Ingezonden persbericht


Press Release

Postal address
Telindus Group Geldenaaksebaan 335

B-3001 Heverlee

Belgium

tel +32 (0) 16 38 20 11

fax +32 (0) 16 40 01 02

www.telindus.com
Contact person
Jan Steyaert

Director - General Manager

Telindus Group

Geldenaaksebaan 335

B-3001 Heverlee

Belgium

tel +32 (0) 16 38 25 41

fax +32 (0) 16 38 27 08

jan.steyaert@telindus.be
Telindus positioneert zich voor 2002

Heverlee, België, 21 februari 2002 - Met grote droefheid nam Telindus afscheid van haar oprichter en voorzitter John Cordier. Het Telindus Team is echter vastberaden om met dezelfde inzet en geestdrift de toekomst van Telindus verder uit te bouwen, conform de visie van haar stichter.


* RESULTATEN VOOR HET JAAR 2001
Zie het origineel http://www.euronext.com/extra...lin21022002nl.htm .

De slabakkende economie en de aanzienlijke vertrouwenscrisis bij het aanvatten van het laatste kwartaal van 2001, zorgden ervoor dat de telecomsector een uitzonderlijk moeilijk jaar doormaakte. Voor Telindus resulteerden deze verslechtering van het economisch klimaat in een afvlakkende omzet evolutie over het tweede halfjaar. De bedrijfsopbrengsten over het jaar 2001 beliepen 659 Mln Euro, wat een netto groei van 100 Mln Euro of 18% inhield tegenover het jaar 2000.

De marktzwakte leidde bovendien tot het uitblijven van de vertrouwde 'eindejaarsrally' in december, en resulteerde voor Telindus over het tweede semester in een negatief bedrijfsresultaat van 1 Mln Euro. Dit brengt het bedrijfsresultaat (exclusief herstructureringskost) over het gehele jaar 2001 op 12,3 Mln Euro positief, tegenover 22,9 Mln Euro in 2000.

Het financieel resultaat over het afgelopen boekjaar beliep 0,6 Mln Euro, tegenover 1,3 Mln Euro over 2000. Aanzienlijke inspanningen van de groep inzake een optimaal beheer en strikte opvolging van het werkkapitaal leidden er toe dat het boekjaar werd afgesloten met een netto kaspositie van ongeveer 90 Mln Euro, hetzij een 15 Mln Euro meer dan eind 2000.

De geboekte afschrijvingslast op de consolidatieverschillen van 2,6 Mln Euro heeft betrekking op goodwill die werd geboekt op acquisities gerealiseerd vóór 2000. De goodwill, betaald voor acquisities vanaf het jaar 2000 werd onmiddellijk afgeboekt van het geconsolideerde eigen vermogen. Derhalve wordt het resultaat van het afgesloten boekjaar niet belast met de afschrijvingen op de goodwill van deze recentere acquisities. Indien deze ten laste van het resultaat zouden geboekt worden, zouden ze resulteren in een bijkomende afschrijvingslast op de consolidatieverschillen van 17,2 Mln Euro. Dit bedrag wordt verantwoord door de relatief korte afschrijvingstermijn van vijf jaar waarop de consolidatieverschillen, uitgedrukt naar aanleiding van de acquisitie van CellStack en CF6, worden afgeschreven.

Op de 362.010 eigen aandelen die Telindus Group in portefeuille aanhoudt, werd over het afgelopen boekjaar een latente minderwaarde van 2,3 Mln Euro geboekt. De aandelen werden uitgedrukt tegen 8 Euro, wat overeenstemt met de koers per eind 2001.

B. ANALYSE VAN HET BEDRIJFSRESULTAAT :
De verzwakte omzetcijfers van de groep zijn de resultante van een gemengde beweging. Daar waar in Europa een aanzienlijke groeivertraging waar te nemen viel, verliepen de verkoopcijfers in Zuid-Oost Azië volledig in lijn met de verwachtingen. Deze evolutie blijkt duidelijk uit de geografische verdeling van de omzetcijfers, waarbij het belang van de zone buiten de Europese Unie duidelijk toeneemt.

Zie het origineel .

In Europa kenden vooral de landen die aanzienlijke verkoopcijfers realiseerden met operatoren de grootste groeivertragingen. Nederland, het Verenigd Koninkrijk maar vooral Duitsland kenden in die context een aanzienlijke terugval van hun omzet.

De lagere verkopen bij operatoren hebben ook gevolgen gehad in de samenstelling van de omzet. In 2001 steeg de omzet in producten met 17% terwijl de services gestaag bleven doorgroeien met een groeivoet van 26% (van 128.5 m EUR naar 161.5 m EUR).

Splitsing Producten en Diensten

Zie het origineel .
Interne groei vs. groei via acquisities :

Het groeicijfer van 19% inzake bedrijfsopbrengsten is evenwichtig gespreid over de organische groei en de groei door acquisities. De recente uitbreiding van de groep in China en Hong Kong neemt driekwart van de externe groei voor zijn rekening. Ondanks de zwakke economische toestand in Europa, is de positie in de landen waar Telindus een aanzienlijk marktaandeel heeft, zoals België, Frankrijk, Italië en Luxemburg, verder versterkt.

Groeianalyse
Zie het origineel .

Investeringen in onderzoek en ontwikkeling ten laste van het resultaat geboekt :

Ook tijdens het afgelopen boekjaar investeerde Telindus verder in onderzoek en ontwikkeling. Een totaal bedrag van 6,6 Mln Euro werd in 2001geïnvesteerd in de verdere uitbouw van de access-toepassingen binnen de T(elindus) A(ccess) P(roducts) line en de surveillance technologie van de CellStack producten.

Conform de conservatieve waarderingsregels van de Telindus Group, zijn deze kosten volledig ten laste van het operationele resultaat geboekt.

C. HERSTRUCTURERING :

De moeilijkere marktomstandigheden, waarin veel opdrachtgevers hun netwerk-uitgaven beperken en projecten uitstellen, dwongen ook Telindus tot een herstructurering. Daarbij werd verder gegaan dan het eenvoudige 'cost cutting'. De strategie werd verfijnd, waarbij de structuren aangepast werden aan de nieuwe economische realiteit. Tevens werden de competenties aanzienlijk versterkt, terwijl de systemen en processen verder geoptimaliseerd worden.

Een drietal strategische opties werden gedefinieerd, zijnde network security, surveillance en training. Uiteraard blijven de klassieke services zoals maintenance en installatie onlosmakelijk verbonden met de activiteit van netwerkintegrator. Deze competenties vormen de steunpilaren van de pan-Europese strategie van de Telindus Group.

De herstructurering leidde tot een uitzonderlijke kost van 6,4 Mln Euro, tengevolge de afbouw van het personeelsbestand met 120 medewerkers, de sluiting van Cellstack Inc in de Verenigde Staten en de versnelde integratie in Frankrijk en Zwitserland. De getroffen maatregelen zullen leiden tot een besparing van ongeveer 7 Mln Euro op jaarbasis.

Een striktere interpretatie van de obsolescentiepolitiek op voorraden binnen de groep gaf aanleiding tot het boeken van een provisie voor niet courante voorraden van 5,7 Mln Euro.

Een minderwaarde van 1,2 Mln Euro op de participatie van Telindus in de venture-capital verstrekker Mitiska Netfund Europe, werd eveneens in de resultaten opgenomen. Tevens werd een minderwaarde t.b.v. 0,2 Mln Euro opgenomen als gevolg van de vereffening van Minds, waarin Telindus Groep een participatie had van 9,5%.

Een kritische analyse van de geboekte goodwill inzake de overgenomen ondernemingen gaf aanleiding tot het afboeken van 28 Mln Euro aan goodwill. Deze herziening van de waardering heeft vooral betrekking op de in 2000 gerealiseerde overnames. Gezien deze goodwill al ten laste van het eigen vermogen was afgeboekt, heeft dit geen impact op de sterke solvabiliteitsratio van de groep die nog steeds 59% beloopt.

Volledigheidshalve dient te worden vermeld dat Telindus nog steeds een uitstaande vordering van ongeveer 8 Mln Euro heeft op de operator Iaxis, die in 'administration' is gegaan. Telindus heeft de moederonderneming van Iaxis Ltd, Iaxis BV gedagvaard tot betaling in het kader van een verstrekte support letter. Het resterende niet-geprovisioneerde risico op Iaxis in de geconsolideerde rekeningen van de groep beloopt vandaag ongeveer 4 Mln Euro. Op vandaag zijn Telindus geen gegevens bekend waaruit zou blijken dat de vordering op Iaxis op basis van de comfort letter niet zou kunnen worden gerecupereerd. De situatie wordt uiteraard op de voet gevolgd.

D. NIET-GECONSOLIDEERDE ONDERNEMINGEN :
De Telindus Group bezit naast haar netwerk-activiteiten nog een aantal financiële participaties in onder andere Mobistar (5,17%), Spearhead (6,8%) en Netfund Europe (5,6%).

De niet-uitgedrukte meerwaarde op de participatie in Mobistar beloopt op 18 februari 2002 Euro 41,8 Mln.

E. PERSPECTIEVEN VOOR 2002 :
Ondanks de huidige economische neergang en marktonzekerheid, rekent het management erop reeds tijdens het éérste halfjaar van 2002 de winstgevendheid van Telindus te herstellen. Dit omwille van de versterkte strategische focus en de doorgevoerde herstructurering.

F. DIVIDENDPOLITIEK :
De Raad van Bestuur zal aan de Algemene Vergadering van 24 mei 2002 voorstellen om een brutodividend van 0,15 Euro per aandeel uit te betalen, wat identiek is als het dividend dat over 2000 werd uitbetaald.

G. TELINDUS GROUP :
De Telindus Group (genoteerd op Euronext Brussel, ticker TEL) is de Europese expert inzake data- en telecommunicatie netwerken, van Belgische origine.

De expertise van Telindus omvat de meest uitgebreide domeinen van de moderne telecommunicatietechnologie, zoals LAN, WAN, Internet en E-business, network access en -security, VOIP, VPN, vaste en mobiele communicatie.

De in 1969 opgerichte Telindus Group stelt meer dan 2 400 mensen tewerk in een zestigtal vestigingen in zeventien landen. Daarnaast beschikt de groep over een uitgebreid netwerk van vertegenwoordigers in de rest van Europa en in de andere continenten.

Telindus heeft een uitgebreide klantenkring en kan in praktisch elke industriële sector zowel regionale als pan-Europese referenties voorleggen.

Telindus' hoofdzetel bevindt zich op Geldenaaksebaan 335, B-3001 Heverlee in België.

Meer informatie over de diensten en netwerk-oplossingen van Telindus vindt u op: www.telindus.com.

G. FINANCIELE KALENDER :
Algemene Vergadering 2001 : Vrijdag 3124 mei 2002

Uitbetaling dividend : Eerste week juni 2002

Perscommuniqué halfjaarlijkse cijfers 2002 : Vrijdag 2 augustus 2002

###