Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciale Bibliotheekcentrale Utrecht wordt afgebouwd

GS: "Méér samenwerking tussen Utrechtse bibliotheken"

21-02-2002
De tijd is rijp voor méér samenwerking tussen de Utrechtse bibliotheken, aldus GS. Momenteel zijn er in de kleinste provincie van Nederland 41 besturen voor 70 bibliotheekvestigingen. Dat kan en moet anders. Eén samenhangend netwerk dat bestaat uit circa tien regionale clusters van bibliotheken moet het toekomstbeeld bepalen van de Utrechtse bibliotheekwereld.
GS zijn tot de conclusie gekomen dat de herpositionering van het openbare bibliotheekwerk meer richting en vaart moet krijgen. Leidend principe is de vorming van tien basisbibliotheken. Dit zijn nieuwe bibliotheekorganisaties, met verschillende dependances in de provincie of mobiele voorzieningen. Organisaties waarmee het huidige voorzieningenniveau minimaal gehandhaafd blijft, maar bij voorkeur wordt verbeterd. Het besluit om uitgerekend nu met kracht in te zetten op deze basisbibliotheken wordt vooral ingegeven door een Koepelconvenant dat in december jl. tussen het rijk, de provincies en de gemeenten is ondertekend. Langs deze weg wordt alleen al dit jaar 640.000- beschikbaar gesteld om de totstandkoming van de Utrechtse basisbibliotheken te stimuleren. De provincie Utrecht wil de regie op zich nemen om deze operatie - in goede samenspraak met gemeenten en bibliotheekbesturen - tot een succes te maken.

Afbouw subsidierelatie Provinciale Bibliotheekcentrale De nieuwe basisbibliotheken zullen sterke spelers moeten worden. Organisaties die voor een belangrijk deel zichzelf goed kunnen bedruipen en binnen het Utrechtse netwerk effectief met elkaar samenwerken. Dit heeft onherroepelijk gevolgen voor de behoefte aan facilitaire ondersteuning in de nabije toekomst. Een facilitair bedrijf voor de Utrechtse bibliotheken zal verwachting nodig blijven. Voor de PBCU in haar huidige vorm, zo hebben GS besloten, zal vanaf 2005 echter géén plaats meer zijn. GS hebben daarom besloten om de subsidierelatie met de Provinciale Bibliotheekcentrale Utrecht de komende drie jaar geleidelijk af te bouwen. De PBCU verzorgt nu nog diensten voor 31 aangesloten Utrechtse bibliotheekorganisaties. De provincie subsidieert de PBCU jaarlijks met ruim 1.1 miljoen. Bij de organisatie - zowel het hoofdkantoor te Houten als de vestigingen in de provincie - werken circa 90 mensen.

Om de bibliotheekcentrale op een verantwoorde wijze af te bouwen, wil het college voor 2002-2004 jaarlijks 500.000,- beschikbaar stellen. Daarmee kunnen de tekorten op de exploitatie worden afgedekt en is er een extra werkbudget beschikbaar voor o.a. aankoop en beheer van de bibliotheekcollecties. GS willen bovendien in overleg met de Raad van Toezicht van de PBCU zorgdragen voor een plan van aanpak en interim-management bij de bibliotheekcentrale. Deze zal een plan van aanpak opstellen voor de afbouw van de organisatie. Vandaag, 21 februari, heeft de huidige Raad van Toezicht overigens besloten om zich terug te trekken, met de bedoeling om de provincie Utrecht hiervoor de ruimte te bieden.

Vervolg
De vorming van de nieuwe basisbibliotheken en de opzet van het nieuwe netwerk vergt een stevige projectorganisatie. Daarnaast is voor de afbouw van de PBCU een projectstructuur nodig. Een notitie over de aanpak van deze trajecten zal op 28 maart a.s. gereed zijn, wanneer de provincie hierover praat met de Utrechtse gemeenten en bibliotheekorganisaties. De voorstellen van GS komen op 25 maart aan de orde in de statencommissie Cultuur en Economie.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon (030) 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl