Ingezonden persbericht

Persbericht

Staatssecretaris Hoogervorst heeft het volledig verbruid bij de FNV. "Een staatssecretaris die met tegenzin aan een klus begint, vervolgens jarenlang niks uitvoert en dan als verkiezingsstunt arbeidsongeschikten keihard aanpakt, kan beter vandaag nog zijn bureau opruimen en zijn biezen pakken." Dat stelt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal vandaag in een reactie op de uitgelekte plannen van de VVD-staatssecretaris.

De irritaties zijn bij de grootste vakcentrale hoog opgelopen. Ruim een week geleden had Hoogervorst al kenbaar gemaakt het binnenkort gepresenteerde SER-advies over de wao - waar hij nota bene zelf om gevraagd heeft - naast zich neer te zullen leggen. Premier Kok floot hem toen terug. Het kabinet zal pas na gereedkomen van het advies reageren.
Na advies te hebben gevraagd bij de commissie Donner en de SER komt de staatssecretaris nu toch met een eigen plan, die lijnrecht tegenover het advies Donner en het SER-advies staat.
Volgens Lodewijk de Waal pakt Hoogervorst met zijn plan iedereen onbarmhartig aan. "Niet alleen worden zieke werknemers gestraft met 30 procent korting op hun salaris. Ook krijgen ze pas na vier jaar gewerkt te hebben recht op een wao-uitkering. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten mogen van Hoogervorst de bijstand in. En als klap op de vuurpijl wil de staatssecretaris het algemeen verbindend verklaren van cao's aan de wilgen hangen. Met deze onbetrouwbare man wens ik geen zaken meer te doen."

De FNV neemt aan dat de staatssecretaris op zijn departement alleen staat met zijn plan. Nederlands grootste vakcentrale kan zich niet voorstellen dat zijn minister - Willem Vermeend - van plan is zijn handtekening onder dit botte plan te zetten.

Meer informatie:
FNV voorlichting, Els Tieman 020 -58 16 550