Gemeente Enkhuizen

Keywords: b&w

AANTEKENINGEN VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSCOMMISSIE VAN ENKHUIZEN

D.D. 22 januari 2002

Aanwezig:

voorzitter
secretaris
leden

N. Dol
N. Kegelaar
J. Verjaal (D'66)
J. Domburg (PvdA)
H. Weijens (CDA)
J. Kiss (VL/GL)
F. Dangermond (VVD)
D. van Pijkeren (RPF/SGP)
J. Hart (EB)

Verder aanwezig:

mevr. I. Helsdingen (cluster OCW, leerplichtambtenaar) dhr. P. Gelderloos (Havenmanager)

Insprekers:

De heer Kerkhove vraagt of er in het havenbeleidsplan (agendapunt 4a) aandacht wordt besteed aan een museumhaven.

AGENDANR

ONDERWERP


1.
Opening.

De voorzitter opent de vergadering.


2.

Aantekeningen van de vergadering van 20 november 2001

punt 2 De heer Verjaal vraagt naar het bagagetransport op de Gependam. De voorzitter antwoordt dat er nog overleg gaande is met de initiatiefneemster.
punt 4De heer Hart memoreert een raadsbesluit van ca. 10 jaar geleden over het vrijstellen van vissers van havengeld. Bij nieuwe besluitvorming over dit onderwerp dient dit besluit betrokken te worden.
punt 4 De heer Verjaal vraagt om iets meer informatie over waarom de gordingen zo laat aan de Gependam worden aangebracht. punt 9 De heer Kiss vraagt naar de stand van zaken van het overleg met de scholen inzake brandveiligheid. De voorzitter antwoordt dat er met de meeste scholen al goede contacten bestaan; bij enkelen volgt nog actie.
punt 7 De heer Dangermond vraagt of het niet verstandig is om 1 lijn te trekken door het onderhoud van de diverse sportcomplexen bij de verenigingen te leggen. De voorzitter stelt dat dit een zinvolle discussie is met het oog op de toekomst, als er nieuwe contracten worden aangegaan.


3a.

brief d.d. 26 november 2001 van Op/maat te Hoorn m.b.t. de aanbieding van hun begroting 2002

Er wordt waardering uitgesproken voor het werk van Op/maat. De heer Kiss vraagt of de functie van sociaal controller al in werking is. Dit zal nagevraagd worden.

3b.

brief d.d. 4 november 2001 van de heer J. Lakenman m.b.t. de wilgen Wethouder Westdorppad

De voorzitter deelt mede dat de brief al verzonden is en dat er inmiddels ook al een reactie op is binnengekomen met dezelfde strekking. De wilgen worden zeer binnenkort gekapt. De heer Domburg heeft wat moeite met de procedure; behandeling in de commissie HOS heeft op deze manier weinig zin.

3c.

jaarverslag uitvoering leerplicht schooljaar 2000/ 2001

Mevrouw Helsdingen beantwoordt een aantal vragen van de commissie. Er wordt waardering uitgesproken voor het jaarverslag.


4a.

beleidsplan havens

De heer Gelderloos geeft een presentatie. De commissie spreekt haar waardering uit over het plan en de presentatie. De volgende onderwerpen worden besproken:

- museumhaven: dit is nog in studie, mogelijke locaties: bij waaigat of achter de compagniesbrug.

- visafslag: de heer Domburg pleit voor een actievere houding inzake het voortbestaan van de visafslag. Toeristische ontwikkelingen zijn interessant. De commissie staat geen superattractie voor. Prioriteit ligt bij behoud van de vissersvloot. De heer Verjaal memoreert een eerder initiatief voor een visrestaurant; dit valt onder de portefeuille van wethouder van Doornik

- verzelfstandiging: dit onderdeel wordt gemist in het plan; in het plan ontbreekt sowieso bedrijfseconomische informatie. Dit wordt beaamd door de voorzitter. Het is de bedoeling dat deze informatie t.z.t. wel op papier komt.

- containeroverslag: dit zou een interessante ontwikkeling kunnen zijn maar er dient eerst een visie over ontwikkeld te worden; genoemd wordt een mogelijke locatie bij het windmolenpark

- calamiteiten: er zal nog eens navraag worden gedaan bij Rijkswaterstaat over de plaatsing van reddingskisten
- gevraagd wordt of het mogelijk is meer woonschepen in de Oosterhaven te huisvesten

- de tekst van de presentatie graag meesturen bij of verwerken in het definitieve plan

- procedureel: het definitieve plan zal volgende maand weer in de commissie worden behandeld waarna het in de raad kan worden vastgesteld


5.

Rondvraag

De heer Dangermond vreest dat in de rommelhoek een gedoogsituatie ontstaat. De voorzitter meldt dat er met de vereniging goede afspraken zijn gemaakt.

De heer van Pijkeren vraagt aandacht voor het schoonhouden van het gebied Kloet-Steker; er werden hier wel schoonmaakacties gehouden.

De heer Verjaal vraagt aandacht voor het informeren van bewoners rond de Nieuwe Harlingersteiger. Het seizoen begint in april weer. De voorzitter beaamt dat dat uiterlijk in maart moet gebeuren, als het kan per brief.

De heer Kiss:

- Is de moerbeiboom (geplant bij afscheid H. van Doorne) bij Overvest met de sloop verdwenen. Dit zal worden nagevraagd.
- Hoe ver is het met de gemeentelijke monumentale bomenlijst. De voorzitter had gehoopt dat deze al klaar zou zijn; wordt nagevraagd.
- Begroeiing bij de Iepenlaan zou verdwijnen als gevolg van het ecolint; bewoners zijn niet op de hoogte. De voorzitter stelt dat er nu alleen nog suggesties liggen; er moet nog een inrichtingsplan komen.

- Het aantal parkerende vrachtwagens in de nieuwbouw baart zorgen. Dit zal worden doorgegeven aan de betreffende portefeuillehouder.


6.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 22.30 uur.

N.Kegelaar, secretaris