Gemeente Utrecht

In beide visies: nieuw station, uitbreiding van het muziekcentrum, water terug in de singel. GEMEENTERAAD STELT TWEE VISIES VOOR REFERENDUM OVER STATIONSGEBIED VAST

In beide visies: nieuw station, uitbreiding van het muziekcentrum, water terug in de singel.

GEMEENTERAAD STELT TWEE VISIES VOOR REFERENDUM OVER STATIONSGEBIED VAST

De Utrechtse gemeenteraad heeft in meerderheid ingestemd met twee referendabele visies voor het Stationsgebied in Utrecht: Visie 1 en Visie A. De visies laten de keus uit twee trajecten voor de herontwikkeling van het gebied rondom Hoog Catharijne, Centraal Station en Jaarbeurs. In vIsie 1 komt er één centrale centrumboulevard die loopt van Vredenburg tot en met het Jaarbeursterrein. In visie A komt er naast een kleinere centrumboulevard een tweede as, die vooral de westelijke wijken beter met het centrum en de oude binnenstad verbindt.

Met dit raadsbesluit zijn de inhoudelijke visies voor het referendum gereed. Op 7 maart a.s. behandelt de gemeenteraad de spelregels en vraagstelling voor het referendum. Als de raad deze ook vast stelt, dan kan de Utrechtse kiezer op 15 mei 2002 in een raadplegend referendum zijn voorkeur aangeven.

De visies die de raad heeft vastgesteld moeten beiden leiden tot een grondige opknapbeurt en vernieuwing van het stationsgebied. De gemeente wil het gebied rond het station weer aantrekkelijk, toegankelijk en veilig maken. Daarnaast worden de mogelijkheden die er zijn voor wonen, werken en winkelen benut. Deze dankt het centrum van Utrecht aan de centrale ligging met het drukste station van Nederland en de ruimte die onder andere open plekken nog bieden. Beide visies voorzien in de bouw van nieuwe winkels, woningen en kantoren. De hoeveelheid en de onderlinge verhouding verschillen in Visie 1 en Visie A. Ook komt er in beide visies een zelfde nieuwe stationsterminal voor trein, tram, bus en taxi, een helemaal nieuw of uitgebreid muziekcentrum en op een of ander wijze water in een vernieuwde gracht of singel. Mocht de gemeente t.z.t. besluiten ook een nieuwe bibliotheek te bouwen, dan is daarvoor in beide visies tot 2006 een plek gereserveerd. Financieel is er nu geen rekening mee gehouden.

Tijdens de raadsbehandeling van de visies werd een aantal moties (dringende verzoeken aan het college) en amendementen (opdrachten aan het college) aangenomen. Een greep hieruit:


* motie 1 verzoekt het college om bij het maken van het Masterplan (de uitwerking na het referendum) afspraken te maken met de Jaarbeurs over vermindering van de verkeersoverlast;


* moties 7, 8 en 9 roepen het college op om meer woningbouw en groen te realiseren en om bij een keuze voor visie 1 de realisatie van de bibliotheek te betrekken;


* motie 11 verzoekt het college om in het Masterplan te voorzien in een verkeersafwikkeling die de bereikbaarheid van en een goede verkeersafwikkeling in het gebied voor alle verkeer garandeert;


* amendement C besluit om in te stemmen met de ruimtelijke reservering van de Zuidertunnel, de financiële rijksreservering hiervoor te behouden en bij het Masterplan een beslissing over eventuele uitvoering te nemen.

In Visie 1 komen bijna alle commerciële en publieke voorzieningen in het gebied met hun entree te liggen aan één centrale as; de zogenaamde centrumboulevard van (inter)nationale betekenis. De centrumboulevard loopt van het Merwedekanaal in het westen tot het Vredenburg, door het hart van het Jaarbeursterrein, de nieuwe Stationsterminal en Hoog Catharijne. In Visie 1 verhuist het Muziekcentrum Vredenburg naar het Smakkelaarsveld. De sfeer is er één van allure, de architectuur is gedurfd. De Catharijnesingel krijgt het karakter van een gracht met kades. In Visie 1 komen 850 woningen, 240.000 m2 nieuwe kantoren, 45.000 m2 winkels en ondersteunende horeca, diverse vormen van vermaak en 40.000 m2 cultuur- en publieksvoorzieningen. Visie 1 kan een positief saldo opleveren van EUR 15 miljoen en in ongeveer tien tot vijftien jaar worden gerealiseerd.

In Visie A krijgt het centrum van Utrecht twee aantrekkelijke assen. Naast de Centrumboulevard , die wat kleiner is dan in Visie 1, komt er een tweede corridor die zorgt voor een betere verbinding van vooral de westelijke stadswijken met het station en de binnenstad. De opzet van Visie A is bijna overal ruimer, omdat de voorzieningen worden verspreid over een groter gebied. De centrumboulevard loopt ook hier van het Merwedekanaal tot aan het Vredenburg. Het Muziekcentrum wordt in Visie A op de bestaande plek uitgebreid. Bij het Westplein verdwijnt het verkeer voor een groot deel onder de grond, hierdoor onstaat boven de grond een aantrekkelijke route. De sfeer in Visie A is ontspannen en vol verrassingen. De architectuur is functioneel en kwalitatief hoog. De Catharijnesingel wordt een echte singel met groene taluds. In Visie A komen 1700 woningen, 190.000 m2 nieuwe kantoren, 35.000 m2 winkels en ondersteunende horeca, diverse vormen van vermaak en 40.000 m2 cultuur en publieksvoorzieningen. Omdat er een extra as komt, is Visie A voor de gemeente duurder dan Visie 1. Visie A vergt een investering van EUR 91 miljoen over een periode van ongeveer twintig jaar.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:


* Sylvia Borgman, Communicatie Stadhuis, 030 - 286 1055
* Frits Lintmeijer, Communicatie Projectorganisatie Stationsgebied, 030 - 286 96 00.

Utrecht, 22 februari 2002