Leefbaar Nederland

e-LN 24 februari 2002

e-LN 24 januari 2002
De wekelijkse elektronische nieuwsbrief van Leefbaar Nederland

LEEFBAAR NEDERLAND PRESENTEERT KANDIDATENLIJST 2e KAMER

Het bestuur van Leefbaar Nederland presenteert vandaag de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer op een persconferentie in Hotel Gooiland te Hilversum. Op de oproep tot kandidaatstelling voor de Tweede Kamer hebben zich 353 kandidaten gemeld. De 19 districtscommissies hebben gesprekken gevoerd met de kandidaten die dat district woonachtig waren. Dit leidde tot 19 voorstellen aan de 19 districts-vergaderingen. Die districtsvergaderingen hebben de voorstellen behandeld en op sommige plaatsen aangepast. Meestal geeft plaats 2 en soms plaats 3 recht op een kamerzetel. De daarop volgende plaats komt in aanmerking voor tussentijdse opvolging. De overige plaatsen zijn een soort comité van aanbeveling.

Het bestuur heeft het recht voor de bovenste plaatsen tegenvoorstellen te doen en het recht de comités van aanbeveling aan te vullen tot 30 namen. Hier volgt een overzicht van de tegenvoorstellen en aanbevelingen van het bestuur:

Bij het aanvullen tot 30 namen heeft het bestuur Rabella de Faria en Lenneke van Brakel steeds op plaats 5 en 7 geplaatst, tenzij zij in het districtsvoorstel hoger stonden.

Het bestuur heeft gemeend tegenvoorstellen te doen op de lijsten van Groningen, Amsterdam, Haarlem, Tilburg en ¹s-Hertogenbosch.

In Groningen is ir. Marten Bierman ingevoegd om in de kamer van zijn ervaring als senator gebruik te kunnen maken.

In Amsterdam is Ingrid Hogenbirk vanwege haar WAO-specialisme toegevoegd. Daarmee is tevens het aantal vrouwelijke fractieleden vergroot. Omdat Marten Bierman op zijn derde plaats gehandhaafd bleef, is David Pinto ten opzichte van het districtsvoorstel gezakt van plaats 2 naar plaats 4 op de hoofdstedelijke lijst. Vanwege het tussenschuiven van Rabella de Faria op plaats 5 zakte Peter Fonkert naar plaats 6.

In Haarlem geeft het bestuur de voorkeur aan de jeugdcriminoloog prof. Dr. Bert Snel op de plaats na die van Jan Nagel. Zoals bekend is de aanvaarding van de kandidatuur van Jan Nagel afhankelijk van de verkiezingsuitslag in Hilversum. Indien die uitslag een voortzetting van het wethouderschap mogelijk lijkt te maken, zal hij de kamerkandidatuur niet aannemen. Daardoor zou de nummer drie uit Haarlem direct gekozen kunnen worden. Door dit voorstel en de plaatsing van Rabella de Faria zakken de kandidaten 3 en 4 van het districtsvoorstel naar resp. plaats 4 en 6.

In Tilburg en ¹s-Hertogenbosch stelt het bestuur dezelfde volgorde voor plaatsen 2 en 3 voor. Bij 8 zetels of meer maakt dat voor de kamerbezetting geen verschil en zal Tjerk Westerterp in Tilburg en Presley Bergen in Den Bosch gekozen worden. Omdat Tjerk een prominente rol zal spelen in de campagne en in een fractie zijn grote ervaring mee zal brengen meent het bestuur hem ook in ¹s-Hertogenbosch op de tweede plaats te moeten voordragen. Daardoor moet ook Presley Bergen in Tilburg op plaats 3 gezet worden.

De complete 19 kandidatenlijsten voor de Tweede Kamer met de toelichting van het bestuur kunt u vinden op onze website: www.leefbaar.nl.

DE LAATSTE PEILINGEN

De laatste opiniepeilingen geven een tegenstrijdig beeld van de electorale ontwikkelingen na het vertrek van Pim Fortuyn als lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Volgens een NIPO peiling van 20 januari staat Pim Fortuyn met zijn nieuwe lijst op 16 zetels en Leefbaar Nederland zonder lijsttrekker op 9 zetels. Maar volgens de NSS peiling van afgelopen vrijdag staat LijstPimFortuyn op 7 zetels en Leefbaar Nederland op 12 zetels. Op zulke uiteenlopende peilingen is natuurlijk nauwlijks een pijl te trekken maar in het ergste geval (NIPO) kunnen we vaststellen dat Leefbaar Nederland zonder lijsttrekker nog steeds op 9 zetels mag rekenen. Onder omstandigheden is dat een fantastische opsteker. Blijkbaar zijn er nog genoeg kiezers die geloven in het basisprincipe en het programma van onze vernieuwende partij.

Beide peilingen tonen trouwens dat de gevestigde partijen -- en vooral Paars -- nauwlijks hebben kunnen profiteren van de ontwikkelingen van de afgelopen weken. PvdA, VVD en D66 staan in beide peilingen op fors verlies en het CDA blijft stabiel.

STEUN ONS CAMPAGNEFONDS!

Na het vertrek van Pim Fortuyn is uw steun aan ons campagnefonds nog belangrijker. Vandaag presenteren wij onze kandidaten voor de Tweede Kamer. Op zondag 10 maart kiezen we met z'n allen een nieuwe lijsttrekker. Daarna begint de campagne. Uw steun is nu hard nodig zodat wij over drie weken een fantastische campagne kunnen voeren met onze nieuwe lijsttrekker en onze nieuwe kandidaat kamerleden.

Steun ons campagnefonds met uw donatie via Postbank 420100 of ING Bank 67.31.15.305 t.n.v. Stichting Vrienden van Leefbaar Nederland te Hilversum. Of bel 0900-1419 voor een acceptgiro.

Uw contributie aan de Stichting Vrienden van Leefbaar Nederland is fiscaal aftrekbaar! Doe het vandaag!

CONGRES VAN 10 MAART NADERT!

Op zondag 10 maart a.s. is ons volgende congres in Schouwburg Gooiland te Hilversum. Dit wordt wederom een belangrijk congres, want dan kiezen we onze nieuwe lijsttrekker en stellen we de tweede kamerlijst vast. Alle leden van Leefbaar Nederland hebben een uitnodiging ontvangen. Bij deze uitnodiging zat een oranje aanmeldingskaart voor het congres. Vul uw kaart in en stuur hem zo spoedig mogelijk retour. Bent u lid en heeft u geen uitnodiging ontvangen? Stuur dan even een email met uw naam, adres en telefoonnummer naar info@leefbaar.nl. Een van onze medewerkers neemt dan even contact met u op.


---
http://www.leefbaar.nl
info@leefbaar.nl