Akzo Nobel

Akzo Nobel verzekert continuïteit management

Arnhem, 22 februari 2002 - De Raad van Commissarissen van Akzo Nobel zal aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 24 april aanstaande voorstellen doen voor opvolging in het management van de onderneming.

Tijdens de vergadering zal ir. Lo C. van Wachem (70) aftreden uit de Raad van Commissarissen omdat hij de daarvoor in de statuten gestelde leeftijd heeft bereikt. Dr. Alain Mérieux (63), op dit moment President van de Franse bioMérieux Company, en
ir. Karel Vuursteen (60), Voorzitter van de Raad van Bestuur van Heineken N.V., zullen worden voorgesteld als nieuwe leden van de Raad van Commissarissen per 1 mei 2002. In verband met de continuïteit in de Raad van Bestuur is besloten tot spreiding over te gaan van de data van pensionering van de zittende leden. De heer Paul K. Brons (60) zal per 1 juli 2002 terugtreden. Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden voorgesteld hem te laten opvolgen door drs. Toon (A.) Wilderbeek (51), momenteel General Manager van de veterinaire business unit Intervet.

Per 1 mei 2003 zal mr. Kees (C.J.A.) van Lede (59) terugtreden als Voorzitter van de Raad van Bestuur. Dr. Hans (G.J.) Wijers (51), momenteel Senior Vice President van de Boston Consulting Group en Voorzitter van het Nederlandse kantoor, zal worden voorgesteld om per
1 oktober 2002 toe te treden tot de Raad van Bestuur, om vervolgens op
1 mei 2003 de heer Van Lede op te volgen als Voorzitter. De heer Wijers zal reeds vanaf 1 juli 2002 optreden als adviseur van de Raad van Bestuur.

Om een geleidelijke overgang van verantwoordelijkheden verder zeker te stellen, is met Dag Strömqvist (60) overeengekomen zijn pensionering uit te stellen van mei 2004 tot het eind van dat jaar, als dat op dat moment wenselijk wordt geacht.

Akzo Nobel, met hoofdkantoor in Arnhem, levert wereldwijd producten voor de gezondheidszorg, verven en lakken en chemische producten. Over 2001 bedroeg de geconsolideerde omzet EUR 14 miljard. De onderneming telt ongeveer 66.000 medewerkers in 80 landen. Het Engelstalige jaarverslag over 2001 is vanaf 28 februari a.s. beschikbaar via Internet. De financiële resultaten over het 1e kwartaal worden op 23 april 2002 bekendgemaakt.

Corporate Media Relations, Tel. 026 366 4343

Dr. Alain Mérieux (1938)
Dr. Alain Mérieux studeerde af als Doctor in de farmacie in Lyon en promoveerde aan de Harvard Business School. Hij richtte de onderneming bioMérieux op in 1963 en is sindsdien president. bioMérieux is thans een van de leidende diagnostische ondernemingen in de wereld. Van 1968 tot 1994 was de heer Mérieux tevens President van het Institut Mérieux, producent van vaccins voor humaan en veterinair gebruik. Deze onderneming verwierf in 1985 het voormalige Franse Institut Pasteur Production en in 1968 Connaught Laboratories in Noord-Amerika. Verder was hij president van Transgène sinds 1992, een in gentherapie gespecialiseerde biotechnologische onderneming. De heer Mérieux vervult verschillende nevenfuncties in de publieke en private sector en is in vele landen onderscheiden.

Ir. Karel Vuursteen (1941)
Ir. Karel Vuursteen studeerde af als Landbouwkundig Ingenieur aan de Landbouw Universiteit in Wageningen. Hij startte zijn loopbaan in 1968 bij Philips in Nederland. Van 1979 tot 1991 heeft de heer Vuursteen bij deze onderneming diverse managementposities bekleed in achtereenvolgens Zweden, Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten. In 1991 werd hij benoemd als lid van de Executive Board van Heineken N.V., verantwoordelijk voor marketing. Hij werd Voorzitter in 1993. De heer Vuursteen vervult een groot aantal nevenfuncties.

Dr. Hans Wijers (1951)
Dr. Hans Wijers studeerde cum laude af in Economie aan de Universiteit van Groningen en promoveerde in de Economie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Na een korte academische carrière, werd hij in 1984 consultant en in 1990 Managing Partner van de Boston Consulting Group (BCG) in Amsterdam. Van 1994 tot 1998 was hij Minister van Economische Zaken met verantwoordelijkheden voor de coördinatie van macro-economische politiek, handel en industrie, mededingingsbeleid en technologie. Gedurende het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie zat hij de Raad van Ministers voor Industrie, Research en Energie voor. De heer Wijers keerde terug naar zijn praktijk als consultant in 1999 om als Senior Vice President van BCG Voorzitter te worden van de Nederlandse vestiging. Hij is adviseur van vele internationale ondernemingen en vervult verschillende nevenfuncties.

Drs. Toon Wilderbeek (1950)
Drs. Toon (A.) Wilderbeek studeerde in 1976 af als doctorandus in de diergeneeskunde aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Tussen 1976 en 1980 werkte hij in Tunesië voor het Nederlandse Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Daarna trad hij in dienst van Intervet, de veterinaire business unit van Akzo Nobel als assistent van de veterinaire serviceafdeling. Vervolgens bekleedde hij diverse managementfuncties om in 1991 Manager van Research en Development/ Manufacturing te worden en lid van het business unit-management. In 1994 werd hij benoemd tot General Manager van Intervet.

Hans Wijers