---

Ministerie van Defensie



---

Nieuw stationsschip marine in Antillen aangekomen

22-02-2002

Het stationsschip van de Koninklijke Marine en de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba, Hr. Ms. Blois van Treslong, is vanmiddag (22 februari) met ceremonieel vertoon de haven van Willemstad (Curaçao) binnengevaren. In tegenstelling tot eerdere stationsschepen blijft Hr. Ms. Blois van Treslong drie jaar in de Nederlandse Antillen en Aruba. Van de in totaal 130 bemanningsleden zullen er dertig met hun gezin op het eiland gaan wonen. De overige bemanningsleden zullen iedere negen maanden wisselen. Tot nu toe werd het stationsschip steeds voor een periode van een half jaar uitgezonden naar de Antillen en keerde dan terug naar Den Helder.

Om precies drie uur Nederlandse tijd gaf het schip, terwijl het langs de Annabaai voer, 21
saluutschoten aan de Koninkrijksvlag. Het saluut werd hierna met een zelfde aantal schoten beantwoord door de saluutbatterij Krommelijn nabij Fort Amsterdam. Even later werden wederom 21 saluutschoten gegeven, deze keer aan de onderscheidingsvlag van de Gouverneur. Dit saluut werd beantwoord door de gewapende wacht van de Antilliaanse militie op het Fort. De Gouverneur van de Nederlandse Antillen, mr. J.M. Saleh, nam persoonlijk vanaf het bordes van het gouvernementsgebouw het saluut af. De gouverneur werd vergezeld door de Commandant Zeemacht Caraibisch Gebied, brigade-generaal der mariniers R.L. Zuiderwijk.

Het fregat dat als stationsschip werd afgelost, Hr. Ms. Van der Zaan, is intussen alweer onderweg naar Nederland. Voor het vertrek van de Van der Zaan deed zich bij Sint Maarten een unieke situatie voor: drie marinefregatten gelijktijdig in de West aanwezig. Het waren Hr. Ms. Abraham van der Hulst, Hr. Ms. Van der Zaan en Hr. Ms. Blois van Treslong. Hr. Ms. Abraham van der Hulst wordt als extra eenheid ingezet voor anti-drugsoperaties in het Caraïbisch gebied. Dit in het kader van zogenaamde backfill operaties ter vervanging van Amerikaanse eenheden.