Gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam koopt 40 hectare haventerrein

Het College van B. en W. van Rotterdam wil het voormalige terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij kopen van de huidige eigenaar, de Baris Groep. Inclusief opstallen en gebouwen bedraagt de koopsom ¤ 84,6 miljoen.

Het terrein heeft een oppervlakte van circa 40 hectare, waarvan circa 11 hectare water en is één van de laatste grote terreinen langs de rivier dat in particuliere handen is. Het College ziet de aankoop als een strategische lange termijn investering. Tezamen met de naastgelegen Heysehaven en het aangrenzende Quarantaineterrein komt op termijn een aaneengesloten rivieroeverlocatie van 80 hectare beschikbaar voor herontwikkeling tot stedelijk gebied. Het is de bedoeling dat het terrein wordt aangekocht door het Gemeentelijk Havenbedrijf. Onderzocht wordt of het mogelijk is een ontwikkelingsmaatschappij op te richten voor de verdere ontwikkeling van het Waalhavengebied. Het voormalige RDM-terrein zou in deze ontwikkelingsmaatschappij kunnen worden ondergebracht.

Verkennend onderzoek
Het Gemeentelijk Havenbedrijf, de dienst Stedebouw en het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam hebben de ontwikkelingsmogelijkheden van het gebied nader verkend. Dit verkennend onderzoek wijst uit dat er op de middellange termijn kansen zijn voor een geleidelijke transformatie van het gebied Waalhaven Oost tot een stedelijk werk- en woongebied. Het Waalhavengebied is ongeveer tien keer zo groot als de Kop van Zuid.
Voorwaarde is wel dat de tweede Maasvlakte wordt aangelegd.

Naar verwachting zal de transformatie niet eerder dan tussen 2010 en 2015 vorm krijgen en starten aan de oostzijde van de Waalhaven. Voor de westzijde, waar het Bariscomplex ligt, ligt de tijdshorizon nog verder weg. Verandering van de bestemming en de exploitatievorm van het complex vallen dan ook pas op lange termijn te verwachten. Een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld een mix van wonen en havengerelateerde economische bedrijvigheid wordt onderdeel van een totaalvisie voor het gehele Waalhavengebied.

Complexe opgave
Uitgangspunt voor herstructurering van het Waalhavengebied is dat in de aangrenzende Eemhaven ook op de langere termijn volwaardige 24-uurs haveneconomie mogelijk blijft.

De transformatie van het Waalhavengebied tot stedelijk werk- en woongebied is een complexe opgave. Voor diverse problemen op het gebied van milieu en infrastructuur zullen oplossingen moeten worden gevonden. Het College stelt voor dat het Gemeentelijk Havenbedrijf, de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting en het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam in samenwerking met andere gemeentelijke diensten een ontwikkelingsvisie maken voor het grensgebied stad en haven. De Gemeenteraad besluit op 28 februari over de aankoop van het voormalige RDM-terrein.