Nederlands Uitgeversverbond

Vakbonden negeren signalen grafische bedrijfstak

PERSBERICHT

Amstelveen, 23 februari 2002

Vakbonden negeren signalen grafische bedrijfstak

Na 7 onderhandelingsronden is er, tegen alle verwachtingen in, nog geen nieuwe grafimedia-CAO. Hoewel werkgevers aan de eisen van de werknemers in verregaande mate tegemoet zijn gekomen, zijn de onderhandelingen op vrijdagavond 22 februari abrupt afgebroken.

Volgens Richard van den Berg, voorzitter van de werkgeversdelegatie, hebben de vakbonden bewust op een conflict aangestuurd. Alhoewel de bonden aangeven dat het niet gaat om een poen-contract, maar om een kwalitatief investeren in de medewerkers van de bedrijfstak, negeren ze alle inspanningen van werkgevers om deze kwalitatieve verbeteringen te bewerkstelligen. Het is logisch dat hierbij door werkgevers gezocht wordt naar evenwicht tussen deze voorstellen en de looncomponent, waarbij ook de huidige slechte economische situatie in de bedrijfstak een grote rol speelt. De eisen die de bonden stellen overschrijden de grenzen van de mogelijkheden van de bedrijfstak. Er moet ,om tot een nieuwe CAO te komen, realiteitszin bij de bonden ontstaan. Inwilligen van hun eisen zal leiden tot een koude sanering van de bedrijfstak.

Op belangrijke onderwerpen zoals zorgverlof en opleidingsbeleid hebben werkgevers voorstellen gedaan, die in zeer belangrijke mate aansluiten bij de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Daartegenover staat dat werknemers op geen enkele wijze tegemoet komen aan voorstellen van werkgevers die tot doel hebben ziekte en arbeidsongeschiktheid verder terug te brengen en die goed aansluiten bij het mede door vakbonden en overheid onlangs afgesloten arboconvenant, aldus Van den Berg.

Het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen KVGO vertegenwoordigt ruim 3.000 bedrijven in alle sectoren van de grafimedia branche.


---

Mededeling voor de redactie,