Ingezonden persbericht


- voor de economische redactie -

Leiden 22 februari 2002

MANAGEMENT BEHOEFT IMPULSEN VAN DE WETENSCHAP

Jacob de Smit, dean van Leiden University School of Management, houdt oratie

Vrijdag 22 februari 16.00 uur

Managementgoeroe's met ongefundeerde theorieën hebben te veel invloed op het denken van managers in bedrijven en instellingen in de publieke sector. Te vaak bieden hun ideeën een rationalisering voor gemakkelijke korte-termijnsuccessen en grijpgedrag. Daarom zijn nieuwe onderwijsprogramma 's en meer onafhankelijk bedrijfswetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd aan universiteiten, hard nodig. Dit zegt prof. dr. ir. Jacob de Smit in zijn inaugurele rede die hij vrijdag 22 februari zal uitspreken aan de Universiteit Leiden. Jacob de Smit is daar sinds september 2001 hoogleraar in de bedrijfswetenschappen, en is verbonden aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Zijn specialisaties zijn strategisch en internationaal management. De Smit is tevens dean van de Leiden University School of Management.

In zijn oratie beschrijft De Smit de geschiedenis van de bedrijfskunde als universitaire studie en de explosieve groei die dit vak de laatste jaren heeft doorgemaakt, zowel in de VS als in Europa door de veranderde structuur en de internationalisering van de economie.

Prof. dr. de Smit was van 1 februari 1970 tot 1 september 1997 verbonden aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Van september 1997 tot september 2001 was hij hoogleraar Internationaal Management en Rektor aan de European Business School in Oestrich-Winkel, Duitsland. De Smit studeerde werktuigbouwkunde aan de HTS Dordrecht en de TU Delft. Hij promoveerde in 1981 bij Prof. Ackoff aan de Wharton School van de University of Pennsylvania. Hij was docent aan de volgende Universiteiten: Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit), Universita Bocconi, Michigan Business School (University of Michigan), University of Westminster.

De Leiden University School of Management is opgericht in 1999 en biedt Engelstalige mastersopleidingen (voltijds en deeltijds) aan in o.a. International Management, E-business, en Innovation and Change Management.


Plaats van de oratie: Groot Auditorium, Academiegebouw, Rapenburg 73 Leiden

----
Informatie: Hilje Papma, wetenschapsvoorlichter Universiteit Leiden 071-5273282
06-11351562