Ingezonden persbericht

Persbericht

Unieke Concerten in het Allard Pierson Museum

Zondag 24 februari geeft het Ensemble Aeide Mousa twee concerten in de Nina van Leerzaal van het Allard Pierson Museum Amsterdam. Het ensemble is gespecialiseerd in muziek van 2000 vóór tot 800 na Christus.

Het programma is deze keer afgestemd op het onderwerp van de tentoonstelling Jong in de oudheid, die nog tot en met 7 april te zien is. Er klinkt veel variatie in de verschillende muziekstukken door: van tragisch, grappig, plechtig en pathetisch tot scandaleus en krijgshaftig. Muzikaal leider Jan Groos geeft een toelichting op het gebruik van de instrumenten en de inhoud van de stukken.

De concerten worden mogelijk gemaakt door het Instituut voor Internationale Excursies te Bergen NH.

Aanvang concerten: 13.30 uur en 15.30 uur
Duur: ca. 45 minuten per concert
Toegang gratis, reserveren niet mogelijk
Info: Allard Pierson Museum Amsterdam, tel.: 020 525 2556 e-mail: apm@uba.uva.nl

U hoort onder andere:

- een rei uit de tragedie Orestes van Euripides, waarin de held van het verhaal door het koor beklaagd wordt om het noodlot dat hem gedreven heeft tot de moord op zijn moeder (405 v. Chr.)

- de Hymne van Ugarit (Syrië) waarin een kinderloze vrouw de maangodin Ninkal om vruchtbaarheid vraagt (rond 1300 v. Chr)
- een serie oefeningen voor kithara en aulos uit het oud-Griekse muziekonderwijs waar arme kindertjes toentertijd mee lastig gevallen werden (1e eeuw v. Chr.)

- een Syrisch-christelijke hymne van de patriarch Ephraïm van Antiochië voor het feest van Onnozele Kinderen (ca. 500 na Chr)
- een kroegdeuntje uit het begin van de 1e eeuw uit Noord-Italië - een man bezingt zijn liefde voor een mooi jongetje (zeker níet zijn zoontje), en de oorspronkelijke Paulushymne uit Syrië, waar het melodietje van afkomstig is
- de reconstructie van een legioenslied uit de 3e eeuw, waarin de soldaten de god Mars bezingen als hun vader, en het Sanctus uit de 18e Gregoriaanse mis dat waarschijnlijk op dit soldatenlied gebaseerd is
- een spotliedje uit Byzantium waarin beschreven wordt hoe een jongen tegen zijn zin door zijn moeder en zus naar de kerk wordt gesleept voor de Eerste Heilige Communie (de vader is nergens te bekennen)

EINDE PERSBERICHT