De Katholieke Hogeschool Limburg associeert met de KULeuven

Diepenbeek - De Raad van Beheer van de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim) heeft vandaag, 22 februari 2002, principieel besloten dat de KHLim zal associëren met de KULeuven en de andere Katholieke Hogescholen van die groep.

Een keuze voor het bekende.
De KHLim heeft gekozen voor de partners waarmee ze de oudste , de sterkste en de meest uitgebreide contacten heeft.

Samenwerking met Limburgse universiteit en hogescholen.

Met de steun van deze partners wil ze echter blijven meewerken aan de lokale, Limburgse initiatieven, zoals het Limburgs Kenniscentrum, het Centrum Open Leren, Limbop en het Regionaal
Expertisenetwerk-Limburg. Ze wil zich hierin, via
samenwerkingsovereenkomsten, ernstig engageren. De medewerking van de KULeuven werd uitdrukkelijk toegezegd. Dat is goed nieuws voor Limburg. Ook aan de optimalisatie van het hoger onderwijs in Limburg wil de KHLim haar bijdrage blijven leveren.

De KHLim kiest voor samenwerking

Al tientallen jaren spannen de personeelsleden van de Katholieke Hogescholen in Limburg zich in om aan hun studenten een goede opleiding te geven. Ook door andere diensten leveren zij een bijdrage aan de ontwikkeling van de Limburgse gemeenschap.
Zij doen dit uiteraard niet alleen. Ze mochten een beroep doen op lokale partners uit de socio-culturele sector en op de uitwisseling met collega's, partners uit andere hogescholen. De negen instellingen die in 1995 fuseerden tot de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim) hebben immers een traditie achter de rug van intense samenwerking met collega's over heel Vlaanderen binnen het netwerk van het katholiek hoger onderwijs. Toen al beperkte zich het samenwerken niet tot Vlaanderen of tot het katholiek onderwijs. De samenwerking met het LUC en de Limburgse hogescholen kwam vooral de laatste jaren goed op gang en wordt elk jaar sterker.
Al deze relaties zijn belangrijk voor de KHLim. Elk op hun eigen wijze zorgen ze voor een meerwaarde en voor meer mogelijkheden in de diensten die de hogeschool kan leveren voor de Limburgse gemeenschap.

Op dit ogenblik staan de hogescholen en universiteiten in Vlaanderen voor de uitdaging het hoger onderwijs een nieuwe vorm te geven. In opvolging van de verklaringen van Sorbonne, Bologna en Praag zal het hoger onderwijs zich in Europa, vóór 2010, organiseren in bachelor- en masteropleidingen die, via accreditatie, internationaal moeten worden erkend.
In Vlaanderen is nu de idee gegroeid universiteiten en hogescholen samen te brengen, in associaties van partners, die elkaar zullen steunen. Daardoor krijgen ze meer mogelijkheden om aan de accreditatievoorwaarden te voldoen en om de kwaliteit van hun onderwijs te waarborgen. De associaties zouden ontstaan rond vijf Vlaamse universiteiten.

Maar de politieke besluitvorming bleek niet op te schieten. Er bleef een grote onduidelijkheid over de bevoegdheid van de te vormen associaties en over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Daarom heeft de KHLim haar keuze uitgesteld in de hoop dat, in een beter klimaat en met meer kennis van zaken, een betere keuze mogelijk zou zijn. Ze heeft de wachttijd gebruikt om zich een duidelijk beeld te vormen van haar eigen problemen en verwachtingen. Iedereen in de hogeschool werd aangesproken. Een samenvatting daarvan werd neergelegd in een document dat aan de potentiële associatiepartners werd bezorgd.
De lucht lijkt echter niet op te klaren. Maar de al ontstane groeperingen van hogescholen en universiteiten ontwikkelen wel snel een eigen dynamiek waarin de KHLim niet meer afzijdig mag blijven.

In deze situatie heeft de Raad van Beheer van de KHLim een keuze gemaakt. Hij heeft principieel besloten aan te sluiten bij de associatie rond de KULeuven. In deze groep kan de KHLim immers haar oudste, haar sterkste en meest uitgebreide contacten behouden. Dit zal de KHLim in elk geval toelaten haar opdracht, zoals in het verleden, optimaal te blijven vervullen.

Voor de KHLim betekent dit zeker geen afwijzing van een samenwerking met de Limburgse universiteit en hogescholen. Zoiets strookt niet met haar visie. De KHLim wil immers op de eerste plaats een bijdrage blijven leveren aan de verdere ontwikkeling van de lokale gemeenschap, door hoger onderwijs, dienstverlening en onderzoek. De samenwerking met de KULeuven en met de katholieke hogescholen uit die associatie geven haar nu toegang tot nieuwe specialismen, tot andere ervaringen en contacten. Ze wil dit aanwenden in het voordeel van de Limburgse gemeenschap, liefst in samenwerking met alle lokale partners.
Zo wil de KHLim ondermeer blijven meewerken aan de uitbouw van het Limburgs Kenniscentrum, het Centrum Open Leren, Limbop en het Regionaal Expertisenetwerk-Limburg. Ze hoopt deze initiatieven te verrijken met de hulp van de KULeuven en zelfs van andere hogescholen uit die associatie. De KULeuven heeft trouwens uitdrukkelijk toegezegd de Limburgse projecten te zullen steunen. Dit is goed nieuws voor Limburg ! Ook voor de verdere uitbouw van het hoger onderwijs in de regio wil de KHLim blijven samenwerken met de tUL/LUC en de Limburgse hogescholen.

Mededeling van de Raad van Beheer aan de pers, vrijdag 22 februari 2002

Bron:
De Katholieke Hogeschool Limburg
Universitaire Campus, gebouw B bus 1, 3590 Diepenbeek

Contactpersoon :Lambert Gorissen (011/23 07 70)