Ingezonden persbericht

Japanse kamikazepiloot vliegt wereld rond voor vrede

Vijfentwintigste etappe KRO De Wandeling met Masamichi Shida

HILVERSUM, 20020218 -- "Ik wilde met mijn actie levens redden. De Amerikanen zouden toch bang worden van de 100 miljoen Japanners die tot de dood doorvechten?" Masamichi Shida (75) was aangewezen als kamikazepiloot om met stoffen vliegtuigjes Amerikaanse doelen aan te vallen. Een levende bom. Tot Japan capituleert en Shida niet uit hoeft te vliegen. Na zijn pensionering besluit hij de wereld rond te vliegen om de boodschap van vrede te brengen.

Masamichi Shida durft een maand lang niet onder ogen van zijn ouders te komen. "Ik schaamde me, ik zou als kamikazepiloot al voor het vaderland gestorven zijn. Toen ik thuis kwam rende mijn moeder op me af en barstte in tranen uit. 'Je leeft nog', riep ze. Ze was zo gelukkig." Na de oorlog wordt Shida gezagsvoerder bij Japan Airlines en gaat veel lezen om de oorlog te vergeten. En hij wordt katholiek. "Mijn doop is voor mij de start van een nieuw leven en een nieuwe missie. In die tijd heb ik de andere kant van het leger leren kennen. Het doel is niet de verdediging van het land, maar de verbetering van de eigen positie." In gesprek met Lucette Verboven vertelt Shida dat hij er ondermeer naar streeft om overal ter wereld een artikel 9 in de grondwet te krijgen. "En daarin wordt het hebben van een leger of het voeren van een oorlog verboden."

KRO De Wandeling volgt in 39 etappes het Pelgrimspad van Amsterdam naar Maastricht. Onderweg ontmoet Lucette Verboven 'gewone' mensen met een herkenbaar en inspirerend verhaal, waarin levenservaring, relaties en spiritualiteit centraal staan.

KRO De Wandeling, vrijdag 22 februari 16.30 uur (HH. op zondag 24 februari 09.30 uur)
Nederland 1



Ingezonden persbericht