Korps: Flevoland, plaats: gehele regio 24-02-2002 Dagelijkse persberichten
Stafdienst Communicatie, S. van Bruinessen, 06-51401952

Aanhoudingen
LELYSTAD Zaterdagnacht hield de politie een 19-jarige Lelystedeling op de Neringpassage aan. Twee agenten die toezicht rond de horeca en het uitgaan hielden, spraken een groep jongeren aan, omdat zij zich recalcitrant ten opzichte van passanten gedroegen. De agenten stuurden de groep weg. Een van de jongeren weigerde en negeerde de herhaaldelijke verzoeken van de agenten om weg te gaan. Hij is voor nader verhoor ingesloten op het politiebureau. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

ALMERE Surveillerende agenten zagen zaterdagavond een auto op de Sluiskade verkeerd geparkeerd staan. De politie gaf al eerder aan dat dat niet de bedoeling was. Toen de agenten een bon op de auto legden, kwamen twee mannen aangelopen die protesteerden. Zij beledigden de agenten mondeling en liepen daarna een horecagelegenheid binnen. Met de assistentie van andere agenten en een politiehond is een van de mannen binnen, waar andere bezoekers zich ermee bemoeiden, aangehouden. De 51-jarige verdachte uit Almere is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De andere man, een 39-jarige inwoner van Nieuwersluis, meldde zich later met zijn excuses op het bureau. Beiden zijn weggestuurd. Proces-verbaal is opgemaakt.

ALMERE Surveillerende agenten zagen zaterdagnacht op de Rentmeesterstraat een jongen tegen een auto urineren. Bij het zien van de politie, vluchtte de jongen. De wild plasser kon na een korte achtervolging in de kraag gevat worden. De verdachte, een 17-jarige uit Almere, is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Met een boete is hij heengezonden.

EMMELOORD Zaterdagavond hield de politie twee minderjarige broers uit Emmeloord aan voor vernieling. Een agent was in de buurt van het Kettingplein toen hij een klap uit die richting hoorde. Ter plaatse zag de agent een groep jongeren die bezig waren met borden vernielen. Bij het zien van de agent, gingen de jongeren er vandoor. De agent hield twee daarvan aan. Deze zijn voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau. Proces-verbaal wordt opgemaakt. De ouders zijn in kennis gesteld.

URK Een 19-jarige Urker raakte na een ruzie in een uitgaansgelegenheid gewond en is met gezichtsletsel per GGD-ambulance overgebracht naar het Zuiderzeeziekenhuis te Lelystad. De gewonde Urker meldde zich zaterdagnacht op het Urkse politiebureau. Hij was volgens een getuige door een Urker in een uitgaansgelegenheid geslagen. De verdachte, een 21-jarige, meldde zichzelf s nachts op het politiebureau te Emmeloord. De verdachte is ingesloten in Lelystad. Hij is na verhoor op zondag heengezonden. Proces-verbaal wordt opgemaakt. Het ging vermoedelijk om een langlopende ruzie tussen de twee.

Aanrijdingen
Door het weer wind, hagel en/of sneeuw- vonden zaterdagochtend, avond en zondagochtend vroeg verschillende aanrijdingen met name in het noorden van Flevoland op de A6 plaats. Zaterdagochtend kwam een 32-jarige bestuurster uit Dronten in de berm van de A6 terecht (ze reed noordwaarts vanaf Emmeloord). Zij is ter controle per GGD-ambulance naar het Dr. Jansenziekenhuis overgebracht. Haar auto is weggesleept. Zaterdagavond kwam de auto van een 50-jarige man uit Hoofddorp die vanaf Bant over de A6 (westbaan) reed, in de berm tegen een boomstronk tot stil stand. Een van zijn twee inzittenden, een 24-jarige vrouw uit Nieuw Vennep, is met nekpijn per GGD-ambulance naar het Dr. Jansenziekenhuis gebracht. Een bergingsbedrijf sleepte de auto weg. Naast dit ongeval vond die avond door de gladheid nog een drietal andere eenzijdige aanrijdingen op de rijksweg plaats.

ALMERE Op de A6 vond zaterdagavond een aanrijding plaats waarbij een 26-jarige man uit Geldrop gewond raakte. Hij was passagier van een 37-jarige Amsterdamse automobiliste die achterop de auto van een 34-jarige bestuurder uit Almere botste. De 34-jarige stond op het verkeerslicht vanaf de afslag Almere Stad (oostbaan) te wachten. De 26-jarige passagier is met onbekend letsel per GGD-ambulance naar het Flevoziekenhuis gebracht. De 37-jarige had geen rijbewijs en proces-verbaal wordt tegen haar opgemaakt. Beide voertuigen zijn weggesleept.

LELYSTAD Op de Zuigerplasdreef vond zaterdagmiddag een kop-staartbotsing tussen drie autos plaats. Een 23-jarige Lelystedeling die vanuit de richting van de Polderdreef reed, botste met zijn auto achterop de auto van een 31-jarige automobiliste uit Lelystad waardoor zij achterop de auto van een 47-jarige man eveneens uit Lelystad botste. De voorste twee autos stonden te wachten op de Zuigerplasdreef bij de rotonde met de Houtribdreef. De 31-jarige vrouw is ter controle overgebracht naar het Zuiderzeeziekenhuis. De twee achterste autos zijn weggesleept.

URK Op Urk vonden zaterdag 4 aanrijdingen plaats. Niemand raakte gewond. Alleen de autos waren beschadigd. Op de Noorderpalen reed iemand tegen een paaltje, op de kruising De Noord/Akkers en ook op de kruising Pyramideweg/Lange Dam met de Richel botsten twee autos tegen elkaar en op de Urkerweg raakte een auto door de gladheid van de weg af.

Weed
ALMERE Op de Venraystraat ontmantelde de politie na tips zaterdagmiddag een weedplantage. In de zolder van de woning troffen de agenten 150 hennepplanten en bijbehorende apparatuur aan. Alles is in beslag genomen en wordt vernietigd. Twee bewoners, een 33-jarige vrouw en een 28-jarige man, zijn aangehouden en voor nader verhoor ingesloten op het politiebureau. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

SWIFTERBANT Zaterdagnacht bij een controle van een auto op De Poort trof de politie bij een van de inzittenden weed aan. De 16-jarige jongen uit Dronten deed er vrijwillig afstand van. De weed is in beslag genomen en wordt vernietigd.

Luchtdrukpistool vernietigd
ALMERE Tijdens het surveilleren in het Wierdenpark zaterdagmiddag spraken agenten twee jongeren die zich verdacht gedroegen, aan. Omdat de agenten vermoedden dat de twee minderjarigen een luchtdrukpistool bij zich hadden, onderzochten ze met toestemming- de tas van de jongens. Het luchtdrukpistool dat de politie daar aantrof, is vernietigd.

Veel verdachte autos
ALMERE Zaterdagavond kreeg de politie een melding van verdachte autos op de Damsluisweg. Ter plaatse zagen de agenten meer dan 100 autos. Vermoedelijk waren de automobilisten van plan te gaan racen. Bij het zien van de politie, gingen de meeste automobilisten weg. De overigen zijn weggestuurd. De politie tolereert dit soort illegaal racen dat gevaarlijk is, niet.

Alcohol
ALMERE Zaterdagavond zagen agenten op de Bankierbaan een auto met een kapote lamp rijden. Nadat de politie de automobilist staande had gehouden, rook zij alcohol bij de man. De 34-jarige is aangehouden en op het bureau blies hij 335 ug/l (0,76 promille). Hij was hiervoor al eerder aangehouden en krijgt proces-verbaal. De inwoner van Almere is heengezonden.
Diezelfde avond is op de Sluis een 45-jarige automobilist aangehouden. Hij blies 555 ug/l (1,26 promille). De politie gaf hem een boete en 6 uur rijverbod. Hij is heengezonden.
Een 31-jarige automobilist op de Zwolleweg viel agenten zaterdagnacht op, omdat hij slingerend reed. Hij blies 430 ug/l (0,98 promille). Hij is met proces-verbaal en een rijverbod van 5 uur heengezonden.

LELYSTAD Een 54-jarige automobilist uit Almere weigerde mee te doen aan een ademanalyse en krijgt proces-verbaal. Zaterdagavond zag de politie de verdachte in zijn auto op de Oostvaardersdijk. Bij het aanspreken van de man, vermoedden de agenten dat hij alcohol gedronken had. Hij is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar weigerde hij mee te werken en gedroeg zich vervelend. Hij is voor nader verhoor ingesloten. Zijn rijbewijs is ingevorderd en zijn auto is op het politiebureau gestald.

ZEEWOLDE Een automobilist die zijn mistlampen aan had, is zaterdagnacht op het Eekhoornbos staande gehouden. Omdat de politie vermoedde dat de 21-jarige inwoner van Zeewolde alcohol gedronken had, hield zij hem aan. Het resultaat van zijn ademanalyse was 320 ug/l (0,73 promille). Omdat hij hiervoor al eerder aangehouden was, kreeg hij proces-verbaal. Met een rijverbod van 2 uur is de 21-jarige heengezonden.

Vernielingen
SWIFTERBANT Voor de vijfde keer in twee maanden tijd is een bushokje op de Lange Streek vernield. Zaterdagavond kreeg de politie een melding van de vernieling. Ter plaatse stelde de politie een onderzoek in. De verdachte(n) zijn nog niet aangehouden. Mochten inwoners of passanten iets/iemand verdachts zien of horen, worden zij verzocht meteen contact op te nemen met de politie. De gemeente wordt in kennis gesteld.

Onverzekerd
LELYSTAD De auto van een 24-jarige Amsterdammer is in beslag genomen, omdat zijn verzekering vanaf november vorig jaar vermoedelijk vervallen is. De politie controleerde de auto zaterdagavond op de Zuigerplasdreef. De bestuurder, een 27-jarige Amsterdammer, kon de politie geen rijbewijs tonen. Op het politiebureau kreeg de 27-jarige het verzoek om binnen 14 dagen zijn rijbewijs te tonen. Ook de eigenaar van de auto kreeg een verzoek om binnen 14 dagen te laten zien dat hij een geldig verzekeringsbewijs heeft. Tot die tijd blijft de auto bij de politie.