Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Uitslag gezondheidscontrole leidt tot grote commotie op Spelen

De complete Russische ploeg dreigde de Winterspelen donderdag voortijdig te verlaten, nadat de damesploeg verstek moest laten gaan op de 4 maal 5 km langlaufen. Vlak voor de start werd vastgesteld dat het bloed van Larisa Lasoetina te veel rode bloedlichaampjes bevatte. Zij kreeg een startverbod opgelegd en volgens de reglementen van de internationale skifederatie kon zij niet meer vervangen worden. Volgens de Russen verloren ze hierdoor een zekere kans op een gouden medaille. Door ingrijpen van IOC-president Rogge en de Russische president Poetin kon het vertrek van de Russische delegatie uit het Olympisch dorp voorkomen worden.

De Russische langlaufster was trouwens niet de enige die een startverbod opgelegd kreeg. Ook bij de Oekraïnse langlaufster Irina Terelia werd een half uur voor de start een te hoog gehalte aan rode bloedlichaampjes vastgesteld. Ook haar ploeg kon hierdoor niet van start gaan. Een te hoog gehalte aan rode bloedlichaampjes kan duiden op het gebruik van EPO. Deze gezondheidscontroles moeten echter niet verward worden met dopingcontroles.

De gezondheidscontroles zijn opgelegd door enkele internationale sportfederaties. Voorafgaande aan een wedstrijd worden de bloedwaarden gecontroleerd en indien deze de vastgestelde normen overschrijden wordt vervolgens een dopingcontrole bij de sporter uitgevoerd. Hierbij dient analyse van het urinemonster uitsluitsel te geven over mogelijk EPO gebruikt (Voor een schematisch overzicht: ). De Zie het origineel http://www.necedo.nl/nieuws43.htm . verantwoordelijkheid voor het uitsluiten van de sporter ligt bij de internationale sportfederatie, terwijl de dopingcontroles onder verantwoordelijkheid vallen van het IOC en het organiserende Olympische Comité (SLOC). Meer info over EPO-controles: [EPO-controles in Salt Lake City: tekst en uitleg].

Zie het origineel .