de begroting en de personeelsformatie van de universiteiten, én betreffende de begroting en de personeelsformatie voor de hogescholen. Ze beslist nu dat de besluiten voor advies aan de Raad van State worden voorgelegd.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot een belangrijke aanpassing van twee besluiten over de regelgeving inzake de terbeschikkingstelling voor het onderwijspersoneel.


* * *

Op 1 januari 2002 maakte de Belgische frank definitief plaats voor de euro. Die invoering van de euro heeft ook invloed op de regelgeving. De Vlaamse regering keurde daarom in november vorig jaar twee voorontwerpen van besluit principieel goed die het Gemeenschapsonderwijs toelieten de nodige maatregelen te treffen voor de omzetting van zijn boekhoudsysteem naar euro. De aanpassingen hadden betrekking op de economische begroting, de geïntegreerde economische boekhouding en de budgettaire rapportering. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering deze 2 besluiten definitief goed.


* * *

De Vlaamse regering verleent de heer Louis Van Buyten eervol ontslag als Commissaris van de Vlaamse Regering bij de Vlaamse Onderwijsraad. Hij wordt in die functie opgevolgd door de heer Gabriël Hostens.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN, van Vlaams minister Bert ANCIAUX, van Vlaams minister Renaat LANDUYT en van Vlaams minister Jaak GABRIELS : :

Op 7 juli 2000 keurde de Vlaamse regering het actieplan "Een leven lang leren in goede banen" goed. Ze gelastte de betrokken Vlaamse ministers in het najaar van 2001 een stand van zaken van voornoemd actieplan op te stellen. Vandaag neemt de Vlaamse regering kennis van die stand van zaken en keurt ze de aanvulling van het actieplan goed. Een nieuwe stand van zaken wordt verwacht in het najaar.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering keurt de lijst goed met bodemsaneringen waarvan de uitvoering ambtshalve door de OVAM in 2002 zal worden begonnen of voortgezet.


* * *

Vanaf 1 januari 2002 vervangt een nieuwe Europese afvalstoffenlijst (EURAL) de vroegere Europese afvalstoffencatalogus en de Europese lijst voor gevaarlijke afvalstoffen. Door de invoering van deze nieuwe lijst zullen er binnen Europa meer afvalstoffen worden aangeduid als gevaarlijke afvalstof, wat gevolgen heeft voor de grensoverschrijdende overbrenging en de verwerking van deze afvalstoffen. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering nu definitief een wijziging goed aan het Vlaams reglement inzake afvalvoorkoming en -beheer (VLAREA). De bestaande bijlagen in VLAREA (met de 2 oude lijsten) worden vervangen door de EURAL-lijst. Het toezicht op de grensoverschrijdende overbrenging van afvalstoffen zal via een identificatieformulier uit een Europese beschikking van 1993 gebeuren.


* * *

Wegens een taakuitbreiding verhoogt de Vlaamse regering de aanstelling van de heer Patrick Van Speybroeck als commissaris bij de Vlaamse Milieuholding van 25% naar 50%.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Conform het Innovatiedecreet bekrachtigt de Vlaamse regering het reglement van orde voorgesteld door de raad van bestuur van het IWT-Vlaanderen.


* * *

In het kader van de problematiek van de zonevreemde campings beslist de Vlaamse regering, onder voorbehoud van technisch nazicht, de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van 46 ontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen, voorlopig vastgesteld op 29 juni 2001, met 60 dagen te verlengen.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot aanpassing van het decreet betreffende de Vlaamse
investeringsmaatschappijen, het Limburgfonds en de permanente werkgroep Limburg. Concreet geeft het besluit uitvoering aan een beslissing van de Vlaamse regering van 24 juli vorig jaar waarbij de textiel- en staalparticipaties van Gimvindus apart werden ondergebracht en vervolgens werden overgeheveld naar de Participatiemaatschappij Vlaanderen. Hierdoor wijzigt de taakomschrijving van de Vlaamse openbare investeringsmaatschappijen, in die zin dat zij niet langer bevoegd zijn inzake voornoemde participaties. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt een ontwerpdecreet principieel goed dat instemt met de overeenkomst tussen de Belgisch- Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en Zambia. Het ontwerpdecreet wordt nog voor advies ingediend bij de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot goedkeuring van een voorontwerp van decreet dat instemt met enerzijds de partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van Staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS), en de Europese Gemeenschap; en anderzijds met het intern akkoord tussen de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten inzake maatregelen en procedures voor het uitvoeren van deze overeenkomst. Het doel van het partnerschap is armoede terug te dringen via duurzame ontwikkeling en geleidelijke integratie van de ACS-landen in de wereldeconomie. De overeenkomst wil ook de economische, culturele en maatschappelijke ontwikkeling van de ACS-landen bevorderen en versnellen, om tot vrede bij te dragen en een stabiel en democratisch klimaat te bevorderen. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt de krachtlijnen van het Positieve-actieplan 2002 voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen in de Vlaamse overheidsadministratie principieel goed.


* * *

De Vlaamse regering beslist het probleem betreffende de aangekondigde oprichting van een adviesraad, samengesteld uit Franstalige gemeentemandatarissen uit de Brusselse randgemeenten en uit vertegenwoordigers van het College van de Franse Gemeenschapscommissie, met adviserende bevoegdheid over aangelegenheden van uitsluitend gemeenschappelijk belang aan het College van de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF), voor te leggen aan het overlegcomité tussen de Staat, de Gemeenschappen en Gewesten, vanaf het ogenblik dat door de COCOF een beslissing wordt genomen.


-----
einde

-----