ChristenUnie


Doodspuiten runderen voorkomen Vrijdag 22 Februari 2002 - 15:30

Ten gevolge van de extreem lage slachtprijs voor rundvee worden steeds meer runderen doodgespoten en afgevoerd naar een destructiebedrijf. En niet naar de slachterij. Dat is een doorn in het oog van landbouwwoordvoerder Dick Stellingwerf van de ChristenUnie: Boeren worden door de omstandigheden gedwongen om uit economische motieven te kiezen voor destructie. De boeren kunnen hun vee alleen aanbieden bij een slachthuis na de uitvoering van een verplichte BSE-test. De kosten daarvan komen helemaal voor rekening van de boeren zelf: 114. Dat vind ik niet terecht. BSE is een zaak die de volksgezondheid raakt en dat mag de overheid niet afwentelen op de boeren. Ik vind dat het rijk de verplichte BSE-test moet betalen.

Dick Stellingwerf gaf vanavond tijdens een spreekbeurt in Montfoort een toelichting op de vragen die hij eerder op de dag bij minister Brinkhorst heeft ingediend. Hij vraagt de minister om oog te hebben voor het dilemma waar de rundveehouders voor staan: Door wie worden de kosten voor de BSE-test in de andere landen van de Europese Unie gedragen?

De ChristenUnie vindt dat het rijk de kosten van de BSE-test moet dragen. Stellingwerf houdt er echter rekening mee dat de minister daar niet aan wil: Bent u dan tenminste bereid, zolang de slachtprijs in Nederland zich beneden een bepaald bedrag bevindt, de kosten van de verplichte BSE-test tijdelijk voor rekening van het rijk te nemen?
---