Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 21 februari 2002

PvdA PRESENTEERT WADDENMANIFEST

Maandag 25 februari wordt in Harlingen de Waddentour van de Partij van de Arbeid afgesloten. Aan Ad Melkert zal het Waddenmanifest worden aangeboden, een 20-puntenplan voor actie de komende jaren. Het programma voor de bijeenkomst is bijgevoegd.

Vorig jaar, maart 2001, is vanuit het PvdA-Waddenoverleg (1) een discussienotitie geschreven over duurzame ontwikkelingen in het Waddengebied. Dit vanuit de overtuiging dat de nieuwe PKB-Waddenzee, die op 11 maart a.s. in de Tweede Kamer behandeld zal worden, teveel een stuk is dat benadrukt wat níet mág in het Waddengebied, en veel minder die (duurzame) ontwikkelingen gaat stimuleren die juist wél kúnnen in een natuurgebied.

Om deze discussienota te toetsen heeft het PvdA-Waddenoverleg in september en oktober vorig jaar een Waddentour georganiseerd, zes bijeenkomsten in het Waddengebied van Fryslân, Groningen en Noord-Holland. Met bewoners en gebruikers van het gebied is gesproken over de vraag hoe zíj de (duurzame) toekomst van hún gebied zien.

Tijdens de Waddentour bleek dat de ideeën van het PvdA-Waddenoverleg in zijn algemeenheid worden ondersteund, en dat in ieder geval het initiatief om met mensen in het gebied zélf rechtstreeks te praten zeer is gewaardeerd.

Alles wat het PvdA-Waddenoverleg sinds vorig jaar heeft gedaan, mondt uit in het Waddenmanifest dat op maandag 25 februari zal worden gepresenteerd aan de lijsttrekker van de Partij van de Arbeid, Ad Melkert.

Het Waddenmanifest is een 20-puntenplan: twintig punten die de komende jaren de leidraad zullen zijn voor de Partij van de Arbeid om in al haar geledingen (Tweede Kamer, Provinciale Staten, gemeenteraden en Europees Parlement) verder aan te werken, en daarvoor ook verantwoordelijkheid te nemen.

Maandagmiddag zal er nog apart worden gediscussieerd over vermindering van militaire activiteiten in het Waddengebied.