Digitale Gemeente Houten

"Kind en werk" van GroenLinks krijgt vervolg.

zondag 24 februari 2002 - Bron: GroenLInks

Op 20 februari organiseerde Groenlinks Houten een avond over de vraag hoe de zorg voor kinderen het best kan worden gecombineerd met het hebben van een baan.

Aan het begin van de avond inventariseerde Annemiek Meinen welke problemen ouders zoal ervaren bij deze combinatie, maar ook vroeg zij naar de succesfactoren.
Als positieve, hetzij negatieve factoren die van invloed zijn werden o.a genoemd: de beschikbaarheid van overblijfouders, de houding van de school ten opzichte van ouders die allebei werken, de mogelijkheden om te telewerken, de mogelijkheden voor kinderopvang, maar ook de kwaliteit ervan, en tenslotte ook de bereikbaarheid van de opvang: vaak wordt er nogal wat heen en weer gereden! Vooral de naschoolse opvang werd als een knelpunt ervaren.
De meeste aanwezigen waren van mening dat het een groot voordeel is als je kunt beschikken over een netwerk van bijvoorbeeld buren , familie of ouders van klasgenootjes van de kinderen.

Internet belangrijk voor nieuwkomers.
Enkele aanwezigen die binnenkort naar Houten verhuizen wezen er terecht op dat het voor hen als nieuwkomers heel moeilijk is om snel genoeg zo'n netwerk op te bouwen. Zeker als de kinderen nog niet naar de basisschool gaan. Internet en verenigingen van (toekomstige) bewoners vervullen hier een belangrijke rol in, maar een lid van een oudercommissie van een dagverblijf gaf aan dat de wachtlijsten ook voor deze groep onaanvaardbaar lang zijn. Ook had men de ervaring dat de gemeente het probleem onderschat.
De emotionele kant van de zaak werd ook vaak genoemd als een belangrijke factor: soms krijgen ouders zelfs schuldgevoel, als het toch niet lukt om de zaak goed te regelen.

José Sagasser, opvoeddeskundige schetste als tweede spreker op aansprekende wijze de relaties die er zijn tussen de partners, het kind, de omgeving en het werk. Als er in meerdere van deze relaties spanningen ontstaan kunnen de problemen zodanig worden dat het moeilijk wordt om er zelf nog uit te komen. José gaf helder aan dat het werken aan deze relaties preventief werkt. Om twee voorbeelden te geven: als je partner bereid is om ook echt een deel van de zorg op zich te nemen of als je een werkgever hebt die snapt wat er speelt en daar ook flexibel op inspeelt maakt dat heel veel uit.

School van 7.00 tot 20.00 uur actief
Frank van Hout, werkzaam als onderwijsdeskundige (en net als de andere inleiders ook ouder) schetste een toekomstbeeld waarin de school onderdeel is van een netwerk dat van 07.00 tot 20.00 uur voor de kinderen actief is. Naast de school maken uiteraard de ouders een belangrijk deel uit van dat netwerk en daarnaast zijn ook instellingen, sportverenigingen, buurtwerk, muziekschool , bibliotheek van belang. Helaas wordt er bij de ruimtelijke inrichting van gemeenten nog lang niet genoeg op de clustering van dergelijke voorzieningen ingespeeld, ook zijn scholen nog niet in staat om na half vier voor dit doel personeel te leveren.

Frank liet aan de hand van herkenbare voorbeelden zien dat het huidige onderwijs de kinderen slechts op een beperkt aantal manieren in staat stelt om te leren; de andere activiteiten vullen daarbij een noodzakelijke aanvulling. Volgens hem valt hier, ook in Houten nog een wereld te winnen!

Na de pauze gingen de aanwezigen in groepjes uiteen. Gerangschikt naar leeftijd van de kinderen. In deze groepjes werd verder doorgepraat over de inleidingen en werden suggesties verzameld over wat de Houtense politiek zou kunnen doen aan de oplossing van de gesignaleerde problemen.

Bij de inventarisatie aan het einde werd duidelijk dat er, gezien de verkiezingsprogrammas, politiek meer draagvlak is voor oplossingen maar dat er nog weinig zicht is op de aard en de grootte van de problematiek. Om die reden werd er staande de vergadering een werkgroepje samengesteld van ouders, deskundigen en mensen van GroenLinks. Na de verkiezingen gaat dit werkgroepje met het thema aan de slag. Het is de bedoeling dat er op redelijke korte termijn een initiatiefvoorstel aan de gemeente wordt aangeboden. Wellicht in samenwerking met Yvonne Rietveld van de VVD die zich ook aanmeldde. Maar ook is het natuurlijk mogelijk dat dit het allereerste Houtense burgerinitiatief wordt. Na de raadsverkiezingen kent de raad immers deze nieuwe vorm van burgerparticipatie.
Aan het einde van deze geslaagde avond bedankte fractievoorzitter / lijsttrekker Wouter van Kouwen de insprekers voor hun enthousiaste en deskundige inbreng. Als herinnering kregen ze een fraaie plant mee naar huis; met een knipoog naar het verleden; een Kindje op Moeders Schoot.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2002
Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).