Gemeente Rotterdam

Raadsvergadering van 21 februari 2002
De posters waarin wordt verwezen naar de eigen website van wethouders zijn onderdeel van een programma voor de promotie van de gemeentelijke website, waarover reeds vorig jaar met de raad is gesproken. Dit heeft wethouder N. Janssens geantwoord op vragen van mw. drs. M.J. van Ravesteyn-Kremer (D66). Zij stelde de vragen, mede namens de andere oppositiepartijen, omdat ze het niet passend vond dat er ter promotie van de website www.rotterdam.nl in verkiezingstijd posters in de stad hangen met verwijzing naar de eigen site van de wethouders. De wethouder zegde toe de kwestie in de collegevergadering van vrijdag 22 februari aan de orde te stellen. (n.b. Inmiddels is besloten de betrokken posters te verwijderen een andere gemeentelijke campagne te vervroegen)

Interpellatie Tramplus Groene Hilledijk
Naar aanleiding van een rapport van ir. J.J.H.M. van Heeswijk, in opdracht van het Samenwerkingsverband Groene Hilledijk, over het tramtracé Groene Hilledijk heeft dhr. M.M.M. Kneepkens (Stadspartij) een interpellatie gehouden. Hij vond de conclusies dermate dramatisch dat hij nog voor het eind van deze collegeperiode de beraadslagingen over de aanleg van de tramlijn wilde heropenen. De meerderheid van de Gemeenteraad was echter van mening, in navolging van het college, dat het rapport geen nieuwe inzichten verschaft. Een motie van de heer Kneepkens om het onderwerp te heragenderen kreeg alleen steun van de SP en D66 en werd verworpen.

Personalia
De Gemeenteraad heeft mw. H.P. de Klijn en de heren drs. J.P.A. van den Berg en drs. P. de Haan benoemd als bestuurslid van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam. De heer P.J.S. van Veen is benoemd tot directeur van de dienst Stadstoezicht. Hij was al waarnemend c.q. adjunct-directeur van de dienst.

Tjalklaan wordt verschoven
De Gemeenteraad heeft, op basis van het initiatiefvoorstel van dhr. J.G.M. Peet, besloten de Tjalklaan te verschuiven. Er komt nu een uitgewerkt plan op basis van zijn voorstel. De Tjalklaan komt zo dicht mogelijk bij de Beneluxlijn. Het bestaande fietspad blijft en wordt rustiger en schoner. In beide richtingen komt een doelgroepstrook voor het vrachtverkeer. Door de verschuiving ontstaat tussen Tjalklaan en Oud Mathenesse en Witte Dorp een goed toegankelijk open gebied. Daar kan groen komen en water komen en kan de kinderboerderij de Bokkesprong een nieuwe plaats vinden. Ook is er ruimte voor een klein bedrijventerrein, door groen gescheiden van de woningen. De bedrijven vormen een extra geluidswal. In het initiatiefvoorstel is ook beschreven hoe de kosten voor de verschuiving (¤ 15,14 miljoen) met gemeentelijke middelen en bijdragen van derden kunnen worden gedekt. Op basis hiervan komt er ook een definitief dekkingsvoorstel. Het is de bedoeling om in 2003 of 2004 met het werk te beginnen. Een amendement van de SP om één doelgroepstrook te realiseren in de richting naar het Giessenplein kreeg de steun van de heer Kneepkens (Stadspartij) en werd verworpen. De motie-Peet is hiermee afgedaan.

Raad adviseert nieuw gemeentebestuur over Wijkaanpak Aan de hand van conclusies en lessen uit de Wijkaanpak in de periode 1998 - 2002 heeft de Gemeenteraad aanbevelingen over de voortgang gedaan voor het nieuwe gemeentebestuur. De nadruk moet komen op de uitvoering door de deelgemeenten. De samenwerking tussen gemeentelijke diensten moet effectiever worden. Ook zou er een verdere afstemming moeten komen tussen de programma's Wijkaanpak en Veilig, meer aandacht moeten zijn voor een versterking van de inzet vanuit de Sociale Pijler en gezorgd moeten worden voor voldoende financiële middelen. In 1999 zijn zes Strategische Wijkaanpakgebieden (SWA) aangewezen, later zijn daar nog dertien Overige Wijkaanpakgebieden (OWA) bijgekomen. De Strategische Wijkaanpak heeft een sociale, een economische en een fysieke component. Zij richt zich op versterking van de economie en de sociale samenhang en op het verbeteren van woningen en de woonomgeving in Rotterdamse wijken waar de problemen zich hebben opgestapeld. Tijdens het debat werden vier moties ingediend. De motie-Çelik (PvdA) over het voorzitterschap in stuurgroepen werd aangenomen met de stemmen van Stadspartij en SP tegen; de motie-Daal (GroenLinks) over de aansturing van gemeentelijke diensten en de positie van de stuurgroepen daarbij en de motie-Hellwig (CDA) over de bevordering van een fijnmazige uitvoeringsstructuur werden met algemene stemmen aangenomen; de motie-Van Houts (VVD) over de inventarisatie van risicogebieden kreeg alleen de steun van de SP en werd verworpen.

Krediet eerste fase verbouwing Centrale Bibliotheek De inrichting van de Centrale Bibliotheek is na 18 jaar toe aan een grote onderhoudsbeurt. Bovendien is in het bedrijfsplan 2001-2004 een aantal nieuwe functies en doelstellingen opgenomen die aanpassingen aan het gebouw noodzakelijk maken.. De totale kosten bedragen ¤ 11.798.280,-. Het project is in verband met de beschikbare middelen in twee fasen verdeeld. De Gemeenteraad heeft voor de financiering van de eerste fase, die op de toewijzingslijst van de Stedelijke Visie staat, een krediet verleend van ¤ 5.536.120 - . De eerste fase omvat de aanpassing van de kelder, de begane grond, de eerste en tweede etage en het Stadsstudiehuis op de zesde etage.

¤ 227.000,- voor Ecotopia
De Gemeenteraad heeft op basis van een eerder aangenomen amendement Van Muijen (PvdA) ¤ 227.000,- beschikbaar gesteld voor het project Ecotopia. Ecotopia is een volkstuincomplex, ingericht volgens de principes van duurzaamheid, zoals gescheiden afvalsystemen, milieuvriendelijke tuinierartikelen, watercirculatie-systeem voor de waterpartijen, zonnecollectoren, natuurvriendelijke oevers, nestkasten voor vogels en vleermuizen, vlindervriendelijke flora etc. Gekozen is om het volkstuincomplex Akkeroord in IJsselmonde ecotopisch in te richten. Akkeroord is de nieuwe locatie voor het complex Hordijkerveld dat door de komst van het Medisch Centrum Rijnmond moet worden verplaatst. Betrokken volkstuinders en de Rotter-damse Bond van Volkstuinders (RBvV) zijn bij de uitwerking van de plannen betrokken en kunnen zich vinden in het opgestelde inrichtingsplan. In het voorjaar van 2003 zal dit complex in gebruik worden genomen. De motie-Peet is hiermee afgedaan.

Gemeenteraad doet 18 moties af
Bij de behandeling van de halfjaarlijkse rapportage over de stand van zaken van moties en initiatiefvoorstellen heeft de Gemeenteraad besloten 10 moties als afgedaan te beschouwen.

*Motie-Van der Born over duurzame ecologische ontwikkelingen: Het gedachtegoed van de motie is in belangrijke mate neergeslagen in beleidsprocessen en projecten, zoals het programma Duurzame Stad, compenserende maatregelen bij landaanwinning etc.
*Motie-Aubert over gebruik ecostroom door gemeentelijke diensten en bedrijven: in het energiecontract voor gemeentelijke diensten is een passage over de inkoop van ecostroom opgenomen.
*Motie-Van Deventer over integrale (regio)visie zorg: eind vorig jaar hebben de partijen in de zorg bij de evaluatie van knelpunten afgesproken dat over de vormgeving van gestructureerd overleg op bestuurlijk en ambtelijk niveau met zorgaanbieders en de samenwerking tussen gemeenten en provincie nadere voorstellen en procedures worden ontwikkeld.

*Motie-Ellenkamp over aan bieding attentie aan mensen die zich weerbaar hebben opgesteld: de onderscheiding `Het Oog van Rotterdam' is inmiddels ingesteld en voor het eerst uitgereikt.
*Motie-Peet over het informeren van omwonenden bij ingrepen in hun directe woonomgeving: naast inspraak en informatieavonden is er de nieuwsbrief RandstadMail, een internetsite en het informatiecentrum Randstadrail, CS en HSL. Bij een verzoek om een second opinion zal worden bezien hoe daaraan kan worden voldaan.

*Motie-Vlaardingerbroek over aanpassing van het baken milieubewustzijn: de doelstel-lingen voor huishoudelijk afval zijn aangepast.

*Motie-Çelik over een proef met centrale schotelontvangstinstallaties: al in september in commissie afgedaan; abusievelijk niet aan de raad voorgelegd.

*Motie-Woudenberg/Van Middelkoop over het Oorlog-verzetsmuseum: het museum krijgt inmiddels ondersteuning van het Historisch Museum en ontvangt met ingang van 2002 structureel subsidie.
*Motie-Cremers over flexibiliteitsreserve voor sociale investeringen en onderhoud: binnen de stedelijke visie is een indicatieve verdeling van ¤ 22,69 miljoen, conform de motie, opgenomen. De motie is formeel afgewikkeld via de begroting 2002.

*Motie-Cremers over de hantering van het inflatiepercentage bij jaarlijkse tariefaan-passingen: naar aanleiding van de motie is op 8 november een amendement aangenomen waarin is vastgelegd dat de tarieven voor woningen in 2002 met 3,6% stijgen i.p.v. de voorgestelde 4,15%. Voor latere jaren wordt het indexcijfer van het CPB gebruikt.
*Motie-Peet over communicatie en participatie m.b.t. project Centraal Station: het communicatieplan is behandeld en het Ontwerp Masterplan is in de inspraak gebracht. Bij de vaststelling is besloten conform de motie te handelen.

*Motie-Hulman over voorzieningenniveau WVG-beleid: naar aanleiding van de doorlichting in het kader van P12 zijn de uitvoeringskosten en het budget van het bureau Voorzieningen Gehandicapten structureel verhoogd.

*Motie-Geluk over integraal huisvestingsplan primair onderwijs: het meerjarenhuisves-tingsplan krijgt in de tweede helft van 2002 een nadere verdieping. Er wordt inmiddels volgens de strekking van de motie gewerkt.
Raadsbrede Motie-Peet over rijksbijdrage voor het Masterplan Centraal Station: de visie van de raad is met een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, zoals gevraagd.

*Motie-Bolsius over de regiorol voor veiligheid in het openbaar vervoer: het handhavingsarrangement openbaar vervoer is op 1 januari in werking getreden.

*Motie-Vlaardingerbroek over financiële middelen van het rijk voor de griffie: voor de onderhandelingen tussen de VNG en Binnenlandse Zaken, die nog lopen, heeft Rotterdam kostencomponenten (b.v. ondersteuning van fracties, kosten van dualisering deelgemeenten) ingebracht.
*Motie-Overhand over verzorgingsplaatsen voor Korsakovpatiënten: wethouder Korthuis zal dringend aandacht van het Zorgkantoor vragen voor de verpleeghuiszorg voor Rotterdamse Korsakovpatiënten en de commissie MDV informeren over het antwoord.Brede motie over eindejaarsuitkering Wiw-ers: in december 2001 hebben alle Wiw-werknemers een eenmalige uitkering van fl. 300,- gekregen. Er komt een voorstel over 2002; in het nieuwe beleidskader gesubsidieerde arbeid (eind 2002) komen de voorzieningen op langere termijn aan de orde.

Gemeenteraad herdenkt overleden taxichauffeur
De Gemeenteraad heeft, op verzoek van mw. dr. B.T.H.M. Palm (SP) tijdens de herdenking door taxichauffeurs op de Coolsingel van hun overleden collega een minuut stilte in acht genomen wegens het overlijden van een taxichauffeur door zinloos geweld

Educatief programma Maritiem Museum Rotterdam
Het Maritiem Museum Rotterdam heeft een vooral op de jeugd gerichte tentoonstelling Havenwereld-Wereldhaven, met ruime aandacht voor ICT. Ook is er een educatief programma voor de haven dat bij deze tentoonstelling aansluit. Dan is er nog de langlopende tentoonstelling Binnenvaart en een lesprogramma, waarbij het Maritiem Museum en het Informatiecentrum Europoort worden bezocht. Hiermee is invulling gegeven aan de motie-Marapin, die het college in preadvies had genomen. De raad heeft de motie dan ook aangenomen én afgedaan.

Extra aandacht voor organisatie gemeentelijke bouwprojecten De Gemeenteraad heeft besloten de organisatie van gemeentelijke bouwprojecten in een aantal opzichten te verbeteren en trekt daarbij lering uit de bevindingen van de quick scan die bureau Berenschot in opdracht van het de gemeente heeft uitgevoerd naar bouwprocessen bij culturele instellingen. Er komt een afzonderlijke regeling voor gemeentelijke organisaties die slechts incidenteel opdrachtgever zijn. Het College stelt voor om daarbij als hoofdregel te hanteren dat het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam de rol van opdrachtgever op zich neemt. Gemeentewerken wordt in de rol van gedele-geerd opdrachtgever belast met het bouwmanagement.
De directeur van de betreffende instelling heeft, als toekomstige gebruiker van het nieuwe of verbouwde gebouw, een belangrijke rol bij het opstellen en bewaken van het programma van eisen. In het raadsbesluit waarin het krediet voor een gemeentelijk bouwproject wordt geregeld wordt een checklist gehanteerd die de volgende punten bevat: reden van het besluit, omschrijving van het project en programma van eisen, financiën, tijdspad, projectorga-nisatie met kwalitatieve toets, en beschrijving van de wijze van monitoring en verantwoording. Het Stadspartij-amendement om de verantwoordelijk wethouder op afstand te laten staan van het project kreeg alleen steun van D66 en werd verworpen.

Schuldhulpverlening wordt uitgebreid
De Gemeenteraad heeft ingestemd met het Plan van Aanpak voor uitbreiding van de schuldhulpverlening en ingestemd met de financiële consequenties van ¤ 2.321.255,-. Het is de bedoeling om vanaf volgend jaar 5000 klanten per jaar te helpen. Rotterdammers kunnen vanaf 2003 rechtstreeks terecht bij de vier meldpunten voor schuldhulp-verlening. Ze moeten worden gevestigd in bedrijfsverzamelgebouwen, waar de Centra voor Werk en Inkomen onderdak krijgen, samen met reïntegratiebedrijven en andere organisaties op het gebied van werk en inkomen.
Er komt een mogelijkheid voor directe hulp, een balie voor voorlichting, assistentie en het maken van afspraken voor intake en een hulp- en adviestelefoonlijn. Dit alles op voorwaarde dat er voldoende personeel is en de huisvestingsproblemen structureel zijn opgelost. Het aantal medewerkers wordt met eenderde uitgebreid. Vorig jaar leverde de Rotterdamse Rekenkamer kritiek op de aanpak van de schuldhulpverlening. Met dit Plan van Aanpak geeft de gemeente gevolg aan de belangrijkste aanbevelingen van de Rekenkamer. Het Plan van Aanpak gaat ook in op de moties Geluk-Van Muijen en Van Houts. De eerste motie betreft het handhaven van de ambitie om jaarlijks 5000 mensen te helpen en daarnaast aandacht te besteden aan preventie. Het Plan van Aanpak geeft hieraan uitvoering. De motie Van Houts inzake het deelnemen aan het Landelijk Platform Integrale Schuldhulp-verlening wordt niet naar de letter maar wel naar de strekking uitgevoerd.

Raad stelt Onderwijs Achterstandenplan vast
De Gemeenteraad heeft het tweede Rotterdam Onderwijs Achterstandenplan, voor 2002 - 2006, vastgesteld. In het plan komt per thema aan de orde wat de huidige stand van zaken is, wat nieuwe ontwikkelingen zijn en wordt zoveel mogelijk gekwantificeerd welke resultaten in 2006 moeten zijn gehaald. Thema's zijn: vergroten van deelname van kinderen aan voorschoolse educatie; terugbrengen van taalachterstand bij leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs; tegengaan van voortijdig school-verlaten; meer allochtone leerlingen op havo en vwo; uitbreiding van Brede Scholen en Brede School-activiteiten; aandacht voor sociale competentie in het onderwijs en samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg. In het plan zijn aanbevelingen verwerkt afkomstig uit het rapport van de Rotterdamse Rekenkamer over de afgelopen planperiode.

Stimuleringsregeling levensloopbestendige woningen De Gemeenteraad heeft de verordening `stimuleringsregeling levensloopbestendige woningen' vastgesteld. Een levensloopbestendige woning is een aangepaste woning, waarin ouderen en minder validen, die voor hun functioneren afhankelijk zijn van zorg- en dienstverlening (tot intensieve verpleegzorg toe) zelfstandig kunnen blijven wonen. Woningcorporaties kunnen per woning een stimuleringsbijdrage van ¤ 2269 krijgen, wanneer zij er voor zorgen dat de woningen bij oplevering voorzien zijn van de meest essentiële aanpassingen. Voor de periode januari 2001 tot eind 2003 is een budget van ¤ 1.871.843 euro beschikbaar voor de uitvoering van de regeling, afkomstig uit het reguliere budget voor de uitvoering Wet Voorzieningen Gehandicapten (Wvg).

Vrijdagmarkt definitief
De Gemeenteraad heeft besloten om met ingang van 1 april definitief een vrijdagsmarkt in te stellen op de Binnenrotte/Kolk. In de proefperiode is gebleken dat een kleine vrijdagmarkt met een vaste kern van 25 kooplieden bestaansrecht heeft. Deze "basismarkt" biedt kansen en mogelijkheden voor uitbouw tot een markt die binnen het centrumgebied functioneert op het niveau van een wijkmarkt. Een voorwaarde is wel dat de markt op een aantal punten wordt omgevormd en aangepast. Vanaf 1 april wordt de markt op vrijdag gehouden van 12.00 tot 18.00 uur (was 21.00 uur). Er komen maximaal 50 kramen en de opstelling van de marktkramen wordt gewijzigd.