Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Internationale conferentie over kinderarbeid

Nr. 2002/17
19 februari 2002

Internationale conferentie over kinderarbeid

Van 25 tot en met 27 februari 2002 vindt in het Kurhaus Hotel in Scheveningen de internationale conferentie Combating Child Labour plaats over kinderarbeid. De conferentie wordt georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met de International Labour Organization (ILO) en de International Association of Labour Inspection (IALI).

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opent de conferentie. Verder zullen minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking, staatssecretaris Ybema van Economische Zaken, directeur-generaal Somavia van de ILO en IALI-voorzitter Albracht tijdens de conferentie een toespraak houden. Aan de conferentie zullen 300 mensen uit 50 landen deelnemen. Het gaat om vertegenwoordigers van overheden, werkgevers- en werknemersorganisaties, arbeidsinspecties, ngo.s en multilaterale organisaties.

Doel van de conferentie is om allianties te vormen in de strijd tegen de allerergste vormen van kinderarbeid in het bijzonder waar het gaat om werk onder zware en gevaarlijke omstandigheden. Voorop staat het benoemen en identificeren van die vormen van kinderarbeid in de industrie, landbouw en informele economie die gerekend moeten worden tot de gevaarlijkste. Regeringen, werkgevers- en werknemersorganisaties en arbeidsinspecties hebben hierin een eigen rol en verantwoordelijkheid.

De conferentie kan gezien worden als een vervolg op de Child Labour Conference in 1997 in Amsterdam. Die leidde mede tot de totstandkoming van het ILO-verdrag 182 in 1999. Dit verdrag is gericht op de onmiddellijke uitbanning van de ergste vormen van kinderarbeid. Dit verdrag is inmiddels door 116 landen, waaronder Nederland, geratificeerd.

In workshops en panels zal kennis en ervaring over de aanpak van de meest uitbuitende vorm van kinderarbeid worden uitgewisseld. Verder zullen succesvolle allianties tegen de meest uitbuitende vorm van kinderarbeid worden besproken. Ook zullen dilemma.s worden benoemd. De leden van de IALI zullen dit doen via een apart programma. De opening en het slot van de conferentie zijn gezamenlijk.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van Buitenlandse Zaken en van Economische Zaken, de ILO en de IALI.
Noot voor de pers: voor nadere informatie over conferentie en programma: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Peter van Meenen 070 -3334549 of Bea Versteeg 070 - 3336200.

19 feb 02 12:19