Gemeente Leeuwarden

content-type=text/plain; charset=iso-8859-1

Achmeatoren vallende platen http://www.leeuwarden.nl/functies/pagfunctie.cfm?parameter=1025

Maatregelen rond gevelbeplating Achmeatoren

Achmeatoren

Naar aanleiding van de val van een gevelplaat van de Achmeatoren op vrijdag 22 februari heeft de gemeente Leeuwarden een aantal maatregelen getroffen.

De Sophialaan blijft vanaf de Prins Hendrikbrug tot aan de rotonde op de Sophialaan afgesloten worden voor autoverkeer. Het voet- en fietspad aan de oostzijde van de Sophialaan blijft wel begaanbaar. Met deze maatregel wil de gemeente Leeuwarden ongevallen en schade voorkomen in het geval er opnieuw een gevelplaat loslaat. De binnenstad blijft bereikbaar via de Willemskade en de Prins Hendrikbrug en via de Vrouwenpoortsbrug. Pas wanneer naar diepgaand onderzoek blijkt dat er geen gevaar is dat de gevelplaten weer los zullen laten, zal de weg weer geopend worden.

De gemeente Leeuwarden volgt na dit tweede voorval het onderzoek nauwgezet. In overleg met Achmea is bepaald dat elke gevelplaat onderzocht zal worden om ieder gevaar in de toekomst uit te kunnen sluiten.

Er is vandaag ook onderzocht hoe de vergunningverlening voor de gevelbeplating verlopen is. De aanvraag voor de vergunning is voorgelegd aan een externe adviseur. Deze adviseur heeft het ontwerp op de technische aspecten op juiste wijze beoordeeld. Eerder is hetzelfde ontwerp toegepast bij het gebouw van Nationale Nederlanden in Rotterdam.