Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Nieuwsbericht CFO - 22/2/2002

Werkgevers gemeenten nodigen bonden weer uit voor CAO-overleg

Op vrijdagochtend 22 februari heeft het College voor Arbeidszaken (CvA) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de vakbonden uitgenodigd om de onderhandelingen over de nieuwe CAO Gemeenten (circa 170.000 werknemers) voort te zetten.

Op 25 januari jl. schortten de werkgevers de onderhandelingen met de bonden - waaronder de CFO CNV-bond - op. Belangrijkste geschilpunt is de hoogte van de loonontwikkeling in de nieuwe CAO die al op 1 februari jl. had moeten ingaan. De werkgevers boden te weinig om tot een reëel akkoord te kunnen komen.

In een bericht aan de CFO CNV-bond schrijft het College voor Arbeidszaken van de VNG na beraad op 20 februari jl. dat "er voldoende mogelijkheid is om een voor beide partijen acceptabel akkoord te sluiten." Reden voor het CvA om de bonden te vragen weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. De datum van het CAO-overleg moet nog worden vastgesteld.

De onderhandelingen voor de CAO Gemeenten waren op 25 januari jl. in een impasse geraakt nadat de werkgevers weigerden met een beter loonbod te komen.
Ze boden toen 3,36 %.

Ledenraadplegingen
De CFO en de andere bonden hebben hun leden over de ontstane patstelling geïnformeerd op bijeenkomsten en ook hebben schriftelijke ledenraadplegingen
plaatsgevonden. De leden gaven aan dat het bod van het CvA onvoldoende was om tot een akkoord te komen.

Reactie CFO
CFO-onderhandelaar Willem Jelle Berg: "De CFO gaat in op de uitnodiging van de werkgevers. Immers, er was nog geen sprake van een conflict, maar van een wat lang uitgevallen schorsing van het overleg. De werkgevers zijn nu aan zet om daadwerkelijk met betere CAO-voorstellen te komen. Kennelijk is het mandaat voor de onderhandelaars namens de gemeenten vergroot. De sterk toegenomen onrust onder de werknemers in de sector heeft eraan bijgedragen dat de werkgevers nu in beweging zijn gekomen."

De CFO informeert de leden over de voorstellen van de werkgevers, zodra daar helderheid over bestaat.

---