Actueel

Categorale gedoogsituatie op het Landgoed 't Wildryck te Diever ontoelaatbaar

Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 25-02-2002

Volgens in het verleden gemaakte afspraken tussen de voormalige gemeente Diever en de exploitant van het recreatieterrein Landgoed 't Wildryck mogen op dit terrein kampeermiddelen worden geplaatst met een maximale oppervlakte van 70 m² en een maximale hoogte van 3,30 meter. Met het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerveld is de bestuursrechter van oordeel dat de geplaatste kampeermiddelen niet als zodanig kunnen worden aangemerkt, maar bouwwerken zijn in de zin van de Woningwet. Deze bouwwerken staan er illegaal.

Legalisering van deze bouwwerken is niet mogelijk, omdat de bouwwerken in strijd zijn met het bestemmingsplan. Een bestemmingsplanwijziging staat niet op stapel. Desondanks is het college van mening dat niet - op verzoek van een derde - handhavend kan worden opgetreden tegen de geplaatste bouwwerken, wegens schending van het vertrouwensbeginsel in verband met de in het verleden gemaakte afspraken.

De bestuursrechter heeft hier een streep doorheen gehaald. Hij is van oordeel dat een dergelijke categorale gedoogsituatie in strijd is met het systeem van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) en het rechtszekerheidsbeginsel.

De desbetreffende inwoner van Diever die als derde-belanghebbende om de handhaving heeft verzocht, is zelf aangeschreven door het college ter verwijdering van het door hem - zonder vergunning - op het Landgoed geplaatste zomerhuisje met een oppervlakte van meer dan 70 m² en een tweede bouwlaag, waardoor ook de (op grond van de afspraken in het verleden) maximaal toegestane hoogte werd overschreden. Het beroep hiertegen mocht hem niet baten. Zijn beroep op het gelijkheidsbeginsel is door de bestuursrechter niet gehonoreerd.

Ga naar de beide uitspraken met nummers: url('AD 9526',http://rechtspraak.ro.minjus/uitspraak/show_detail.asp?ui_id=316 11">http://rechtspraak.ro.minjus/uitspraak/show_detail.asp?ui_id=31611 ) en url('AD
9521',http://rechtspraak.ro.minjus/uitspraak/show_detail.asp?ui_id=316 10">http://rechtspraak.ro.minjus/uitspraak/show_detail.asp?ui_id=31610 )