Ingezonden persbericht


iPlanet Application Server 6.5 verhoogt
productiviteit van ontwikkelaars

Als drijvende kracht achter de innovatie van
webdiensten breidt Sun de kracht van de ontwikkelomgeving J2EE op alle niveaus uit met het eerste raamwerk voor applicatie-servers

Amersfoort (Nederland), 22 februari 2002 -- Sun Microsystems heeft versie 6.5 uitgebracht van de iPlanet Application Server, een nieuw applicatieraamwerk, dat ontwikkelaars een groot aantal gebruiksklare Java-componenten biedt, gebaseerd op beproefde praktijkervaringen. Applicatie-ontwikkelaars kunnen met de componenten gemakkelijk en veel sneller dan tot nu toe de infrastructuur bouwen voor Java2 Enterprise Edition (J2EE)-applicaties. De nieuwe functies in iPlanet Application Server 6.5 stellen ontwikkelaars bovendien in staat bedrijfsprocessen als webdiensten beschikbaar te stellen en de ondersteuning van services op aanvraag te realiseren. Dit is mogelijk door een nauwe integratie met Sun's Forte Java-ontwikkelsoftware. Daartoe is de ontwikkelomgeving ruim voorzien van nieuwe gereedschappen en brondata. Sun verbetert hiermee opnieuw de (ontwikkel)kracht van de succesvolle i-Planet Application Server voor het open J2EE-platform. Ontwikkelaars en analisten krijgen daardoor de mogelijkheid complexe web-services op te zetten, die makkelijk aan te passen zijn. De bijzonderheden zijn:


- integratie
van iPlanet Message Queue; een krachtige implementatie van JMS (Java Messaging Service) en ondersteuning van MDB (Message Driven Bean). Dit is een groot voordeel bij het ontwikkelen van gegarandeerde data-overdracht bij web-services met geringe koppeling via het standaard JMS asynchrone messaging-protocol.


- nieuwe
databronnen voor ontwikkelaars; waaronder voorbeeldapplicaties en gebruiksklare routines om iPlanet Application Serve 6.5 te laten samenwerken met web-services, CORBA, JMS en Struts.


- trainingsmodule
voor ontwikkelaars; de complete training met webfuncties wordt extra ondersteund met nieuwe gebruikersgroepen en een forum op internet voor het uitwisselen van ervaringen en tips.


- nauwe
integratie met Forte Java IDE; die maakt het mogelijk applicaties automatisch vanuit de ontwikkelomgeving in gebruik te nemen op de iPlanet Application Server en makkelijk te testen en te debuggen voor de iPlanet runtime-omgeving.

iPlanet Application Framework
Het op open standaards gebaseerde iPlanet Application Framework wordt gratis meegeleverd bij iPlanet Application Server 6.5 en bevat een gebruiksklare voorbeeld-J2EE-basis, waarmee in korte tijd nieuwe applicaties op basis van JSP (Java Server Pages) en servlets gebouwd kunnen worden voor meerdere platforms. Het iPlanet Application Framework heeft zijn bruikbaarheid al bewezen in een breed opgezette proeffase, waarin meer dan dertig bedrijfskritische applicaties met succes werden geïmplementeerd. Op grond van praktijkreacties en interne tests is gebleken dat de ontwikkeltijd met meer dan duizend procent kan worden teruggebracht. Tijdens een interne test met het iPlanet Application Framework kon een e-commerce-applicatie met 750 geschreven regels worden voltooid, oorspronkelijk waren dit meer dan 11.000 programmaregels.

De meer dan drie miljoen Java-ontwikkelaars in de wereld kunnen veel profijt hebben van Sun's voortdurende betrokkenheid bij de ondersteuning van innovatieve oplossingen. iPlanet Application Server 6.5 en het geïntegreerde iPlanet Application Framework vormen een optimale combinatie van producten, programma's en ondersteuning voor Java-ontwikkelaars op alle niveaus.

De iPlanet Application Server, een hoofdcomponent van Sun Open Net Environment (Sun ONE), is een robuust J2EE-platform voor het ontwikkelen, in gebruik nemen en beheren van applicatie-services. De applicatieserver bevat Java Server Pages (JSP), servlet-klassen, de EJB-architectuur en een geïntegreerde transactiemonitor voor het beheren van gedistribueerde transacties. Ook meegeleverd worden diensten voor het automatiseren van bedrijfsprocessen en een raamwerk voor connectiviteit met ondernemingsapplicaties. Hiermee kan bijvoorbeeld data en bedrijfslogica aan SAP of andere bedrijfssystemen worden ontleend, zonder dat daarvoor de Java-omgeving behoeft te worden verlaten. Meer informatie over de iPlanet Application Server is te vinden op
www.iplanet.com.

Beschikbaarheid
iPlanet Application Server, Enterprise Edition 6.5 zal medio maart 2002 leverbaar zijn. Daarbij is inbegrepen iPlanet Application Framework, iPlanet Web Server, iPlanet Directory Server en een evaluatie-licentie van Forte for Java 3.0. iPlanet Application Framework is ook afzonderlijk verkrijgbaar en kan gratis worden gedownload van
www.iplanet.com.

Sun ONE
Sun Open Environment (Sun ONE) omvat een uitgebreid software-assortiment voor het bouwen van webdiensten over veelsoortige netwerken. De architectuur en het groeipad zijn gebaseerd op louter open standaarden zoals Java en XML. Sun ONE vereenvoudigt de gehele ontwikkeling, bouw en exploitatie van webtoepassingen en -diensten, met behoud van gedane investeringen. Ondernemingen profiteren van de productiviteitswinst, ontwikkelaars van de lagere doorlooptijden en eindgebruikers ervaren groter gebruiksgemak. Meer informatie is te vinden op
www.sun.com/software/sunone.

Sun Microsystems
Sinds de oprichting in 1982 heeft Sun's eigenzinnige visie 'Het netwerk is de computer' de onderneming opgestuwd naar zijn huidige positie als de belangrijkste leverancier van bedrijfshardware, software en services, waar internet op draait en die ondernemingen over de gehele wereld in staat stelt hun activiteiten te verveelvoudigen. Sun is vertegenwoordigd in meer dan 170 landen en op internet onder www.sun.com.

Meer informatie:
Guus Vossenaar
Sun Microsystems
00 31 (33) 451 52 58
gustaaf.vossenaar@holland.sun.com

Patrick Reynders
iPlanet e-commerce solutions
00 32 (2) 704 80 00
patrick.reynders@belgium.sun.com

Piet van Reeuwijk
Lubbers & De Jong B.V.
00 31 (20) 421 05 65
piet@l-dj.nl