WANC

Afghanistan-Nederland Conferentie 23 februari 2002

De Werkgroep Afghanistan- Nederland Conferentie (WANC) organiseert op zaterdag 23 februari 2002 een conferentie rond de vraag: Hoe denkt de Afghaanse diaspora in Nederland over de toekomst van Afghanistan en hoe ziet zij haar rol hierin?

Verzoening en wederopbouw staan tijdens deze conferentie centraal. Deze conferentie biedt de Afghaanse gemeenschap in Nederland de gelegenheid stereotype denkbeelden ten aanzien van Afghanistan te doorbreken, onderlinge solidariteit vorm te geven, en zo een betere basis te leggen voor Nederlandse solidariteit met de wederopbouw van Afghanistan.

De conferentie biedt een podium voor discussies van Afghanen met Afghanen over hun ideeën, plannen en iniatieven. Zij zelf maken de dag; het WANC speelt daarbij slechts een faciliterende rol. Het doel van de conferentie is een vrije uitwisseling van ideeën gericht op samenwerking in de toekomst, niet op het verleden. Het is dan ook een podium voor open dialoog, niet voor betogen.

Gedurende het eerste dagdeel zullen Afghanen in werkgroepen zich buigen over de thema's: democratie, rechtspraak en mensenrechten, trauma, veiligheid, sociale diensten, civiele samenleving, infrastructuur en mijnenbestrijding, en economisch herstel. In het tweede dagdeel staan vooral de plannen en projecten van Afghanen ten behoeve van Afghanen centraal. Een aantal deskundigen geven eerst hun visie op het opzetten van projecten in Afghanistan en op de positie van Nederlandse Afghanen daarin, waarna een algemeen discussie zal volgen. Verder zullen er vijftig invloedrijke Nederlanders uit de politiek, wetenschap, media, en diverse organisaties aanwezig zijn als toehoorder. Zij nemen zelf niet deel aan de discussie. Op het eind van de dag krijgt een aantal Afghaanse en Nederlandse politici en beleidsmakers de gelegenheid te reageren.

Om de uitgangspunten van de conferentie te kunnen bewaken en communicatie naar de Nederlandse samenleving te garanderen, is nadrukkelijk gekozen voor het Nederlands als voertaal tijdens de dag. Wel zullen er vertalingen in het Duits en Engels aanwezig zijn van de plenaire zittingen in de middag.

De conferentie wordt gehouden in Congrescentrum de Reehorst in Ede. Het programma begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 18.00. Alle geïnteresseerde Afghanen kunnen zich inschrijven voor de conferentie. Betrokkenen bij Afghaanse en Nederlandse organisaties spreken slechts op persoonlijke titel. Uit inschrijvingen worden willekeurig 250 deelnemers uitgenodigd, zodat alle Nederlandse Afghanen een gelijke kans krijgen mee te praten. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

De Conferentie is mogelijk gemaakt door financiering van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en NOVIB.

Voor meer informatie kunt contact opnemen met het Secretariaat van WANC.
Werkgroep Afghanistan Nederland Conferentie (WANC) Voorzitter: T. Lansink, Secretariaat: F. Bahram, J. Janmaat, J. Vel, P. Van Harten Website: http://www.pscw.uva.nl/asia/anc, p/a Azië studies in Amsterdam (AsiA), Universiteit van Amsterdam, Oudezijds Achterbrugwal 237, 1012 Dl Amsterdam, tel.

020-5252619,5254766,5254566, e-mail: asiaproject@fmg.uva.nl, fax:
020-5253658


---

Afghanistan-Nederland Conferentie
23 februari 2002
Conferentiecentrum de Reehorst in Ede

Uitnodiging voor de pers

Hierbij stuur ik u informatie over de Afghanistan-Nederland Conferentie, waar Afghanen onderling met elkaar zullen spreken over verzoening en de wederopbouw van Afghanistan (zie bijgevoegd persbericht en folder).

Tijdens de conferentie is het voor een gelimiteeerd aantal vertegenwoordigers van de pers mogelijk de gehele dag aanwezig te zijn. In de ochtend kan een geselecteerd aantal de werkgroepen die zich met het thema wederopbouw bezighouden bijwonen en in de middag alle plenaire sessies. Daarom is het noodzakelijk dat u het secretariaat van WANC van tevoren informeert of u komt en in welke onderdelen u geinteresseerd bent.

Aan het eind van de dag zal er een persconferentie gegeven worden die open is voor alle media. Een forum van Nederlandse en Afghaanse experts, politici en opinieleiders zullen discusseren over de ideeen en uitkomsten van de conferentie.

Wilt u reeds vooraf in contact komen met Afghaanse- en/ of Nederlandse Afghanistan deskundigen, dan kunt u eveneens contact opnemen met het WANC secretariaat (p/a AsiA-Universiteit van Amsterdam, Tel: 020- 525 2619, 020- 525 4766, Fax: 020- 525 3658, E-mail: asiaproject@fmg.uva.nl

WANC Secretariaat

19 feb 02 12:10