Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Bilthoven, 22 februari 2002

PB05/02

Jongeren in Nederland vertonen nog veel ongezond gedrag, ondanks de aandacht die in de afgelopen jaren aan deze groep is besteed. Zo rookt 44% van de 15- tot 19-jarigen, drinkt bijna 40% regelmatig 5 of meer glazen alcohol en is het gebruik van softdrugs bij scholieren in de laatste 10 jaar met 30% gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het ministerie van VWS. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport `Tijd voor gezond gedrag'.

Uit het onderzoek blijkt dat ook bij andere specifieke bevolkingsgroepen ongezond gedrag voorkomt. Personen met een lage sociaal-economische status vertonen het vaakst ongezond gedrag. Zo rookt bijna de helft van de mannen met een lage sociaal-economische status tegen 37% in de totale mannelijke bevolking en is het percentage mannen dat overmatig alcohol drinkt in deze groep ongeveer 14%, tegen 9 % in de groep met een hoge sociaal-economische status. Ook bij allochtonen komt veel risicogedrag voor, maar de diversiteit van deze bevolkingsgroep maakt het onmogelijk een eenduidig beeld te schetsen. Goed nieuws is er ten aanzien van de ouderen in Nederland. Zij zijn in de afgelopen tien jaar op een aantal punten (waaronder voeding) gezonder gaan leven.

Of mensen gezond leven wordt door zeer uiteenlopende factoren bepaald. Veel van die factoren liggen in de `omgeving' van de mensen. Mensen verleiden om gezond te leven vergt grote inspanningen en samenwerking tussen gezondheidssector en andere maatschappelijke partijen. Nieuwe media zoals Internet en inzichten uit de marketing zijn daarbij goed bruikbaar.

Het bevorderen van gezond gedrag bij specifieke groepen vereist tijd en continuïteit. Het afstemmen van activiteiten op de doelgroep en het betrekken van de doelgroep bij de activiteiten vergt een aanzienlijke voorbereidingstijd. Voor het bereiken van resultaten op het niveau van gedrag en uiteindelijk gezondheid, is het nodig dat de betrokken partijen bereid zijn het proces voor langere tijd te begeleiden en te ondersteunen.

EINDE BERICHT

Noten voor de redactie:

Het rapport 'Tijd voor gezond gedrag', RIVM-rapportnummer 270 55 5004, ISBN 90-313-3885.0 is te bestellen bij uitgeverij Bohn Staffleu Van Loghum, telefoon: 030-6383838.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Communicatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Postbus 1 (Antonie van Leeuwenhoeklaan 9)
3720 BA Bilthoven
Telefoon 030-274 2560/4288
Fax 030-274 4471
E-mail: info@rivm.nl