Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

18 februari 2002

ONMOGELUK GELUK

Onmogelijk Geluk is een documentaire over de dichter Jean Pierre Rawie (1951).
Een documentaire over zijn dichterschap, de drank, de dood en zijn 'writers block.'
Het Groninger Museum toont deze documentaire in het auditorium van 23 februari t/m 1 maart 2002 van 16.00 -16.50 uur.

De titel van de documentaire is ontleend aan de gelijknamige bundel uit 1992 waarmee Jean Pierre Rawie grote bekendheid verwierf. De film schetst een beeld van het leven en werk van Rawie. "Het schrijven van poëzie is een poging om de dood te bezweren. Het voorbijgaan van de tijd, de dood, de liefde.......alle poëzie gaat over dezelfde dingen en ik heb ook nog nooit uit een gedicht informatie opgestoken over iets dat ik nog niet wist. Daar is het niet voor. Poëzie kan ook je problemen niet oplossen, maar door ze in woorden te vervangen, krijg je er een zekere macht over. Het werkt bezwerend."

In zijn met boeken gevulde werkkamer vertelt Jean Pierre Rawie over de periode dat hij getypeerd werd als een dichter van het 'light verse'. Een periode waaraan abrupt een einde kwam toen hij in 1987 na afloop van het Boekenbal instortte en met een acute, levensbedreigende pancreatitis in het ziekenhuis werd opgenomen. Dit alles veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik.
De poëzie die hij na zijn 'eerste dood' schreef is ernstiger van toon, de ironie verdween. 'Vanaf Woelige Stof (1989) neem ik mijn werk serieus. Het was ook het begin van mijn succes.' De bundel die erop volgde (Onmogelijk Geluk, 1992) werd een bestseller.

Naast Jean Pierre Rawie zelf krijgt de kijker tevens een keur van andere personen te zien, onder wie een aantal van zijn lezers en de light-verse-dichters Jan Kal, Jan Boerstoel en Driek van Wissen.

De documentaire wordt uitgebracht in de videoreeks Schrijvers in Beeld van het Letterkundig Museum.

Onmogelijk Geluk werd mede mogelijk gemaakt door het Rotterdams Fonds voor de film en audiovisuele media en het COBOfonds.

© Miroir Film, Letterkundig Museum, AVRO

EINDE



Ingezonden persbericht