Gemeente Utrecht

BIJEENKOMST MET ALLE ZUSTERSTEDEN VAN LEÓN / NICARAGUA

Wethouder Van Kleef van Ruimtelijke Ordening en Wonen neemt van 20 tot 24 februari namens de gemeente Utrecht deel aan een conferentie van zustersteden van de Nicaraguaanse stad Léon.

Het is voor het eerst dat deze conferentie in Léon zelf wordt georganiseerd. Wethouder Van Kleef zal spreken over de rol en betekenis van gemeentelijke bijdragen aan ontwikkelingssamenwerking. Een thema dat wordt toegespitst op het tot stand brengen van een duurzame ontwikkeling van de stad Léon. Voorafgaand aan de conferentie is voor haar een specifiek Utrechts programma georganiseerd, dat zich onder meer richt op stedebouwkundige ontwikkeling in León.

Het Utrechtse programma omvat een bezoek aan Clarisa Cárdenas op het platteland van León, waar wordt stilgestaan bij de voltooiing van een drietal zonne-energieprojecten. Deze projecten zijn voor EUR 46.800 gefinancierd door de REMU, voor EUR 22.500 door de gemeente Utrecht en voor EUR 40.400 door het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland-Nicaragua (LBSNN). Verder brengt de wethouder een bezoek aan het stadsuitbreidingsproject in León Zuidoost. In dit project zorgt de gemeente Utrecht niet alleen voor technische assistentie, maar er wordt door Utrecht, samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG-International), ook bijgedragen aan investeringen in grondaankoop, kaveluitgifte, aanleg van de hoogst noodzakelijke infrastructuur, en dergelijke. Voor zover nu is te overzien zal de gemeente Utrecht (in de periode augustus 2001 tot augustus 2004) hierin EUR 202.500 en de VNG meer dan EUR 300.000 investeren.

Wethouder Verhulst van Internationale Samenwerking is blij met de bijdragen aan deze projecten door REMU, LBSNN en VNG. Voor hem zijn dit voorbeelden van hoe je, via een stedenband, iets extra's kan doen voor een zusterstad in een ontwikkelingsland.

León onderhoudt (in Europa) stedenbandrelaties, behalve met Utrecht, ook met: Tampere (Finland) Lund (Zweden) Hamburg (Duitsland) Oxford (Engeland) Salzburg (Oostenrijk) Brno (Tsjechië) Zaragoza, Alicante en Villafranca del Penedes (Spanje) en voorts met de regio's Baskenland (Spanje) en Toscane (Italië). Verder onderhoudt León in de Verenigde Staten relaties met: de steden New Haven, Gettysbury en met de staat Minnesota. De conferenties zijn, uit een oogpunt van donor-coördinatie, voor Utrecht en León altijd van veel belang gebleken. De aanstaande conferentie zal (voor het eerst) in León zelf plaats vinden. 'Europese versies' van deze conferentie werden eerder onder andere al eens in Utrecht georganiseerd, nl. in 1988, 1992 en 1995.

Utrecht, 11 februari 2002.