Rijksuniversiteit Groningen

14 feb 2002

Nummer 23 12 februari 2002

Preventie is kostenbesparend

Veel fouten met geneesmiddelen in ziekenhuizen

In Nederlandse ziekenhuizen worden vrij veel fouten gemaakt bij het voorschrijven en bij het toedienen van geneesmiddelen. Dit concludeert drs. Patricia van den Bemt in haar proefschrift. Het blijkt dat er op een IC bij het toedienen van medicijnen in ruim 30 procent van de gevallen fouten worden gemaakt. Niet alle vergissingen zijn even ernstig, maar een aantal kan grote en kostbare gevolgen hebben. Een verbeterd toezicht kan hier helpen. Voorschrijffouten zijn daarnaast te voorkomen door een verbeterde controle door de ziekenhuisapotheek. Dit is arbeidsintensief, maar Van den Bemt berekende dat het een aanzienlijke kostenbesparing oplevert. Zij promoveert op 22 februari 2002 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Toedienfouten
Zonder intensivisten meer fouten
Kennisgebrek
Elektronisch voorschrijfsysteem
Problemen door bijwerkingen
Curriculum vitae
Noot voor de pers

In 1999 verscheen in de Verenigde Staten een geruchtmakend rapport waarin stond dat er in ziekenhuizen veel menselijke fouten worden gemaakt met medicijnen. President Clinton bemoeide zich ermee en maakte medicatieveiligheid een speerpunt van het beleid. Van den Bemt: "We dachten dat het in Nederland niet zo erg zou zijn, maar dat was nooit onderzocht. Uit mijn onderzoek blijkt nu dat ook hier veel onnodige fouten met medicijnen worden gemaakt."

Toedienfouten

Fouten bij het toedienen van geneesmiddelen zijn ernstiger dan voorschrijffouten, omdat de apotheek daarbij niet meer kan ingrijpen. "Op intensive care afdelingen worden er in 45 procent van de gevallen fouten gemaakt", aldus Van den Bemt, "En dat vind ik wel heel fors. Ook als we de minst erge fout eruit halen - het op een verkeerd tijdstip toedienen van de medicatie - worden er nog in 33 procent van de gevallen vergissingen gemaakt. Een voorbeeld van een ernstigere fout is verstopping van een infuuslijn door het gecombineerd toedienen van twee geneesmiddelen door één lijn."

Zonder intensivisten meer fouten

De kans op fouten blijkt af te hangen van het soort geneesmiddel, de manier van toedienen en de dag van de week. Van den Bemt: "Antistollingsmiddelen zitten bijvoorbeeld meestal al in een spuit en zijn dus klaar voor gebruik. Dit gaat dan ook niet vaak mis, in tegenstelling tot het toedienen van medicatie via een sonde, wat een veel complexere handeling is. Op maandag blijken er de meeste fouten te worden gemaakt. Mogelijk komt dit doordat er dan veel ploegenwisselingen plaatsvinden." Op de IC afdelingen waar intensivisten werken en toezicht houden, worden minder fouten gemaakt. De aanstelling van zo'n specialist op het gebied van intensive care werk is volgens de promovendus daarom aan te bevelen.

Kennisgebrek

Voorschrijffouten komen in 10 procent van de gevallen voor. "Je moet dan denken aan fouten als onleesbaarheid van het recept, een te hoge dosis of een verkeerde combinatie van geneesmiddelen", vertelt Van den Bemt. De kans op voorschrijffouten blijkt afhankelijk van het medisch specialisme, de status van degene die voorschrijft en het soort geneesmiddel. Kennisgebrek bij bepaalde specialismen kan een probleem zijn. Chirurgen hebben bijvoorbeeld eigenlijk alleen maar te maken met enkele pijnstillers en antibiotica. Daarnaast maken artsassistenten door hun onervarenheid meer vergissingen en kunnen er fouten ontstaan wanneer verpleegkundigen een mondeling recept van een arts moeten doorgeven. Van den Bemt: "Ook bij het voorschrijven van thuismedicatie ontstaan veel fouten, vooral door de onbekendheid ermee."

Elektronisch voorschrijfsysteem

De ziekenhuisapotheker kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van voorschrijffouten en dit blijkt bovendien een grote kostenbesparing op te leveren. Van den Bemt: "We kunnen bijvoorbeeld bij het inwerken van artsassistenten meer aandacht besteden aan een goede manier van vooschrijven. Daarnaast zie ik veel in een elektronisch voorschrijfsysteem, waarbij de arts het recept rechtstreeks in een computer invoert. Die kan dan ook meteen zien wat de juiste dosering moet zijn en of er interacties met andere geneesmiddelen kunnen optreden." Van den Bemt berekende de kosten van een volledige controle door de apotheek en zette die af tegen de kosten van de mogelijke gevolgen als er niet was gecontroleerd, bijvoorbeeld een langere opnametijd en laboratoriumkosten. "De immateriële schade voor de patiënt hebben we niet eens meegerekend", zegt zij. "In een week investeerden we 285 euro in het voorkomen van fouten. De geschatte baten in diezelfde week waren 9867 euro."

Problemen door bijwerkingen

Naast voorschrijf- en toedienfouten zijn bijwerkingen een andere belangrijke oorzaak van problemen met geneesmiddelen. Ook hier is preventie mogelijk. "Als nieuwe middelen op de markt komen, zijn nog niet alle mogelijke bijwerkingen bekend", zegt Van den Bemt, "Daarvoor bestaat een meldingsbureau, maar artsen geven gevonden bijwerkingen niet altijd door, terwijl uit mijn onderzoek blijkt dat zij wel de belangrijkste informatiebron zijn voor ernstige en onbekende bijwerkingen. Voor de nieuwste geneesmiddelen blijken patiënten een goede bron. Wellicht kunnen we hen via een folder bij opname erop attenderen dat ze bijwerkingen melden. Zo kunnen bijwerkingen in de toekomst voorkomen worden."

Curriculum vitae

Patricia van den Bemt (Baarle-Nassau, 1966) studeerde farmacie in Utrecht. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Farmacotherapie en Geneesmiddelbeleid van de RUG, binnen de onderzoekschool GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration). Van den Bemt promoveert tot doctor in de wiskunde en natuurwetenschappen bij prof.dr. J.R.B.J. Brouwers en prof.dr. A.C.G. Egberts. De titel van haar proefschrift luidt Drug safety in hospitalised patients. Momenteel werkt zij bij de ziekenhuisapotheek Midden-Brabant in het TweeSteden ziekenhuis en St. Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg.

Noot voor de pers

Nadere informatie: mw.drs. P.M.A. van den Bemt, telefoon (013)465 58 82 of (013)539 27 93 (werk).