Gemeente Rijswijk

woensdag 6 maart 2002
Verkiezingsinstuif in hal stadhuis Rijswijk

Rijswijk, 22 februari 2002

Volgende maand op woensdag 6 maart worden in Nederland verkiezingen gehouden voor de gemeenteraden. In Rijswijk worden zo'n 40.000 personen in de gelegenheid gesteld om hun plaatselijke vertegenwoordigers te gaan kiezen. Na het stemmen zal in de hal van het Rijswijkse stadhuis een verkiezingsinstuif worden gehouden waar iedereen van harte welkom is.

De Rijswijkse kiezers kunnen in totaal 30 stembureau's hun stem uitbrengen. Het rode potlood is nu ook in Rijswijk definitief verdwenen. Voor het eerst wordt in Rijswijk gebruik gemaakt van stemmachines. In Rijswijk nemen zes politieke partijen aan de verkiezingen deel. Deze partijen zijn: Onafhankelijk Rijswijk, V.V.D., Christen Democratisch Appèl (CDA), Partij van de Arbeid (P.v.d.A.), GROENLINKS en Democraten 66 (D66).
De partijprogramma's van deze partijen liggen bij de sectie communicatie in het stadhuis op werkdagen van 8.30 tot 14.00 uur ter inzage. Bij de sectie communicatie is tevens de publieksfolder met de titel 'Uitnodiging Gemeenteraadsverkiezingen 6 maart 2002' gratis verkrijgbaar. In deze folder komen diverse thema's rond de verkiezingen aan bod.
Nieuw bij deze verkiezingen is dat de stembureau's anderhalf uur langer geopend zullen zijn. Men kan nu stemmen van 07.30 uur 's morgens tot 21.00 uur 's avonds. Andere nieuwe thema's, die in de folder worden behandeld zijn: de dualisering van het gemeentebestuur (verhoudingen binnen gemeentebestuur wijzigen), wethouders van buiten de raad aanstellen en de landelijke referendumregeling. Ook op de gemeentelijke website
(www.rijswijk.nl) wordt uitvoerig aandacht besteed aan de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Verkiezingsinstuif

In de hal van het stadhuis wordt op de avond van de verkiezingen de gebruikelijke verkiezingsinstuif gehouden. Samen met wethouders en raadsleden kan men hier de verwerking van de 30 stembureau-uitslagen rechtstreeks meemaken. De verkiezingsuitslagen uit andere gemeenten hoeft niet te worden gemist. Op een televisiescherm in de hal wordt de landelijke verkiezingsuitzending getoond.
De locale omroep SOR zal vanuit het stadhuis een live radio en tv-verslag uitzenden. Deze uitzending is te beluisteren vanaf 18.00 uur (92,9 FM/105,9 FM Ether) en te zien vanaf 20.00 uur op tv-kanaal 30-. De beide uitzendingen duren tot circa 23.00 uur.

Opnieuw computerprognose

Opnieuw wordt tijdens de verkiezingsinstuif gebruik gemaakt van een computerprogramma dat doorlopend prognoses geeft van de totaaluitslag. Deze prognoses worden o.a. met behulp van grafieken op een projectiescherm afgebeeld. Door de komst van de stemmachines zal dit keer de voorlopige uitslag al snel bekend zijn.

Instructie gebruik stemmachine

Zoals gezegd wordt het vertrouwde papieren stembiljet met het rode potlood bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Rijswijk definitief vervangen door de elektronische stemmachine. Over het gebruik van de stemmachine zijn de burgers van Rijswijk via de media en door middel van toegezonden voorlichtingsmateriaal geïnformeerd. Voor diegene die persoonlijk kennis willen maken en oefenen met de stemmachine staat volgende week op twee dagen een stemmachine in het gemeentehuis opgesteld. In zaal 3 op de begane grond van het stadhuis aan de Generaal Spoorlaan staat de stemmachine voor dit doel gereed op woensdag 27 februari van 13.30 tot 16.30 uur en op donderdag 28 februari van 09.00 uur tot 16.00 uur en van 17.00 tot 21.00 uur. Inlichtingen over de verkiezingen en de wijze van stemmen worden verstrekt door het bureau verkiezingen in het stadhuis, loket 6, Generaal Spoorlaan 2 te Rijswijk (telefoon 3959875).



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.