Akzo Nobel


Veerkracht portefeuille beschermt resultaat Akzo Nobel

Nettoresultaat1 met EUR 938 mln nagenoeg gelijk aan recordjaar 2000

Arnhem, 22 februari 2002 Akzo Nobel, internationaal actief in geneesmiddelen, coatings en chemie, heeft over 2001 een nettoresultaat1 behaald van EUR 938 mln, 1% onder het record van 2000 (EUR 946 mln). Kees van Lede, bestuursvoorzitter van Akzo Nobel, bij de presentatie van het Bericht over het 4e kwartaal en het jaar 2001: Akzo Nobel hield zich goed staande in een lastige wereldeconomie dankzij een veerkrachtige portefeuille en de nodige herstructureringsmaatregelen. Onze Pharma-groep heeft opnieuw een jaar met dubbele groeicijfers kunnen afsluiten. Coatings behaalde als grootste verfproducent solide resultaten ondanks een zwak economisch klimaat. Chemicals staat het meest onder druk van de economische situatie, maar heeft het gezien de omstandigheden goed gedaan.

Het nettoresultaat1 over het 4e kwartaal lag 3% boven dat van het voorgaande jaar. Met name de doorlopende activiteiten van Pharma en Coatings eindigden hoger. Pharma profiteerde vooral van grotere afzet, terwijl bij Coatings met name kostenbeheersing een belangrijke bijdrage leverde. De resultaten bij Chemicals stonden ook in dit kwartaal nog onder druk van de zwakke economie.

Pharma opnieuw jaar met dubbele groeicijfers

Over het gehele jaar laat de Akzo Nobel Pharma-groep opnieuw een sterke groei zien met dubbele cijfers. Van Lede: In de humane gezondheidszorg, het werkterrein van Organon, levert onze veelbelovende pijplijn allerlei innovatieve producten zoals Remeron® SoltabTM, het nieuwe anticonceptiemiddel NuvaRing® en de nieuwe generatie antithrombotica Arixtra®. Ook het bestaande pakket levert goede resultaten; zo is bijvoorbeeld de omzet van Remeron® met meer dan 50% gestegen. We beschermen de positie van Remeron tegen generische concurrentie door onze patentrechten actief te verdedigen. Deze zomer verplaatsen we het internationale hoofdkantoor van Organon naar de Verenigde Staten, een bewijs van ons succes en ambities in deze belangrijkste markt ter wereld voor farmaceutica. Intervet, de nummer drie in de wereld van de diergezondheidszorg, heeft een recordjaar achter de rug. Het bedrijf plukt de vruchten van de succesvolle integratie van eerdere acquisities en haalt nu marges die vergelijkbaar zijn met de humane gezondheidszorg. Diosynth, producent van complexe farmaceutische grondstoffen, heeft aan kracht gewonnen door de acquisitie van het biotechnologie bruggenhoofd CBSI in de Verenigde Staten. Naast enkele strategische desinvesteringen in Pharma hebben we, om de hoge groei van onze Pharma-groep vol te kunnen houden, de totale investeringen opgevoerd tot meer dan twee maal de afschrijvingen.


1 Exclusief buitengewone en incidentele resultaten en vóór wijziging van waarderingsgrondslagen.

Coatings solide prestatie ondanks zwak economisch klimaat

Kees van Lede: Coatings is in 2001 geconfronteerd met afzwakking van het economisch klimaat. Toch zijn we er in geslaagd om een solide eindresultaat te behalen. De in juli aangekondigde herstructureringen zijn verder uitgebreid om de kostenstructuur te verbeteren en daarmee een platform voor verdere groei te creëren. Vooral in Europa en Amerika zijn zon 2.000 banen betrokken bij deze plannen. Op andere plaatsen in de wereld doen zich groeimogelijkheden voor in veelbelovende markten, met name in Azië. We hebben ook het afgelopen jaar met nieuwe investeringen laten zien dat we die groeikansen optimaal benutten.

Chemicals onder druk

De chemische industrie is in 2001 terechtgekomen in een recessie die zich vanuit de Verenigde Staten uitbreidde naar Europa en Azië. Van Lede: Onder lastige omstandigheden heeft Chemicals een verhoudingsgewijs goed resultaat behaald. De marges stonden onder druk van hoge grondstof- en energieprijzen. Om de kostenstructuur te verbeteren is het ook hier noodzakelijk gebleken om de eerder aangegeven herstructureringen te intensiveren. In totaal zijn er zon
1.500 banen bij betrokken. Daarmee bereidt Chemicals zich voor op het moment dat de groei weer aantrekt.

Sterke financiële positie

In 2001 behaalde Akzo Nobel een positieve kasstroom uit zijn bedrijfsactiviteiten van EUR 1.453 mln (2000: EUR 1.367 mln). De netto rentedragende schuld is teruggebracht met EUR 233 mln aan het eind van het jaar en de gearing verbeterde naar 1,47 (was 1,65). Akzo Nobel heeft een sterke financiële positie, maar we zijn er nog niet, aldus Kees van Lede. Door middel van onze herstructureringsplannen zullen we het kostenniveau de komende jaren met zon EUR 200 mln per jaar terugdringen.

Verwachting voor 2002: resultaat1 boven record van 2000

De sterke resultaten van Pharma hebben de teruggang van Coatings en Chemicals nagenoeg goed kunnen maken. De omstandigheden in de wereldmarkt voor die twee groepen blijft echter een vastberaden aanpak vereisen van structuur en kostenniveau. Daarmee zetten we de onderneming in de startblokken om optimaal te kunnen profiteren van een economische opleving. Tegen die achtergrond verwachten wij een nettoresultaat1 dat het recordjaar 2000 overtreft.


1 Exclusief buitengewone en incidentele resultaten.

Akzo Nobel, met hoofdkantoor in Arnhem, levert wereldwijd producten voor de gezondheidszorg, verven en lakken en chemische producten. Over 2001 bedroeg de geconsolideerde omzet EUR 14 miljard. De onderneming telt ongeveer 66.000 medewerkers in 80 landen. Het Engelstalige jaarverslag over 2001 is vanaf 28 februari a.s. beschikbaar via Internet. De financiële resultaten over het 1e kwartaal worden op 23 april 2002 bekendgemaakt.

Corporate Media Relations, Tel. 026 366 4343.

back
© 2002 Akzo Nobel nv / Conditions of Use

Quarterly Report 2001-4

Quarterly Report 2001-4-Dutch
Zie het origineel http://www.akzonobel.com/news...?id=559&lan=dutch .