Gemeente Leiden

Leidse delegatie bezoekt Juigalpa van 25 febr. tot 8 maart

De Leidse zusterstad Juigalpa in Nicaragua krijgt opnieuw bezoek van een delegatie. Van 25 februari tot 8 maart gaat een delegatie bestaande uit Annemiek Ravenhorst (Hogeschool Leiden), Joke Aerts (da Vinci College), Menno Oostra (sociaal onderzoeker) LASO), Jeroen Boggia en Rianne Peeters (beiden lid van de werkgroep Stedenband Leiden - Juigalpa).
De Hogeschool Leiden wil met zijn expertise in de ondersteuning van onderwijs in Latijns-Amerika (Guatamala en Costa Rica) onderzoeken of er ook in Juigalpa behoefte bestaat aan samenwerking met het hoger onderwijs. In dat geval ligt aansluiting bij de bestaande Leidse stedenband voor de hand. Juist op het gebied van onderwijs heeft Leiden de stedenband tot dusverre invulling gegeven, naast gemeentelijke projecten op het gebied van huisvesting (Mitchproject) en Strategische Planning.

In november 2001 heeft een Werkconferentie Onderwijs, op initiatief van de Leidse stedenband, de bestaande Leidse inzet geïnventariseerd en geconstateerd dat verbreding en verdieping mogelijk is. Met de instap van de Hogeschool en het da Vinci College ontstaan mogelijkheden voor uitwisseling van kennis, docenten en studenten. Ook kunnen leerlingen van het hoger onderwijs en middelbare scholen in Leiden en Juigalpa met elkaar en elkaars leefwerelden in contact komen door gezamenlijke onderwijsprojecten. Zulke contacten zijn er al tussen basisscholen: al jaren heeft bijvoorbeeld basisschool Woutertje Pieterse een samenwerking met de Escuela Especial in Juigalpa. Joke Aerts gaat onderzoeken of leerlingen van het da Vinci en leerlingen van de INACH (Instituto Nacional de Chontales; school voor openbaar voortgezet onderwijs) in Juigalpa hun leefwereld met een fotoproject voor elkaar in beeld kunnen brengen.

De delegatie bezoekt alle scholen waar met Leidse financiële steun bouwvan klaslokalen, verbetering van toiletten, keukentjes en de aanleg van elektriciteit (NUON-sponsoring) plaats kon vinden. Namens het ROC kan de delegatie een cheque van 10.000, bestemd voor de aanscahf avn boeken en inventaris, aanbieden aan de INACH. Dit bedrag is door Ad Vogelaar, voormalig voorzitter van het College van Bestuur, bij zijn afscheid ingezameld voor het onderwijs in Juigalpa. Al eerder bezocht Marianne Mathijssen (docente ROC) de INACH en constateerde dat leerlingen voor hun studie sterk afhankelijk zijn van wat de school kan bieden. Het grootste gedeelte van de ouders en de scholen is te arm om goed onderwijs te bekostigen.

De delegatie gaat verder onderzoeken of er meer mogelijkheden zijn voor samenwerking,
bijvoorbeeld op het gebied van vrouwenhulpverlening, zorg en welzijnswerk. Mogelijke intensivering van de samenwerking tussen Den Haag - Leiden - Juigalpa wordt ook bekeken.

Nicaragua is nog steeds een van de armste Latijns-Amerikaanse landen. De bevolking kampt met gebrek aan de primaire levensbehoeften zoals eten, scholing, werk en inkomen. Solidariteit en duurzame vriendschapsbetrekkingen tussen mensen, instellingen (bijv. scholen) en steden kunnen een bijdrage leveren aan het bestrijden van armoede en de ontwikkeling van mensen en de samenleving. In Nederland kunnen wij leren hoe je met weinig middelen creatief en met doorzettingsvermogen kunt bouwen aan de toekomst.