Gemeente Groningen

25
FEB
18.50

Persbericht

Stemwijzer brengt 10.000e advies uit
22-02-2002

De Groningse Stemwijzer heeft hedenochtend zijn 10.000e stemadvies uitgebracht. Nog geen twee weken na de ingebruikname blijkt de mogelijkheid van een onafhankelijk stemadvies in een behoefte te voorzien. Met ruim 10.000 stemadviezen scoort de gemeente Groningen het dubbele aantal adviezen ten opzichte van andere gemeenten met een stemwijzer. De Amsterdamse stemwijzer, de nummer 2 op de lijst, bracht tot dusver bijna 4.200 adviezen uit.

Volgens het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), dat de stemwijzers gebouwd heeft, is dit verschil vooral te verklaren door de media-aandacht die de Stemwijzer in Groningen heeft gekregen na de ingebruikname op 11 februari. Ook het grote aantal studenten in Groningen, dat doorgaans veel gebruik maakt van het internet, zou een verklarende factor kunnen zijn. Het grote aantal stemadviezen lijkt erop te duiden dat er in Groningen wel degelijk belangstelling is voor lokale politieke aangelegenheden, ook bij jonge kiezers.

De Stemwijzer is te raadplegen via www.groningen.nl. Via de banner Wie van Groningen houdt, gaat 6 maart stemmen op de homepage, krijgen bezoekers toegang tot de Stemwijzer. Groningers die thuis niet over internet beschikken, kunnen de Stemwijzer raadplegen in het Gemeentelijk Informatie Centrum, Kreupelstraat 1.