Gemeente Wageningen

Referendabele besluiten

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten, dat over de volgende besluiten van de gemeenteraad (d.d. 21 januari 2001) een referendum kan worden gehouden:

* Wegsleepverordening gemeente Wageningen
Toelichting: Op 1 januari 2002 traden een wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en het bijbehorende nieuwe Besluit "wegslepen van voertuigen" in werking. Op grond van deze nieuwe regelgeving heeft de gemeente Wageningen, om gebruik te maken van de bevoegdheid om voertuigen in voorkomende gevallen weg te slepen en in bewaring te stellen, een verordening vastgesteld, waarin een aantal praktische zaken wordt geregeld.

Hierbij moet onder meer worden gedacht aan het aanwijzen van wegen en weggedeelten waar foutief geplaatste voertuigen kunnen worden weggesleept, het aanwijzen van de bewaarplaats(en) voor deze weggesleepte voertuigen en de kosten die hiermee gemoeid zijn.

Het college heeft besloten dat over de volgende raadsbesluiten geen referendum kan worden gehouden:

* Opheffing ZMLK-afdeling sbo De Dijk

* Bestuursopdracht en plan van aanpak uitbreiding woonwagencentrum Droevendaalsesteeg

* overeenkomst inzake wijzigingsplan Maneswaard 1
* Verkoop Buurtseweg 3 aan De Woningstichting
* aankoop perceel grond in De Eng van de Stichting Landbouwkundig Onderzoek

* omzetting erfpacht in volle eigendom van het perceel Churchillweg 37

* aanbrengen lift en traplift in museum Casteelsche Poort
* grondprijzen 2002

* exploitatie Schimmelpenninck

* herijking bodemmodule ISV 2000-2004

* begrotingswijzigingen

Referendum aanvragen
Deze besluiten zijn referendabel. Dit betekent dat als u het niet eens bent met dit besluit van de gemeenteraad, u een referendum kunt aanvragen. Via een referendum kunnen alle kiesgerechtigde inwoners van Wageningen zich uitspreken over dit besluit.

Inleidend verzoek
Om een referendum aan te vragen moet u:

* kiesgerechtigd zijn

* inwoner van Wageningen zijn

* binnen drie weken na deze bekendmaking een inleidend verzoek indienen bij de gemeente.

Een inleidend verzoek kunt u alleen indienen via een standaardformulier dat bij het informatiecentrum (stadhuis, Markt 22) verkrijgbaar is. Als binnen 3 weken, minimaal 0,7 procent (ca. 182) van de kiesgerechtigde inwoners van Wageningen een inleidend verzoek heeft ingediend, dan kan het referendum worden aangevraagd. Dit gebeurt door middel van ondersteuningsverklaringen.

Voorwaarden
Het referendum vindt plaats als er voldoende
"ondersteuningsverklaringen" worden ingediend. Minimaal 7 procent (ca. 1820) van het aantal kiesgerechtigden moet een
ondersteuningsverklaring ondertekenen. Dit moet binnen 6 weken nadat het voorzitter van het centraal stembureau het inleidend verzoek heeft toegelaten. De termijn waarbinnen u een ondersteuningsverklaring kunt afleggen en de plaatsen waar u dit kunt doen, worden bekendgemaakt door de gemeente.

Referendum
Als er voldoende ondersteuningsverklaringen zijn ingediend, zal er een referendum worden georganiseerd. De datum van de stemming en de samenvatting van het besluit wordt bekendgemaakt en toegestuurd. U krijgt ook automatisch een oproepingskaart waarop staat waar en wanneer u uw stem kunt uitbrengen.

Uitslag
U kunt voor of tegen het besluit van de gemeenteraad stemmen. Als een meerderheid van de stemmers zich tegen het besluit van de gemeenteraad uitspreekt en deze meerderheid is tenminste 30% van de kiesgerechtigden, dan is er sprake van een uitspraak tot afwijzing.

In alle andere gevallen is er geen sprake van afwijzing van het besluit.

Inwerkingtreding
De gemeenteraad moet naar aanleiding van een uitspraak tot afwijzing besluiten of zij het besluit intrekt of dat zij de uitslag naast zich neerlegt en het besluit toch in werking laat treden. Indien binnen de termijn van zes weken na deze bekendmaking geen inleidend verzoek is gedaan, dan wel niet aan de voorwaarden is voldaan om een referendum te houden, zal het besluit inwerking treden op 4 april 2002.

Bezwaar maken
Indien u van mening bent dat het college onterecht heeft besloten over de referendabiliteit van bovengenoemde raadsbesluiten kunt u bezwaar maken. U dient dit binnen zes dagen na deze bekendmaking te doen bij de:

Raad van State
afdeling bestuursrechtspraak
Postbus 20019
2500 EA 's-Gravenhage.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht ( 29,-) betalen.

De Raad van State beslist daarop binnen zes dagen. Indien niemand bezwaar maakt, dan wel een afwijzende uitspraak wordt gedaan door de Raad van State op een bezwaar, treden de besluiten in werking op 4 maart 2002.