Provincie Limburg

Afdeling handhaving van de Provincie Limburg gecertificeerd

Eerste provincie met verklaring van goedkeuring volgens nieuwe kwaliteitsnorm
AFDELING HANDHAVING VAN PROVINCIE LIMBURG GECERTIFICEERD

De afdeling Handhaving van de Provincie Limburg heeft vandaag, vrijdag

22 februari, een verklaring van goedkeuring gekregen volgens kwaliteitsnorm ISO 9001 : 2000. Voor zover bekend is Limburg daarmee de eerste provincie die volgens de nieuwste versie van deze norm is gecertificeerd. In december 2000 heeft ook de afdeling Vergunningen van de Provincie Limburg een dergelijke certificering behaald. Via een audit heeft Bureau Veritas Quality International B.V. (BVQI) geconstateerd dat de werk- en ondersteunende processen voor de handhaving van de Wet Milieubeheer voldoen aan de normeisen en heeft de Provincie Limburg (afdeling Handhaving en Monitoring) voorgedragen voor certificering volgens ISO-9001:2000. De toevoeging 2000 duidt op de laatste versie van deze norm die zich van zijn voorgangers onderscheidt door heel bewust ook naar de klantenaspecten te kijken. Dat betekent dat niet alleen interne opvattingen over werkprocessen en administratieve procedures een rol spelen, maar dat ook systematisch wordt getoetst hoe door de inbreng van externen daarin verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.
Namens de directie van BVQI heeft de heer F. Ortan vandaag het bijbehorende certificaat overhandigd aan gouverneur Van Voorst tot Voorst.
Verbeterproces
Twee jaar geleden is de afdeling begonnen met een kwaliteitstraject. Doelstelling was de kwaliteit van de werkprocessen te verbeteren, transparant te maken en verifieerbaar te zijn in het ambtelijk handelen. Vorig jaar hebben ook Provinciale Staten uitvoerig gesproken over de uitvoering van de handhavingstaak, naar aanleiding van een rapport van de Commissie voor Onderzoek uit Provinciale Staten. De administratieve processen, de werkwijze en de dossiervorming zijn daarbij aan de orde geweest. GS konden toen al melden aan de Staten, dat er een kwaliteitstraject gaande was en dat dit via een examen (audit) zou moeten resulteren in certificering. Dat is nu dus gerealiseerd.
In een reactie onderstreepte gedeputeerde Ger Driessen (o.a. handhaving) het belang van deze certificering voor het lopende verbeterproces van de provinciale handhavingstaken. Hij gaat ervan uit, dat de afdeling dit kwaliteitsniveau ook zal realiseren voor andere wetten die de afdeling moet handhaven: Alle medewerkers hebben aan deze certificering hun bijdrage geleverd. Veel basiswerk is al verricht, dus dat zal waarachtig wel lukken.
22-2-2002 11:59