D66 Hilversum

"Impuls in kinderopvang en schone schoolgebouwen nodig"

D66 Hilversum wil extra investeren in kinderen

De Hilversumse D66-lijsttrekker Erik Boog heeft de jaarlijkse Valentijnsactie van zijn partij aangegrepen om te pleiten voor meer investeringen in kinderen en voorzieningen van kinderen. Met name willen de democraten inzetten op een extra uitbreiding van de kinderopvang en het aanpakken van vieze en onveilige schoolgebouwen.

De komende tijd zullen beslissingen genomen worden over een nieuwe welzijnsvisie en plannen voor onderwijshuisvesting. Daarnaast zullen bij de collegeonderhandelingen in maart keuzes gemaakt moeten worden over extra investeringen in de komende jaren. D66 wil zich in die discussies hard maken voor een impuls in kinderopvang en schone schoolgebouwen. Ook wil de partij extra aandacht voor cultuur en sport voor kinderen.

Volgens Erik Boog is 'investeren in kinderen' één van de belangrijkste thema's de komende jaren. Boog: "Kinderen verdienen een goede start in het leven. Daarom is het zo belangrijk dat we meer in kinderen investeren. Naast de verantwoordelijkheid van ouders of verzorgers heeft de gemeente de taak om te zorgen voor goede voorzieningen. Die voorzieningen staan nu onder druk. Er is een tekort aan professionele kinderopvang en veel schoolgebouwen verkeren in slechte staat. Daarnaast ziet D66 graag dat er meer aandacht komt voor sport- en cultuuractiviteiten voor kinderen en jongeren.

Ten aanzien van kinderopvang wil D66 de grote groei van kinderopvangplaatsen van de afgelopen jaren doorzetten. Met name wil de partij de Stichting Kinderopvang Hilversum (SKH) een extra steun in de rug geven. Per 1 januari 2004 treedt een nieuwe wet in werking voor de kinderopvang. Dan zal de gemeente nog zeer beperkt via subsidies de kinderopvang kunnen sturen. D66 wil echter de sterke organisatie van de SKH behouden.

Boog: "Doordat we zo'n grote aanbieder van kinderopvang hebben, kan er zeer professioneel en flexibel kinderopvang geboden worden. In het belang van goede kinderopvang moeten we dat zo houden. Concurrentie is goed, maar deze zal zich vooral richten op ouders die meer kunnen betalen. Maar goede kinderopvang moet ook bereikbaar blijven voor de midden- en lage inkomensgroepen."

D66 wil de SKH met name helpen door nieuwe locaties aan te bieden voor kinderdagverblijven. Zo kan nog snel de uitbreiding van kinderopvangplaatsen met behulp van landelijke subsidies tot stand komen. Boog: "Als het gaat om gebouwen en terreinen van de gemeente Hilversum dan kiezen wij in dit geval voor een koerswijziging. Dus geen commerciële tarieven vragen. Maar een tarief hanteren dat voor de SKH is op te brengen. Het aanpakken van maatschappelijke problemen mag ons als gemeente iets kosten." Verder denkt D66 aan gezamenlijke projecten van gemeente, woningcorporaties en SKH om bij nieuwbouw kinderopvang te integreren in het bouwplan en winsten uit de woningbouw te gebruiken voor uitbreiding van kinderopvangplaatsen.

Ook bij het aanpakken van de problemen in de onderwijshuisvesting wil D66 dat er creatief en toekomstgericht te werk wordt gegaan. "Er is heel veel geld nodig om de onderwijshuisvesting op orde te krijgen. Natuurlijk moeten we een beroep doen op de Rijksoverheid om meer geld te krijgen, maar we ontkomen er niet aan om ook zelf meer te investeren. Dat kan door geld elders uit de begroting te schrappen, maar ook door creatief te zijn met schoolgebouwen en terreinen. Voor ons is onderwijsgrond voor het onderwijs. Als we de komende jaren gaan schuiven met gronden en er valt ruimte vrij voor woningbouw dan moeten de winsten naar onderwijshuisvesting", aldus de D66-voorman.

Bij de behandeling van de nieuwe welzijnsvisie, het Masterplan Onderwijshuisvesting en de collegenderhandelingen zal D66 nadere voorstellen doen voor extra investeringen in voorzieningen en activiteiten voor kinderen.

12-02-02

D66 HILVERSUM

Telefoon/fax:
035 - 6221539

Post naar:
D66-fractie
Gijsbrecht van Amstelstr. 105-B
1214 AW Hilversum