Nederlandse Vereniging voor Addison en Cushing

Persbericht Solitaire
Hoogervorst komt met bikkelharde wao-aanpak: Zieke 30 pct. korten Annet de Jong en Sjuul Paradijs - DEN HAAG - 25-02-2002

Zieke werknemers krijgen nog maar 70 procent van hun loon betaald. Het bovenwettelijke aanvullen van dit ziektegeld door de werkgever naar 100 procent wordt verboden.

Cao's waarin de aanvulling door werkgever is vastgelegd, worden niet langer algemeen verbindend verklaard. Deze keiharde maatregel maakt onderdeel uit van een pakket aan draconische maatregelen die VVD-staatssecretaris Hoogervorst aan het kabinet heeft voorgelegd om het wao-probleem aan te pakken. De keiharde maatregelen kunnen een besparing opleveren van tussen de 2,4 miljard en 2,8 miljard euro. Dit blijkt uit de geheime notitie Oplossingsrichtingen wao, die Hoogervorst onlangs naar de belangrijkste ministers uit het kabinet heeft gestuurd.

Het financieel straffen van zieke werknemers door ze 30 procent minder loon te betalen is een stokpaardje van de liberale staatssecretaris, maar hij heeft het voorstel totnogtoe nog nooit in het kabinet op tafel gelegd. Nu de nood voor het paarse kabinet aan de man is om zelf met een overtuigend verhaal nog iets aan de wao te doen, komt de harde maatregel binnen de zeshoek in beeld.

Hoogervorst wil verder dat gedeeltelijk wao'ers een ww-uitkering krijgen voor het deel dat ze kunnen werken. Hij wil ze voor het andere deel laten aankloppen bij het bijstandsloket.
Verder krijgen werknemers alleen wao als ze al vijf jaar hebben gewerkt. Een uitzondering op deze zogeheten referte-eis wordt gemaakt voor beroepsziekten. Beginnende werknemers moeten een aparte particuliere wao-verzekering afsluiten als ze zich willen indekken tegen de risico's in de eerste vijf jaar van hun werkzame leven. Daarnaast stelt Hoogervorst voor om de keuringen op andere leest te schoeien, zodat vooral werknemers met middeninkomens minder snel volledig worden afgekeurd, zoals nu vaak het geval is.

De voorstellen van Hoogervorst, middenin de verkiezingscampagne, zijn volstrekt onacceptabel voor de PvdA en de vakbeweging. De liberaal heeft al eerder aangeven totaal geen vertrouwen meer te hebben in het advies van de Sociaal Economische Raad, omdat het Centraal Planbureau heeft becijferd dat zijn wao-plan de overheid handenvol geld gaat kosten. Hoogervorst werd daarop door premier Kok op de vingers getikt, die het SER-advies van groot belang acht voor de nieuwe opzet van de wao.

In zijn vertrouwelijke notitie stelt Hoogervorst tevens voor om de twee belangrijkste peilers uit het SER-voorstel, het verhogen van de wao-uitkeringen naar 75 procent en het afschaffen van de wao-boetes voor werkgevers, onder geen beding uit te voeren. Volgens Hoogervorst hebben beide maatregelen een aanzuigende werking op het aantal wao'ers, omdat het voor zowel werkgevers als werknemers aantrekkelijker wordt om voor 100 procent te worden afgekeurd. De VVD-staatssecretaris wijst er verder op dat er een grote groep werknemers is die niet zomaar ziek is, maar die wordt ,,geplaagd door een cumulatie van vage en overlappende problemen". De bewindsman meent dat de ,,ondefinieerbare ziekteklachten" vaak worden veroorzaakt door arbeidsconflicten en onvrede op het werk, waardoor vooral psychosociale problemen ontstaan. ,,Er is meestal wel iets aan de hand, maar de vraag is of ze zo ziek zijn dat ze niet kunnen werken", aldus Hoogervorst in zijn kabinetsnotitie.

http://krant.telegraaf.nl/

© 2001 NVACP