Gemeente Westervoort

Spreekuur wethouders

Op maandag 4 maart a.s. houdt wethouder P. van Egmond geen spreekuur.

Fusie waterbedrijven

Bekendmaking besluit gemeenteraad in te stemmen met de fusie van het Waterbedrijf Gelderland met Waterleiding Maatschappij Overijssel N.V. en N.V. Nuon Water alsmede het besluit van het college van burgemeester en wethouders dit besluit van de gemeenteraad referendabel te verklaren.

De gemeenteraad van Westervoort heeft op 18 februari 2002 besloten in te stemmen met de fusie van het Waterbedrijf Gelderland met Waterleiding Maatschappij Overijssel N.V. en N.V. Nuon Water.

Dit besluit houdt in dat door deze fusie een krachtig en sterk Waterbedrijf ontstaat dat onder de naam Vitens N.V. zal verder gaan.

Op 14 maart 2002 is de aandeelhoudersvergadering waarin gestemd zal worden over de voorgenomen fusie. Het besluit dat in de vergadering zal worden is onder voorbehoud van provinciale goedkeuring van het besluit en onder voorbehoud van een eventueel te houden referendum.

Burgemeester en wethouders maken tevens op grond van artikel 22 van de Tijdelijke referendumwet bekend dat zij in de vergadering van 12 februari 2002 hebben besloten dat over het besluit van de gemeenteraad om in te stemmen met de fusie van het Waterbedrijf Gelderland met Waterleiding Maatschappij Overijssel N.V. en N.V. Nuon Water een referendum kan worden gehouden wanneer is voldaan aan de eisen die de Tijdelijke referendumwet stelt.

In eerste instantie stelt de Tijdelijke Referendumwet als eis dat binnen drie weken na deze bekendmaking voldoende Westervoorters een zogenaamd "inleidend verzoek" moeten hebben gedaan. Tegen het besluit van burgemeester en wethouders staat op grond van artikel 144 van de Tijdelijke referendumwet rechtstreeks beroep open op de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De indieningstermijn bedraagt zes dagen.

Meer informatie over het besluit kunt u krijgen bij de heer H.J. Willemsen van de afdeling Financiën, telefoon (026-3179410). Bij de heer G.J.B.A. Schuurman van de afdeling Burgerzaken, telefoon (026)-3179330, kunt u informatie krijgen over het inleidend verzoek, de referendumprocedure en de Tijdelijke referendumwet.

Glas en papier vaak zwerfafval

Overheid en bedrijfsleven actief, doet u ook mee?

Papier en glas zien we allereerst als gebruiksartikelen: papier om op te schrijven, glas om uit te drinken. Maar papier en glas zijn ook vaak verpakkingen: een fles, een potje, een zakje, cadeaupapier enzovoorts. Vandaag willen we papier en glas eens in die laatste hoedanigheid bekijken.

Zwerfafval een plaag

We hebben het op deze plek al eerder over verpakkingen gehad. Dat was in het artikel over zwerfafval, wellicht dat u zich dat herinnert. Zwerfafval is alle troep die wordt achtergelaten op straat, in het bos of op het strand enzovoorts. Het blijkt dat 40% van het zwerfafval een verpakking is geweest. Een verpakking voor eten, drinken of rookwaar, bijvoorbeeld een papieren zakje of een flesje. Zwerfafval is een ware plaag, het opruimen ervan kost onze samenleving veel geld.

Uw eigen afvalberg
Gelukkig belanden de meeste verpakkingen netjes bij het huisvuil. Maar ook dan zijn er kosten mee gemoeid om het te verwerken. Afval verbranden kost immers geld. Het recyclen van afval is beter maar ook niet kosteloos. Naast afvalscheiding is afvalpreventie dus belangrijk; het voorkómen dat er afval ontstaat. Daar kunt u zelf aan meewerken. Bijvoorbeeld door een literfles frisdrank te kopen in plaats van meerdere kleine flesjes of blikjes. Zo houdt u uw eigen afvalbergje beperkt. Maar u bent niet de enige die uitmaakt hoeveel verpakkingen er in uw huisvuil zitten. De producent bepaalt immers welke verpakkingen worden gebruikt. Sommige verpakkingen zijn onnodig groot. Andere verpakkingen bestaan uit meerdere materialen zodat afvalscheiding lastig wordt. De laatste jaren zijn dit soort verpakkingen veelal vervangen door verpakkingen die geheel en alleen uit karton bestaan zodat het met het oud papier mee kan.

Afspraken
De verpakkingen in ons land zijn milieuvriendelijker geworden. Dit komt omdat overheid en bedrijfsleven samen afspraken hebben gemaakt. Het voorkómen van afval en het kunnen hergebruiken van afval staan hierbij voorop. Die afspraken liggen vast in het "Convenant Verpakkingen". De makers van een product moeten proberen het product zó te maken dat het na gebruik dus als het afval is geworden makkelijk te verwerken is. Het liefst moet het te recyclen zijn. Er vinden controles plaats en zonodig volgen sancties.

Statiegeld
Een voorbeeld van een dergelijke controle blijkt uit de discussie over statiegeld op blikjes en flesjes. Minister Pronk wil het zwerfafval terugdringen. Het zwerfafval bestaat voor een groot deel uit blikjes en flesjes frisdrank. Met een statiegeld-systeem wil de minister dat aanpakken. Het bedrijfsleven ziet dat echter niet zitten maar de overheid houdt vast aan de doelstelling van afvalpreventie. Het bedrijfsleven heeft nu twee jaar de tijd gekregen om te laten zien dat ze het afvalprobleem zelf kunnen oplossen anders komt er alsnog een statiegeld-regeling op blikjes en flesjes.

Kleine moeite
U ziet, de overheid is actief op het gebied van afvalpreventie en afvalrecycling. Het Convenant Verpakkingen toont dat ook het bedrijfsleven bereid is hieraan mee te werken. En u? Wat doet u? Ook u kunt uw steentje bijdragen. Als u oplet bij het winkelen, uw glas in de glasbak gooit en het oud papier apart aanbiedt, dan helpt u de Nederlandse afvalberg te beperken! En dat is om een slogan van een bekend bedrijf te gebruiken een kleine moeite maar een groot plezier! Immers, minder afval betekent minder verwerkingskosten en minder belasting van het milieu.