Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 02-008

02-008 26-02-2002

02/08 22 februari 2002

Onderzoek Bestuurskunde en Wetenschapswinkel
Persoonsgebonden budget in thuiszorg loont extra moeite

Met het persoongebonden budget kunnen mensen eigen verantwoordelijkheid nemen voor de thuiszorg die ze nodig hebben. Dat kost soms extra moeite, maar dat heeft men er graag voor over. Zo blijkt uit onderzoek van de Wetenschapswinkel van de Universiteit Twente. Bestuurskundestudent Albertien van Velzel studeerde op dit onderzoek af bij de Sociaal Pedagogische Dienst Twente.

In de jaren '90 is het persoongebonden budget voor de thuiszorg ingevoerd. Mensen met een persoonsgebonden budget hebben daarmee de mogelijkheid zelfstandig hun zorg te kiezen en te gebruiken. Studente Albertien van Velzel heeft onderzoek gedaan naar de ervaringen van mensen met een persoonsgebonden budget in Twente. Dertig procent van de bijna negenhonderd personen met een persoonsgebonden budget deden hieraan mee. Hiervoor werd de zogenoemde "transactiekosten benadering" gebruikt met de onderzoeksvraag: hoeveel hebben mensen over om in deze situatie meer verantwoordelijkheid te dragen?

Transparant genoeg
De helft gaf aan niet te hoeven zoeken naar een hulpverlener. De andere helft heeft enige moeite moeten doen maar is wel geslaagd. Het blijkt goed mogelijk om te onderhandelen met de hulpverleners en de zorgaanbieders. Men vindt verder dat de zorg voldoende transparant is. Wel kan de informatievoorziening over het aanbod van de thuiszorg beter. Ook is er enige kritiek op de procedures en administratieve handelingen. Toch accepteeren de ondervraagden rompslomp, met de opmerking dat die er nu eenmaal bij hoort. Concluderend geldt dat veel mensen er enige extra werkzaamheden voor over hebben om zelf meer verantwoordelijkheid over hun thuiszorg te krijgen.

Het afstudeeronderzoek kwam tot stand via bemiddeling van de Wetenschapswinkel en werd begeleid door de bestuurskundigen prof.dr. A.H.M. Kerkhoff en dr. P. de Vries. Het onderzoek maakte deel uit van het project Thuiszorg in Twente van de Sociaal Pedagogische Dienst Twente, de organisatie voor dienst- en hulpverlening aan mensen met een handicap. De Provincie Overijssel financiert mede dit project. In 2002 gaat dit project nog door met een vraagonderzoek, en er wordt een sociale kaart opgesteld.

Noot voor de pers
Het rapport "Vraagsturing: wat kost het je?" (Een kwantitatief onderzoek naar de ervaringen van budgethouders van thuiszorg door middel van het persoonsgebonden budget voor verpleging en verzorging) kan besteld worden bij de Wetenschapswinkel Universiteit Twente, Postbus 217, 7500 AE Enschede, tel. 053 - 489 3848, email: wewi@disc.utwente.nl.

Ook nadere informatie via: SPD Twente, Rob van der Pijll, Kievitstraat 15, 7557 AP Hengelo, tel. 074 255 9300, email: info@spdtwente.nl

Contactpersoon Universiteit Twente, Bureau Communicatie: ir. W.R. van der Veen, tel. (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

© Universiteit Twente 1997-2000