Persbericht

Zaterdag 23 februari 2002 vindt een medisch interfacultair congres plaats over 'welvaartsproblematiek' in het Aula Congrescentrum van de TU Delft. Het is een congres voor geneeskundestudenten, co-assistenten en andere belangstellenden uit het gehele land.

Recent onderzoek: het merendeel van de hotels voldoet niet aan het protocol 'Legionella preventie in leidingwater' van het VROM. BSE: 'Onbegrip bij beleidsmakers...noodzakelijk geachte maatregelen ter plaatse veel te laat doorgevoerd...onnodig lange blootstelling van consumenten van vooral vleesproducten.’ '...reuzenvirus Ebola...snel en dodelijk.Â’

Ligt in ontwikkelingslanden de medische zorg nog bij epidemieën als ebola, de geneeskunde in de Westerse wereld wordt gedomineerd door ziektes die mede het gevolg zijn van de economisch gerichte maatschappij. Productie moet zo goedkoop en efficiënt mogelijk, waardoor hygiëne- en kwaliteitscontroles erbij inschieten. Epidemieën als Legionella en BSE (Creutzfeldt Jacob) zijn het gevolg.

'RSI heeft een magere wetenschappelijke basis'
Burnout: '...zonder professionele hulp ooit weer normaal... functioneren?’, interveniëren d.m.v. o.a. stijl van leidinggeven.
ADHD: '...medicalisering van tekortschietende pedagogische vaardigheden van ouders in de huidige samenleving.'

Kosten laten ons op de werkvloer ook niet met rust. Tijd is geld! De schrijfarm van vroeger heeft plaats gemaakt voor de muisarm (RSI). Mensen boksen op tegen zichzelf, werken voor tweehonderd procent, maar krijgen onvoldoende waardering. Het gevolg? Burnout. Onze maatschappij wordt steeds perfectionistischer, accepteert steeds minder afwijkende gedragingen. Ben je maar een beetje 'actiever' dan de rest, krijg je zo de stempel ADHD opgedrukt.

Plastische chirurgie: '...Vanessa-achtige overcorrecties...waar ligt de grens en moet de maatschappij opdraaien voor de medische kosten?'. Voortplantingsgeneeskunde: Embryoselectie alleen op grond van ernstige genafwijkingen of ook minder ernstige afwijkingen als een hazenlip? Komt dit wel ten goede aan het kind. Het andere uiterste: alle technische hoogstandjes toepassen om mensen met een terminale hartafwijking in leven te houden?

Door de vele ontwikkelingen zijn we tot veel meer in staat in de medische wetenschap. Maar: Hoe ver gaan we met het tegemoet komen aan de wensen van mensen? Waar trekken we de grens?

Het congres wordt inhoudelijk vormgegeven door deskundigen uit zowel binnen- als buitenland. Het dagprogramma is bijgevoegd.

De dag zal worden afgesloten met cabaret, door Renee van Bavel, winnares van de publieks- en persoonlijkheidsprijs van het Groninger Studentencabaretfestival 2001. U bent van harte uitgenodigd om het congres bij te wonen!

Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat van Stichting MIC (Nadia Koek): tel: 010-4431666 / 06-10830906
e-mail: info@stichtingmic.nl
website: www.stichtingmic.nl
Stichting Medisch Interfacultair Congres is een landelijke studentenorganisatie die elk jaar een congres organiseert over -een binnen de studie geneeskunde- onderbelicht, maar bovenal actueel onderwerp.

Programma 12e Medisch Interfacultair Congres op 23 februari 2002

10.00 Opening Laura de Jong h.t. voorzitter 10.10 Welkomstwoord dagvoorzitter Drs. R.L.J.M. Scheerder 10.20 Plenaire sessie I
Epidemieën
'Outbreaks' Dr. A. Voss 11.05 koffiepauze
11.35 Parallelsessie I
a. Ebola en Marburg Prof. Dr. G. van der Groen b. BSE (Creutzfeldt Jacob) Prof. Dr. A.D.M.E. Osterhaus c. Legionella Prof. Dr. P. Speelman 12.20 Plenaire sessie II
Actuele aandoeningen Mw. Prof. Dr. D.S. Buchwald 'Chronisch vermoeidheidssyndroom' Prof. Dr. J. Goldberg 13.00 lunch
14.00 Parallelsessie II
a. RSI M.W. van Essen b. Burn-out Dr. R.D. de Jong c. ADHD Mw. Dr. P.F. Schothorst 14.45 Plenaire sessie III
Keuzes in de gezondheidszorg
'Toekomstbeelden gezondheidszorg Nederlandse bevolking' Prof. Dr. J.P. Mackenbach 15.30 koffiepauze
15.50 Parallelsessie III
a. Plastische chirurgie Dr. M.R. Fechner b. Voortplantingsgeneeskunde Mw. Prof. Dr. D.D.M. Braat c. Technische hulpmiddelen binnen de cardiologie Prof. Dr. F.W.A. Verheugt 16.35 Plenaire sessie IV
Ethische discussie omtrent de gevolgen van de Prof. Dr. J.W.M. van der Meer welvaart en de technische vooruitgang in de Mw. Dr. A. Nelis geneeskunst
17.15 Cabaret Renee van Bavel

Tijdens de ethische discussie zullen vier stellingen gepresenteerd worden, waarbij 8 afgevaardigden van de verschillende medische faculteiten in Nederland een standpunt innemen en dit standpunt verdedigen. Ook voor de mensen uit de zaal zal er ruim de gelegenheid zijn de discussie te prikkelen.

Tot slot: Borrel, diner en feest