Ingezonden persbericht

Persbericht Universiteit van Amsterdam


Brezjnev aan de Amstel revisited: Hubert Smeets over links imago Amsterdam

Amsterdamlezing geeft opmaat voor verkiezingsdebat

In de serie Amsterdamlezingen van de Universiteit van Amsterdam en de Wibautleerstoel houdt NRC-commentator en historicus Hubert Smeets op maandag 25 februari de lezing Brezjnev aan de Amstel. Hij behandelt daarin het hardnekkige misverstand dat Amsterdam per definitie links is en dus politiek eigendom van de PvdA. De PvdA, die Amsterdam nu al bijna een eeuw domineert, heeft het meeste last van dit misverstand. Ooit was de PvdA een sociaal-culturele voorhoede in de stad. Maar sinds de jaren zestig is de PvdA een gezeten bestuurderspartij, die nu eens tot veler genoegen de betonmolens laat draaien, en dan weer weerzin in de onderbuik weet op te roepen door haar Oost-Indische doofheid. Ruim tien jaar geleden introduceerde Hubert Smeets voor de eerste maal de term Brezjnev aan de Amstel. Deze metafoor sloeg aanvankelijk op de bestuurscultuur binnen de PvdA, op de vanzelfsprekende neiging van de PvdA om in de Tijgerzaal van Artis het beleid voor de stad te bepalen, en de echte gemeenteraad af te doen als een helaas onvermijdelijk gremium dat bij voorkeur moest fiatteren wat in en rond de bar reeds was bedacht en beklonken. Nu, na meer dan een decennium, zal Hubert Smeets het fenomeen Brezjnev aan de Amstel nuanceren, actualiseren en zodoende revitaliseren.
Vervolgens zal Pieter Tops, hoogleraar Bestuurskunde, in het bijzonder lokaal bestuur (KUB) als coreferent zijn visie geven.

Na de lezing treden Hubert Smeets en Pieter Tops, onder leiding van Geert Mak, in discussie met twee prominente stadspolitici van toen, Michael van der Vlis en Walter Etty, en met het publiek.

Hubert Smeets (45) is geboren en getogen in Amsterdam. Op de periode 1990-1994 in Moskou na heeft hij altijd gewoond in respectievelijk gewerkt vanuit Amsterdam, onder meer voor NRC Handelsblad als stadsverslaggever, politiek redacteur en sinds 1997 als commentator van deze krant.

Smeets is de eerste spreker in de tweede serie van de lezingenreeks over de stad Amsterdam. In iedere lezing staat een ander aspect van Amsterdam en haar geschiedenis centraal. Daarbij gaat het met name om de vraag hoe de stad verandert. Kaarten: ¤ 4,50 (korting voor UvA-studenten en -medewerkers en lezers van De Groene Amsterdammer) Reserveren: www.uva.nl/adamreeks of tel. 020-525 4791.

Datum: Maandag 25 februari 2002, aanvang 20.00 uur Plaats: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.