Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, AMBTENARENZAKEN EN BUITENLANDS BELEID 22

februari 2O02

Van Grembergen opent pestlijn voor overheidspersoneel

Vanaf maandag 25 februari kunnen de personeelsleden van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap terecht bij een extern meldpunt met klachten in verband met pesten op het werk. Via een 0800-nummer komen zij terecht bij een externe organisatie die naar hun klachten luistert en hen opvangt. Zonodig kan het extern meldpunt ook advies geven en op vraag bemiddelen met het oog op een oplossing.

Minister van Ambtenarenzaken Van Grembergen (SPIRIT) kondigt tevens aan dat op korte termijn ook de Vlaamse Openbare Instellingen de kans krijgen zich aan te sluiten bij dit externe meldpunt.

Hoewel er zeker geen aanwijzingen zijn dat pesten in de Vlaamse overheid een belangrijk probleem is, wil Vlaams minister Van Grembergen toch werk maken van een beleid rond pesten: éénieder heeft recht op kwaliteitsvol werk in een aangename werksfeer. Daarenboven kan pesten de productiviteit en de samenwerking schaden ten koste van de uiteindelijke dienstverlening naar de burger toe.

De oprichting van het meldpunt is daarbij een eerste stap. In de communicatiecampagne die in de volgende maanden zal volgen, zullen personeelsleden bovendien gesensibiliseerd worden om niet aan pesterijen mee te werken en pestgedrag in hun omgeving af te keuren. Daarnaast zal ook de rol van de leidinggevenden in het bewaken van een positief arbeidsklimaat - waar pesten geen plaats heeft - belicht worden.

Info: Koen.Jongbloet@vlaanderen.be (02/553 23 11)