Politie Hollands Midden
Bureau Communicatie
Postbus 4240
2350 CE Leiderdorp
Telefoon 071 - 5459800
Fax 071 - 5459326
Afkomstig van: Verboon, Yvette
Datum: 25 februari 2002


Auto tegen boom Noordwijkerhout (D1)
Een 24-jarige automobiliste uit Noordwijkerhout is op zondag 24 februari omstreeks 00.25 uur tegen een boom gereden. De automobiliste reed vermoedelijk met hoge snelheid over de Poelslaan toen zij ter hoogte van de bushalte op de Poelslaan/Brink moest uitwijken voor een lijnbus. De automobiliste reed hierdoor tegen een boom aan. De automobilste is voor controle overgebracht naar het LUMC. De politie stelt een onderzoek in.

Bromfietster onderuit Noordwijk (D1)
Een 39-jarige bromfietster is op zondag 24 februari omstreeks 01.40 uur door nog onduidelijke oorzaak met haar bromfiets onderuit gegaan. De politie trof na een melding de bestuurster op de Schoolstraat gebogen over haar voertuig aan. De bestuurster werd door de ambulance overgebracht naar het LUMC. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat zij verwondingen aan buik en been had opgelopen en vermoedelijk een gebroken neus. De politie stelt een onderzoek in naar het ongeval en is op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen met de politie in Noordwijk, telefoonnummer 0900 8844.

Mishandeling Noordwijk (D1)
De politie heeft op zondag 24 februari omstreeks 02.30 uur een 33-jarige Noordwijker aangehouden op verdenking van mishandeling van een 22-jarige Leiderdorper. Een surveillerende agent zag even daarvoor een groep van ongeveer zes personen met elkaar in gevecht al rollend over de Koningin Wilhelmina Boulevard. Omdat er vervolgens een flinke regenbui was stond een aantal van hen op om onder een afdak te gaan staan. Anderen stapten in een taxi. Toen de politie bij deze meer duidelijkheid over de vechtpartij wilde krijgen werd de 22-jarige Leiderdorper die al onder het afdak wachtte en niet bij de vechtende groep hoorde geslagen en geschopt door de Noordwijker. De politie heeft vervolgens de Noordwijker aangehouden en overgebracht naar het bureau. Later meldde zich nog een 37-jarige man uit Capelle a/d Ijssel en een 24-jarige vrouw uit Noordwijk zich bij de politie. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de vechtpartij en de betrokkenheid van de Capellenaar en de Noordwijkse.

Tuinameublement verbrand Katwijk (D1)
Op zondag 24 februari omstreeks 16.30 uur heeft op de Kerkstraat aan de achterzijde van een pand een plastic tuinameublement in de brand gestaan. De politie heeft samen met een omstander met een poederblusser de brand geblust, waarna de brandweer heeft nageblutst. De politie vermoedt brandstichting en stelt een onderzoek in.

Aanrijding Leiden (D4)
Een 53-jarige automobilist uit Krimpen aan den IJssel verleende vrijdag 22 februari rond 18.45 uur geen voorrang aan een 19-jarige vrouw uit Leiderdorp. Zij stak over op een voetgangersoversteekplaats op de Vijf Meilaan. De vrouw is met kneuzingen en schaafwonden overgebracht naar het LUMC.

Doorrijden na aanrijding Leiden (D4)
Een 57-jarige fietser uit Leiden is vrijdag 22 februari rond 22.30 uur gewond geraakt bij een aanrijding. De vrouw is opgenomen in het Elisabethziekenhuis. Volgens getuigen reed een automobilist door het rode licht op het kruispunt op de Plantagelaan. De fietser reed door groen licht. Daarbij ontstond een aanrijding. De automobilist is doorgereden.

Drie aangiftes voor mishandeling Leiden (D4)
Twee winkelmedewerksters en een klant hebben aangifte gedaan van mishandeling op zaterdag 23 februari rond 16.50 uur in een winkel aan de Haarlemmerstraat. Een jongetje was het er niet mee eens dat hij een artikel niet mocht ruilen. Zijn moeder bemoeide zich er mee en begon vervolgens op de winkelmedewerkster in te slaan. Een andere medewerkster en een klant die tussenbeide sprongen werden geschopt door het jongetje. Vervolgens verlieten de moeder en de jongen de winkel. De politie stelt een onderzoek in.

Inbraak woning Nieuwkoop (D2)
Op zaterdag 23 februari is aangifte gedaan van een inbraak in een woning aan het Zuideinde in Nieuwkoop. Door het raam aan de achterzijde van de woning is toegang tot de woning verkregen. Het is nog onbekend wat de dader(s) hebben weggenomen.

Verkeersongeval Leiderdorp (D2)
Op zaterdag 23 februari vond omstreeks 17.30 uur een ongeval plaats op de Zijlbaan in Leiderdorp. Een 31-jarige automobilist uit Leiden reed uit een parkeervak achteruit de Zijlbaan op. Op dat moment kwam een 44-jarige fietsster uit Leiderdorp aangefietst die door de auto werd geschept en ten val kwam. De vrouw liep letsel aan hoofd en arm op en is overgebracht naar het Rijnland Ziekenhuis.

Inbraak Alphen ad Rijn (D2)
Van zaterdag 23 op zondag 24 februari is ingebroken in een bedrijf aan de Utrechtstraat in Alphen ad Rijn. Door de glazen deur van het pand in te gooien, werd toegang tot het pand verkregen. Hierbij werd geld ontvreemd. Getuigen konden een beschrijving geven van de daders waarop twee Alphenaren van 19 jaar en een Alphenaar van 18 jaar zijn aangehouden.

Onder invloed Nieuwkoop (D2)
Op zondag 24 februari reed een 23-jarige automobiliste uit Nieuwveen omstreeks 6.00 uur over de Nieuwveenseweg in Nieuwkoop in de richting van Nieuwveen. De vrouw raakte de macht over het stuur kwijt, kwam in de berm raakte een boom en belandde in de sloot. De vrouw kon zelf uit de auto op de kant klimmen. Bij de ademanalyse blies de vrouw 570 ugl, 220 ugl is de limiet. De vrouw kreeg een rijverbod van acht uur en haar rijbewijs is ingevorderd.

Inbraak woning Alphen ad Rijn (D2)
Op zondag 24 februari is er ingebroken in een woning aan de Aalhorst in Alphen ad Rijn. Door de schuifpui van de woning te forceren werd toegang tot de woning verkregen, waarbij de woning werd doorzocht. Het is nog onduidelijk wat de dader(s) hebben ontvreemd.

Bestuurder onder invloed negeert stopteken Gouda (D2)
Bij een alcholcontrole op vrijdagavond jl. aan de Goverwellesingel negeerde een bestuurder van een personenauto een stopteken. Korte tijd later reed de bestuurder in een tweede fuik van de politie. Ook hier onttrok hij zich aan een staandehouding en ging er vandoor. Een motorrijder zette de achtervolging in. Nabij de Estafetteweg zette een andere motorrijder zijn motor schuin op de weg om de bestuurder zo tot stoppen te dwingen. Toen de bestuurder naderde leek het erop of hij zou stoppen. Hij vermeerderde echter vaart en reed recht op de betreffende politieman af. Deze moest opzij springen om niet aangereden te worden. De politieman vuurde een schot af op de auto teneinde de bestuurder wederom tot stoppen te dwingen. De achterruit van de auto sneuvelde, maar de bestuurder reed door. De twee motorrijders zetten wederom de achtervolging in en wisten de bestuurder uiteindelijk tot stilstand te dwingen nabij de Han Hollanderweg.
De man, een 43-jarige Gouwenaar, werd aangehouden ter zake poging tot doodslag. Op het bureau blies de man tevens 640 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij werd inverzekering gesteld. Hij wordt vandaag voorgeleid voor de Officier van Justitie in Den Haag. Het geweldsprotocol tegen politieambtenaren wordt toegepast.

Woninginbraken Gouda (D2)
In een woning aan de Fourieweg werd op zaterdag 23 februari tussen 15.30 en 22.30 uur ingebroken. Men kwam de woning binnen door een keukenraam open te wrikken. De woning werd vervolgens doorzocht. Het is nog onbekend wat is weggenomen.
In een woning aan de Pretoriaplein werd eveneens op zaterdag 23 februari ingebroken. Vermoedelijk gebeurde dat tussen 19.00 en 00.35 uur. Men kwam de woning binnen door een keukenraam open te breken. Vervolgens werd de woning doorzocht. Weggenomen werd een geldbedrag.

Woninginbraak Waddinxveen (D2)
In een woning aan de Prinses Beatrixlaan werd tussen zaterdag 23 februari 18.00 uur en zondag 24 februari 04.15 uur ingebroken. Men kwam de woning binnen door een bovenlicht open te wrikken. Weggenomen werd onder andere een televisie en een computer.

Woninginbraak Bodegraven (D2)
In een woning aan de Emmakade werd tussen vrijdag 22 februari 16.00 uur en zondag 24 februari 15.00 uur ingebroken. De gehele ruit van de achterdeur werd weggehaald waarna men de woning is binnengegaan. Vervolgens werd de gehele woning doorzocht. Het is nog niet bekend of er iets is weggenomen.

Inbraak woning Nieuwerkerk (D2)
In een woning aan de Iersestraat is op 23 februari jl ingebroken. Een achterdeur werd geforceerd. De gehele woning is doorzocht. Het is nog niet bekend wat er is weggenomen.
In een flat aan de Pr. Alexanderlaan is eveneens op 23 februari jl ingebroken. Een balkondeur aan de achterzijde is geforceerd. De gehele woning werd doorzocht. Videoapparatuur werd weggenomen.

Inbraak woning Gouda (D2)
In een woning aan de Dr. Leydsstraat is tussen 22 en 23 februari jl ingebroken. De keukendeur werd geforceerd. Ook hier is nog niet bekend wat er is weggenomen.

Europese alcoholcontrole regio Hollands Midden
In de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 februari werden in het kader van een Europese alcoholcontrole op meer dan 30 locaties in de regio bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Van ruim 2500 automobilisten werd de adem getest. Veruit de meesten hadden niet gedronken of bleven onder de limiet van 220 ug/l. 57 personen zijn aangehouden en bekeurd voor het rijden onder invloed. Van drie mensen heeft de politie het rijbewijs ingenomen. De boete voor het rijden onder invloed is minimaal ¤ 190.
Alcohol heeft een verminderd reactievermogen tot gevolg. Veel mensen overschatten hun eigen vaardigheid om na het drinken van alcohol nog een auto of motor te besturen. Een ander effect van alcoholgebruik is het zogeheten 'tunnelzien'. Dat wil zeggen dat het vermogen om ook zaken buiten het directe blikveld op te merken door alcoholgebruik afneemt. De combinatie van alcohol drinken en autorijden brengt daarom onaanvaardbare verkeersrisico's met zich mee. In Nederland komen jaarlijks 1100 mensen bij verkeersongevallen om het leven. Bij 200 gevallen was alcoholgebruik één van de veroorzakende factoren.

Zonder gordel Leiden
Bij een controle op het dragen van de veiligheidsgordel op de Molenwerf in Leiden afgelopen donderdag, 21 februari, heeft de politie 114 automobilisten bekeurd. De boete voor het rijden zonder gordel is ¤ 40. Maar wie zonder veiligheidsgordel rijdt, riskeert niet alleen een boete. Bij een aanrijding zal het letsel voor wie geen gordel draagt ernstiger zijn. Bij botsingen met een snelheid hoger dan 20 km/u, is de klap al niet meer met de armen op te vangen.

Verkeershandhaving regio Hollands Midden
alcoholcontroles Bij een alcoholcontrole op de Oegstgeesterweg hield de politie zondag 24 februari een 20-jarige Rotterdammer aan voor het rijden onder invloed. De man scoorde bij de blaastest 660 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. In totaal controleerden verkeersassistenten op de Molenwerf en de Oegstgeesterweg 470 bestuurders. Behalve de Rotterdammer, werden niet meer aanhoudingen verricht.
verkeershandhaving in de komende week: maandag 25 februari t/m zondag 3 maart
Op de doorgaande wegen in de regio houdt de politie ook in de komende week regelmatig snelheidscontroles. Het verkeershandhavingsteam zal ook controles uitvoeren op het dragen van de veiligheidsgordel: maandag in Boskoop, Waddinxveen en Gouda, dinsdag in Alphen, Zwammerdam en Aarlanderveen en woensdag in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en in Leiden-Noord. Donderdag is het centrum van Leiden aan de beurt. Vrijdag wordt een gordelcontrole gehouden in Gouda.
Noot voor de redactie /

Politie Hollands Midden